Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău “O casă fără cărţi este ca o cameră fără ferestre!”(

ro

14 Jun, 2024 12:35 541 Marime text
Nr. 208 din 14 iunie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 13 iunie 2024
 
“O casă fără cărţi este ca o cameră fără ferestre!”(Heinrich Mann)/ Reprezentanţii Biroului Siguranţă Şcolară, alături de elevi la Târgul de carte ”Gaudeamus”.
 
La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, în colaborare cu elevii claselor a II-a de la Școala Gimnazială ”Dionisie Romano”, au organizat o activitate în cadrul Târgului de carte ”Gaudeamus”, ce s-a desfăşurat în municipiul Buzău.
Ofiţerii de la Siguranţă Şcolară, care petrec cea mai mare parte a activităţii lor în mijlocul elevilor, înţeleg nevoia de recreere şi de activitate extraşcolară a învăţăceilor. Tocmai de aceea, poliţiştii şi-au propus să sublinieze importanţa cititului, prin a-l aduce în atenţia şcolarilor ca o alternativă sănătoasă şi constructivă de petrecere a timpului liber.
Poliţiştii au urmărit conștientizarea elevilor privind pericolul provocat de violența de orice natură în școală și în proximitatea acesteia, dar și de consecințele care apar urmare a nerespectării normelor sociale/ regulilor.
Tot ieri, la Liceul cu Program Sportiv ”Iolanda Balaș Soter” Buzău, poliţiştii au dialogat cu peste 100 de liceeni din clasele a IX-a și a X-a cu privire la drepturile, responsabilitățile acestora, comportamentelor ce pot cauza și întreține violența școlară (bullying).
Obiectivul activităților a fost de a diminua condițiile de vulnerabilitate sau risc și de a spori condițiile care protejează individul de consecințele negative ale violenței în general și ale violenței școlare, în particular. Au fost purtate discuții cu elevii privind importanța conștientizării drepturilor lor corelativ cu responsabilitățile pe care le au în viața socială, cu precădere în mediul școlar, fenomenul violenței școlare, modalități de acțiune în gestionarea acestui fenomen, răspunderea juridică a minorilor.
  •  
Atenţie la tranzacţiile, aparent avantajoase, ce pot ascunde diverse ilegalităţi
 
Ieri, 13 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău au reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, un tânăr de 18 ani, din Vadu Paşii,  sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.
Din cercetările efectuate a reieşit că, în perioada septembrie-octombrie 2023, buzoianul ar fi postat pe un site de vânzare/cumpărare, anunţuri privind închirierea unei cabane în zona Braşov.
Prin această modalitate, ar fi indus în eroare mai multe persoane, care i-ar fi virat cu titlu de avans câte 1.000 de lei, într-un cont bancar.
Ieri, în baza autorizaţiei emise de Judecătoria Buzău, poliţiştii au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la locuinţa tânărului.
Poliţiştii au descoperit şi au ridicat în vederea continuării cercetărilor mai multe documente referitoare la tranzacții financiare, contracte de închiriere fictive, 10 cartele telefonice şi 5 dispozitive informatice.
În urma analizării materialului probator administrat, poliţişti au luat măsura reţonerii pentru 24 de ore faţă de acesta şi, astăzi, urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
Poliţiştii reamintesc
Cum te poti proteja de fraude:
- nu trimite bani în avans;
- nu trimite copii după actele personale;
- evită să faci schimb de produse prin curier;
-reţine faptul că site-urile de vânzare/cumpărare nu intermediază plăţi între vânzător şi cumpărător;
- nu răspunde mesajelor în altă limbă sau care par a fi traduse cu motoare de traducere automate.
Pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu achite în avans sume de bani necunoscuţilor care le promit diferite tranzacţii avantajoase. Banii trebuie oferiţi doar în momentul în care există certitudinea că în schimbul lor se primeşte produsul promis.         
 
  •  
 
Mandat de executare a pedepsei închisorii puse în aplicare de poliţiştii de investigaţii criminale
 
În ziua de 13 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat în Verneşti, un tânăr de 21 de ani, din Botoşani.
În urma verificărilor specifice cu aplicaţia eDac, poliţiştii au stabilit că bărbatul era urmărit la nivel naţional, pe numele său fiind emis de către Judecătoria Botoşani un mandat de executare a unei pedepse de 1 an şi 7 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.
Tânărul a fost condus cu sprijinul poliţiştilor de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Buzău, şi încarcerat în penitenciar.
 
 
  •  
Accidente de circulaţie
 
*La data de 13 iunie a.c., în jurul orei 13.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe pe DJ203H, în Topliceni.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba despre o coliziune între  autovehiculul condus pe direcția Râmnicu Sărat către Buzău, de către un șofer de 66 de ani, din Vrancea, și  autovehiculul ce se deplasa din sensul opus, condus de un tânăr de 25 de ani, din Buda.
În urma impactului a rezultat avarierea altor două autovehicule, conduse de doi șoferi de 26 și 39 de ani, din Buda și Ilfov.
Accidentul s-a soldat cu rănirea unei pasagere din autovehiculul condus de tânărul de 25 de ani și a unei pasagere din autovehiculul condus de șoferul de 26 de ani.
Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
**La data de 13 iunie a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ203K, în Măteşti.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba despre o coliziune între autovehiculul condus de un șofer de 34 de ani, din Bisoca, pe direcția Mărăcineni spre Săpoca, și autovehiculul condus pe aceeași direcție, de un șofer de 28 de ani, din Lopătari.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului de 28 de ani, a doi pasageri din mașina acestuia, o tânără de 22 de ani și un minor de 2 ani și cu rănirea unui pasager din mașina șoferului de 34 de ani, un bărbat de 46 de ani.
Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
  •  
 
Abateri din trafic / 127 de nereguli sancționate de polițiștii rutieri
 
În ultimele 24 de ore poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au continuat activităţile de prevenire a accidentelor de circulaţie şi de conştientizare a participanţilor la trafic asupra necesităţii respectării regulilor de circulaţie, astfel nefiind înregistrate evenimente grave de circulaţie.
Pentru abaterile constatate în trafic, poliţiştii au aplicat 127 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de peste 43.000 de lei.
Cei mai mulţi dintre contravenienţi au fost conducători auto, 41 care nu s-au conformat regimului legal de viteză, 19 care nu au utilizat centura de siguranţă, 7 care au condus autovehicule cu defecţiuni tehnice, precum şi 25 pentru alte abateri în trafic.
Faţă de 8 dintre şoferii sancţionați ieri fost luată şi măsura tehnico-administrativă de reţinere a permisului în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90, respectiv 120 de zile pentru că şi-au riscat viaţa prin nerespectarea limitelor legale de viteză. Doi tineri conducători auto, de 26 şi 33 de ani, din Dolj şi Bacău, au predat permisele de conducere după ce maşonole lor au fost înregistratecirculând, pe timp de noapte, pe DN2E85, în localitatea Poşta Câlnău, cu 109, respectiv 114 km/h.
Alţi patru şoferi au rămas fără permis pentru că nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului sau maşinilor ce se deplasau pe drumul prioritar şi pentru că nu s-au prezentat în termenul legal la poliţoe, după ce au fost implicaţi în evenimente rutiere soldate doar cu pagube materiale.
Tot ieri, poliţiştii din Râmnicu Sărat au depistat pe DN22, în Râmnicelu, un bucureştean de 38 de ani, care conducea maşina, cu toate că verificările specifice ale oamenilor legii au arătat că acesta figurează ca având exercitarea dreptului de a conduce suspendată. Bucureşteanul s-a ales cu dosar penal.
 
Copiii vor lua în curând vacanţă, adulţii se pregătesc de weekend. Cel mai probabil  buzoienii se vor angaja în deplasări pe distanţe mai mici sau mai mari în zilele ce urmează, pe drumurile judeţene şi în afara judeţului.
Atunci când vă pregătiţi lista de bagaj, treceţi în josul paginii şi verificarea stării tehnice a autoturismului la volanul căruia urmează să vă urcaţi şi...nu uitaţi să luaţi la purtător atenţia în trafic!
Cele mai multe accidente se întâmplă din neatenţie şi pe fondul nerespectării regulilor de circulaţie. Aşadar comportaţi-vă responsabil, nimeni nu este scutit de la regulile rutiere: opriţi la culoarea roşie a semaforului, acordaţi prioritate celor care au acest drept şi…desigur refuzaţi alcoolul.
Asiguraţi-vă de două ori înainte de orice manevră, pentru că nu o va face altcineva pentru dumneavoastră iar siguranţa propriei persoane şi a familiei care vă însoţeşte este prioritară.
Şi nu uitaţi, înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă copiii în scaunele special concepute şi puneţi-le centura de siguranţă, iar după aceea puneţi-vă şi dumneavoastră centura de siguranţă, pentru a duce lecţia în faţa micuţului până la capăt.
 
Nu mai rămâne decât sa vă urăm drum bun, buzoieni!
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii