IPJ Buzău Nereguli în trafic
IPJ Buzău:Nereguli în trafic
17 Jan, 2024 15:48
ZIUA de Constanta
659
Marime text
Nr. 14 din 17 ianuarie 2024
NEREGULI DIN TRAFIC
La data de 16 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 223 de sancțiuni contravenționale și au reţinut 13 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
În urma activităților desfășurate, polițiștii au efectuat peste 120 de testări cu aparatele drugtest și alcooltest pentru depistarea șoferilor care au consumat băuturi alcoolice, în două cazuri fiind indicat consumul de alcool.
Un şofer de 55 de ani, din Râmnicu Sărat, a fost depistat de polițiștii rutieri în timp ce conduce ape o stradă din municipiul Râmnicu Sărat.
Întrucât emana halenă alcoolică, poliţiştii au procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
Tot ieri, aparatele radar amplasate au înregistrat 50 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 5 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Alte 8 permise de conducere au fost reţinute pentru neacordarea priorității de trecere celor care aveau acest drept, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului și celor ce au consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
22 de sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă, dar şi alte 39 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Polițiștii rutieri au acționat şi pentru conştientizarea riscului rutier în cazul pietonilor și bicicliștilor. 92 de participanți la trafic din aceste categorii au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea regulilor de circulație.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 48.000 de lei.
RECOMANDĂRI PREVENTIVE ÎN ATENŢIA PIETONILOR:
- Traversaţi drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat în prealabil că din ambele sensuri nu se apropie nici un autovehicul;
- Nu vă angajaţi în traversarea străzi în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
- Respectaţi culorile semaforului electric;
- Circulaţi numai pe trotuare sau pe partea stângă a drumului public;
- Sunt interzise deplasările în grup pe partea carosabilă a drumurilor publice!
RECOMANDĂRI PREVENTIVE ÎN ATENŢIA BICICLIŞTILOR:
- Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie şi să fii echipat corespunzător;
- Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!
- Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevazute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie şi cu sistem de avertizare sonoră.
- De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.
- Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.
- Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalţi participanţi la trafic.
- Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.
- La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!
- Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană, câte unul.
- Nu circula cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice;
- Poartă cască de protecţie. Îţi poate salva viaţa.
- Circulând cu bicicleta, nu te agăţa de vehicule aflate în mers.
- Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii