Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Ofiţerii de la Prevenire, alături de preşcolarii de la Grădiniţa “Piticot” la Târgul de carte ”Gaudeamus”

ro

17 Jun, 2024 14:30 425 Marime text
Nr. 209 din 17 iunie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 14-16 iunie 2024
 
 
 
Ofiţerii de la Prevenire, alături de preşcolarii de la Grădiniţa “Piticot” la Târgul de carte ”Gaudeamus”.
 
La data de 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, în colaborare cu de preşcolarii de la Grădiniţa Piticot, au organizat o activitate în cadrul Târgului de carte ”Gaudeamus”, ce s-a desfăşurat în municipiul Buzău.
Micii învăţăcei au fost consiliați, prin metode alternative de învățare, cu privire la modalitatea corectă de comportare în familie și societate, evitarea situațiilor de risc specifice vârstei, dar și cu privire la elemente de circulație regulamentară pe drumurile publice, în scopul prevenirii victimizării minorilor.
Poliţiştii s-au aplecat şi către adolescenții întâlniţi la târgul de carte, pe care i-au provocat la discuţii despre pericolele ascunse ale internetului (racolarea online a minorilor, fraudele pe internet, furtul de identitate pe rețelele sociale, cyberbullying și altele), despre modalități concrete de securizare personală, dar și a device-urilor și a conturilor deținute pe diverse platforme.
Şi ceilalţi buzoieni au beneficiat de sesiuni de informare, prin dialoguri şi consiliere cu privire la importanța unui mediu familial stabil în dezvoltarea sănătoasă a copiilor și amprenta pe care violența domestică o lasă asupra unui caracter în formare, traumele transmise între generații, necesitatea consțientizării riscurilor secundare ale fenomenului de violență în familie și oglindirea ulterioară a comportamentului violent în societate.
De asemenea, în cadrul evenimentului, poliţiştii rutieri au prezentat cartea adresată bicicliştilor şi utilizatorilor de trotinete, sens în care au stat la dispoziţia interlocutorilor cu răspunsuri la întrebările din legislaţia rutieră, opozabile acestor categorii de participanţi la trafic. Astfel, buzoienii au aflat ce drepturi au, dar şi ce răspundere şi ce obligaţii le revin dacă se deplasează pe drumul public utilizând astfel de vehicule.
  •  
 
Siguranţa rutieră a elevilor buzoieni, prioritate a poliţiştilor.
 
În ziua de 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Borpului Siguranţă Şcolară au desfășurat sesiuni de informare cu preşcolarii şi elevii ciclului primar din comuna Beceni.
Activităţile au fost organizate la grădiniţele cu program normal Izvorul Dulce şi Valea Părului, respectiv la şcolile gimnaziale din aceleaşi localităţi.
Discuţiile şi dezbaterile, adaptate la specificul vârstei, au abordat aspecte referitoare la  recunoaşterea de către elevi a situaţiilor de pericol şi modalităţi de a nu deveni victime ale unor accidente de circulaţie. S-a pus accent pe necesitatea respectării semnelor de circulaţie şi alegerea unor trasee de deplasare sigure.
Întrucât vacanţa de vară se apropie cu paşi repezi, poliţiştii le-au reamintit elevilor norme rutiere ce se pliază pe specificul unor acţiuni de vacanţă.
La final, elevii au primit din partea polițiștilor materiale preventive cu sfaturi utile.
 
  •  
 
Concurs regional cu tematică rutieră câştigat de o şcoală din Buzău.
 
 
La acest final de săptămână, elevii din 7 judeţe şi-au disputat „Cupa Nehoiului”.
Concursul a fost organizat de Şcoala Gimnazială Lunca Pripor, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău.
Competiția, un eveniment cu tradiţie, organizat la nivel regional, a ajuns la ediţia a VII-a.
Pe listele participantelor, au fost înscrise 12 echipaje din judeţele Buzău, Tulcea, Argeş, Sibiu, Covasna, Giurgiu şi Călăraşi.
          Concurenţii şi-au demonstrat abilităţile prin parcurgerea a două probe prevăzute în regulamentul concursului: proba de legislaţie rutieră şi proba de îndemânare cu bicicleta în poligon.
          Evaluarea competenţelor demonstrate de către competitori s-a făcut de către poliţiştii Serviciului Rutier.
,,Cupa Nehoiului” a rămas acasă, elevii Şcolii Gimnaziale Lunca Pripor fiind declaraţi câştigătorii acestei competiţii. Pe locul doi s-a clasat echipajul Şcolii “Niculiţel” Tulcea, locul trei fiind ocupat de elevii Şcolii Costeşti Argeş.
Toţi concurenţii au fost răsplătiţi cu diplome și premii.
 
 
  •  
Acţiuni de verificare şi control pe raza municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat / Poliţiştii au acţionat în zona târgurilor şi a zonelor aglomerate din municipii.
         
          La acest sfârşit de săptămână, zilnic, în intervalele orare 23.00-03.00, respectiv 09.00 – 12.00, efective din cadrul celor două poliţii municipale au acţionat în zona centrelor comerciale, a pieţelor, târgurilor şi oboarelor de sezon, pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale ce pot fi comise în perimetrul stradal sau în zona unităţilor de alimentaţie publică.
          Au fost angrenaţi poliţişti din cadrul structurilor operative, precum şi jandarmi şi poliţişti locali.
          Poliţiştii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale şi au efectuat controale la agenţii economici pentru verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate, conform competenţelor.
          În total, au fost efectuate 45 de controale la societăţi comerciale şi producători agricoli şi au fost legitimate peste 180 de persoane. Totodată, poliţiştii au atenţionat 28 de persoane cu privire la modul de comportare în locurile publice şi au controlat bagajele a 22 de persoane.
          38 de agenţi de pază au fost verificaţi cu privire la modul în care îşi execută atribuţiile de serviciu şi la portul uniformei.
          În urma verificărilor efectuate în trafic, au fost oprite pentru control peste 100 de autovehicule şi au fost reţinute 4 certificate de înmatriculare.
          Este şi cazul unui şofer, în vârstă de 19 ani, din municipiul Buzău, oprit de poliţiştii rutieri în noaptea de 14/15 iunie a.c., în jurul orei ora 01.00, pe o stradă din municipiul Buzău. În urma verificării specifice prin intermediul aplicaţiei eDac, poliţiştii au constatat că autoturismul figura cu sechestru activ de la sfârşitul anului trecut. A fost luată măsura reținerii certificatului de înmatriculare și a cărții de identitate.
Au fost aplicate 70 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
          Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de peste 21.000 de lei.
Totodată, pe timpul acțiunilor, poliţiştii au adresat recomandări persoanelor cu privire la respectarea normelor de conduită și de comportament, astfel încât să nu se încalce prevederile legale în vigoare  privind normele de conviețuire socială.
 
  •  
Bănuiţi de furt, identificaţi și depistați de poliţişti
                  
*În ziua de 14 iunie a.c., în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei municipiului Buzău a fost identificat şi depistat bănuitul în cazul unui furt de telefon mobil.
Fapta a fost sesizată poliției în aceeaşi zi, de către proprietarul dispozitivului – un bărbat de 52 de ani, care a precizat că incidentul s-ar fi produs în timp ce se afla pe terasa unei cofetării din municipiul Buzău.
În baza datelor furnizate de către păgubit, poliţiştii au stabilit că principalul bănuit de comiterea faptei este un bărbat de 47 de ani, din Buzău.
Bărbatul ar fi profitat de neatenţia proprietarului şi i-ar fi sustras telefonul, prejudiciul fiind estimat la 1000 de lei.
Prejudiciul a fost recuperat de către poliţişti şi retituit părţii vătămate.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt iar cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
                  
**În ziua de 15 iunie a.c., în continuarea activităţilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei municipiului Buzău cu privire la furtul unor componente auto din dotarea unei maşini, a fost identificat bănuitul – un localnic, în vârstă de 53 de ani.
Din cercetări a reieşit că proprietarul maşinii ar fi parcat autovehiculul, pe timpul nopţii, pe o stradă din municipiul Buzău, iar dimineaţa a constatat că lipsesc capacele roţilor.
Bărbatul a solicitat intervenţia poliţiei, iar prejudiciul a fost recuperat de polițiști şi restituit.
Totodată, cazul a fost preluat de către Biroul de Investigaţii Criminale, iar polițiștii continuă cercetările pentru clarificarea tuturor aspectelor cauzei şi documentarea întregii activităţi infracţionale.
 
 
***În ziua de 15 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Berca au identificat și depistat bănuitele de furtul unor trotinete, stabilind că este vorba despre două minore, de 12, respectiv 14 ani, din Verneşti.
Din cercetările efectuate de către poliţişti a rezultat că, în ziua de 8 iunie a.c., mai mulţi tineri s-ar fi deplasat la o piscină din Berca şi ar fi lăsat trotinetele neasigurate şi nesupravegheate, rezemate de gardul împrejmuitor al locaţiei.
Ulterior, la plecare, doi dintre tineri au constatat că vehiculele lor lipsesc şi au sesizat poliţia.
Trotinetele au fost descoperite la domiciliile minorelor şi au fost predate păgubiţilor.
Cercetările sunt continuate de către poliţiştii din cadrul Postului de poliţie Berca sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.
 
 
****În ziua de 15 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Sărat au identificat și depistat persoanele bănuite de furtul unor biciclete, stabilind că este vorba despre doi minori, de 12, respectiv 13 ani, din Râmnicu Sărat.
Din cercetările efectuate de către poliţişti a rezultat că, în cursul aceleiaşi zile, doi minori din localitate, de 13 şi 15 ani, s-ar fi deplasat cu bicicletele într-un parc, unde le-ar fi lăsat neasigurate şi nesupravegheate. Bănuiţii ar fi profitat de neatenţia utilizatorilor,  le-ar fi sustras şi ar fi încercat să le vândă unor cunoscuţi.
Vehiculele au fost descoperite şi au fost predate păgubiţilor.
Cercetările sunt continuate de către poliţiştii din cadrul Biroului de Investogaţii Criminale al Poliţiei municipiului Râmnicu Sărat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.
 
  •  
Accidente de circulaţie
 
*La data de 15 iunie a.c., în jurul orei 10.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe pe DJ203D, în afara localităţii Maxenu.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între autoturismul condus pe direcția Buzău către Maxenu de către un șofer buzoian de 34 de ani și mașina care se deplasa din sens opus, la volanul căreia se afla un conducător auto de 65 de ani, de asemenea din Buzău.
Accidentul s-a soldat cu rănirea celor doi șoferi și a unui pasager din mașina conducătorului auto de 65 de ani.
Toate persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
**La data de 15 iunie a.c., în jurul orei 10.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2E85, în Mărăcineni.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că motocicleta condusă de un buzoian de 41 de ani pe direcția Buzău către Vrancea, a pierdut controlul asupra direcției și s-a răsturnat.
Accidentul s-a soldat cu rănirea  bărbatului, acesta fiind preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
***La data de 15 iunie a.c., în jurul orei 12.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ220, în afara localităţii Gara Boboc.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între două autoturisme, conduse dinspre Posta Calnau către Buzău, de către doi șoferi de 27, respectiv 37 de ani, din Buzău și București.
Accidentul s-a soldat cu rănirea a doi pasageri din mașina buzoianului, o femeie de 44 de ani și o minoră de 16 ani, de asemenea din Buzău.
Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
****La data de 16 iunie a.c., în jurul orei 19.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident pe strada Frăsinet, în municipiul Buzău.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între două autoturisme, conduse dinspre bulevardul Unirii către strada Mesteacanului, de către un șofer de 28 de ani, din Sahateni, respectiv un șofer de 52 de ani, din Buzău.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului de 28 de ani și a unei pasagere de 54 de ani, din mașina șoferului de 52 de ani.
Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
*****La data de 16 iunie a.c., în jurul orei 20.00, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident pe strada George Emil Palade, în municipiul Buzău.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între mașina condusă pe direcția strada Victoriei către strada George Emil Palade, de către o buzoianca de 25 de ani și motocicleta ce se deplasa pe strada George Emil Palade, dinspre centru către gara, condusă de un tânăr de 18 ani, de asemenea din Buzău.
Accidentul s-a soldat cu rănirea motociclistului, acesta fiind preluat de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
 
Abateri în trafic / Poliţiştii au aplicat peste 330 de sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice / 59 de șoferi indisciplinați au rămas fără permis
 
          În cadrul acţiunilor desfăşurate în ultimele 3 zile pentru disciplinarea participanţilor la trafic şi în scopul prevenirii implicării în evenimente rutiere, poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au aplicat 339 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut în vederea suspendării 59 de permise de conducere.
dintre abateri au fost comise de şoferi care nu au respectat limitele legale de viteză, iar 36 de conducători auto au predat permisele din cauza vitezei cu care şi-au condus maşinile.
Cea mai mare viteză înregistrată de aparatul radar a fost de 198 km/h, abatere constatată de echipajul care a acţionat pe DN 2 E85, în afara localităţii Poşta Câlnău, la volanul maşinii fiind un băcăuan de 46 de ani. Pentru cea mai mare viteză în localitate, recordul a fost adjudecat de către un tânăr buzoian, de 20 ani, depistat de poliţişti în timp ce rula pe Şoseaua Nordului cu viteza de 144km/h.
Pentru abaterile constatate în trafic polițiștii rutieri au aplicat 41 de sancțiuni contravenționale pietonilor care s-au angajat neregulamentar în traversarea drumului public, 39 de sancțiuni fiind aplicate pentru neutilizarea centurii de siguranță, 12 de sancțiuni au vizat conducătorii auto care și-au condus autoturismele cu diferite defecțiuni tehnice, iar 59 de sancţiuni au fot aplicate pentru alte abateri.
În perioada weekendului prelungit poliţiştii au efectuat peste 300 de testări cu aparatele din dotare, fiind reţinute 7 permise de conducere şoferilor care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. Alte 9 permise au fost reţinute pentru  depăşiri neregulamentare, 5 pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului electric şi două pentru neprezentarea la poliţie în termenul legal de la producerea unui accident rutier soldat doar cu pagube materiale.
Totodată 7 buzoieni s-au ales cu dosare penale după ce au nesocotit legea, două dintre aceştia consumând băuturi alcoolice care au determinat înregistrarea unor valori de către aparatele etilotest de peste 0,40mg/l alcool pur în aerul expirat. Altor patru buzoieni li s-au întocmit dosare penale pentru că sau ignorat faptul că au exercitarea dreptului de a conduce suspendată, iar un alt dosar a fost întocmit pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
 
NUMAI RESPECTÂND REGULILE DE CIRCULAŢIE, PUTEM AVEA UN TRAFIC RUTIER ÎN SIGURANŢĂ!
 
Conducătorii auto care pleacă la drum trebuie să spună „NU” alcoolului, să îşi păstreze calmul în trafic şi să se asigure corespunzător, pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie.
Pentru evitarea aglomerării arterelor rutiere sau a ambuteiajelor ce pot apărea având în vedere că a început şi perioada concediilor,  conducătorii auto trebuie să respectele indicațiile polițiștilor rutieri, să adopte o manieră prudentă de conducere, să semnalizeze din timp orice intenţie de schimbare a direcţiei de mers şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.
De asemenea, vă recomandăm să circulaţi cu viteză moderată, destinaţia dumneavostră rămâne în acelaşi loc şi vă aşteaptă, indiferent că ajungeţi mai devreme sau mai târziu cu 5 minute!
 
ALEGEȚI  VIAȚA!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii