Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Poliţiştii de la prevenire în dialog cu elevii, pentru perioada sărbătorilor!

ro

14 Dec, 2023 15:55 564 Marime text
Nr. 397 din 14 decembrie 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 13 decembrie 2023
 
 
 
Poliţiştii de la prevenire în dialog cu elevii, pentru perioada sărbătorilor!
 
La data 13 decembrie a.c., polițiștii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii,  din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au desfășurat o activitate educativ-preventivă în cadrul campaniei „Sărbători în siguranță”, la Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” și Liceul Agricol „Doctor Constantin Angelescu”, din Buzău. 
Polițiștii au dialogat cu elevii  despre perioada specifică  sărbătorilor de iarnă și le-au oferit sfaturi cu privire la principalele cauze care stau la baza comiterii furturilor (din buzunare, autoturisme și locuințe), măsurile care trebuie adoptate pentru a nu deveni victime și aspecte legislative care reglementează deţinerea şi utilizarea articolelor pirotehnice.
Totodată, în cadrul activităţilor au fost prezentate aspecte legislative privind infracţiunea  și consecinţele încălcării legii penale de către minori.
Un alt subiect abordat de polițiștii a fost riscul asociat consumului de droguri, consecințele în plan social, familial, juridic, medical și modalități de identificare a semnelor ce pot indica consumul de substanțe psihoactive în randul minorilor
 
 
  •  
Neregulile constatate de poliţiştii rutieri în trafic
 
În ziua de 13 decembrie a.c, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au aplicat 53 de sancţiuni contravenţionale.

Activităţile s-au desfăşurat pe principalele artere rutiere din județul Buzău și au vizat depistarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, care efectuează depășiri neregulamentare, conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe cu efect psihoactiv, dar și pietonii care pun în pericol circulaţia pe drumurile publice prin nerespectarea regulilor de circulație.
Polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Buzău au acționat pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea şi scoaterea din trafic conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice. 57 de șoferi au fost testați cu aparatul alcooltest și drugtest.
Polițiștii rutieri au oprit în trafic 22 de şoferii care au călcat prea tare pedala de accelerație, din acest motiv au rămas pietoni pentru o vreme.
Alte 3 permise de conducere au fost reţinute pentru neprezentarea în termen de 24 de ore la poliție în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale,dar și pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului.
11 sancţiuni au mai fost aplicate şoferilor ale căror maşini prezentau defecțiuni tehnice, dar și alte 6 sancţiuni pentru nepurtarea centurii de siguranţă.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 95.000 de lei.
Activitățile vor continua și în perioada următoare pentru conştientizarea participanților la trafic cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație, în vederea creșterii gradului de siguranţă rutieră pe drumurile din judeţ.
 
 

ALCOOLUL DĂUNEAZĂ GRAV SIGURANŢEI RUTIERE
 
- Recomandări pentru  prevenirea accidentelor de circulaţie ce se pot produce pe fondul consumului de băuturi alcoolice -
 
 
          Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău desfăşoară controale pentru identificarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
          Poliţiştii acţionează atât în plan combativ, cât şi în plan preventiv, pentru informarea şi conştientizarea conducătorilor de autovehicule asupra importanţei adoptării unei conduite responsabile în trafic.
 
  • Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.
 
  • Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.
 
  • De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, comit frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranţa traficului rutier.
 
  • Este bine de ştiut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar şi în dimineaţa următoare, peste limite legale.
 
  • Întrucât pericolul conducerii unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice este foarte mare, această faptă a fost incriminată de lege, fiind prevăzută cu cea mai aspră sancţiune contravenţională (amenda maximă prevăzută pentru persoane fizice şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile).
 
  • Totodată, fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea şi anularea permisului de conducere.
 
  • În mod similar se pedepseşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei.
 
SIGURANŢA RUTIERĂ TREBUIE SĂ NE PREOCUPE PE TOŢI
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii