IPJ Buzău Polițiștii în dialog cu liceenii
IPJ Buzău:Polițiștii în dialog cu liceenii
12 Jan, 2024 12:21
ZIUA de Constanta
588
Marime text
Nr. 12 din 12 ianuarie 2024
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 11 ianuarie 2024
privind evenimente şi activităţi din ziua de 11 ianuarie 2024
Polițiștii în dialog cu liceenii
În ziua de 11 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu reprezentanți ai Instituției Avocatul Poporului-Biroul Teritorial Ploiești, au desfășurat o activitate informativ-preventivă la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Buzău.
Activitatea a constat în discutarea cu elevii din clasele a XI-a și a XII-a despre viața școlară și despre principiile de convieţuire ce trebuie respectate în context.
S-a vorbit despre comportamentele ce pot cauza și întreține violența în școală, dar și despre comportamente ce o pot combate și metode de prevenire.
Obiectivul activităților a fost de a diminua condițiile de vulnerabilitate sau risc și de a spori condițiile care protejează individul de consecințele negative ale violenței în general și ale violenței școlare, în particular.
În urma activității, liceenii au conștientizat drepturile, dar şi responsabilitățile pe care le au în viața socială, cu precădere în mediul școlar, fenomenul violenței școlare, modalități de acțiune în gestionarea acestui fenomen și răspunderea juridică a minorilor.
Accidente de circulaţie
*În ziua de 11 ianuarie a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe strada Caraiman, în municpiul Buzău.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între autoturismul condus pe strada Mihai Eminescu spre intersecția cu strada Caraiman de către un șofer buzoian de 19 ani și mașina ce se deplasa pe strada Caraiman către Bulevardul Stadionului, la volanul căreia se afla un conducător auto de 43 de ani, de asemenea din Buzău.
În urma impactului, mașina șoferului de 19 ani a fost proiectata într-un autovehicul, staționat pe strada Caraiman.
Accidentul s-a soldat cu rănirea celor doi șoferi, aceștia fiind preluați de ambulanță și transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
**În ziua de 11 ianuarie a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2E85, în Căldărușanca.
Din primele cercetări fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între două autoturisme ce se deplasau pe direcția București către Buzău, la volanul cărora se aflau un conducător auto de 67 de ani și o șoferiță de 21 de ani, ambii din Glodeanu Sărat.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferiței, care a fost preluată de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii accidentelor rutiere
În data de 11 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au întocmit 4 dosare penale, au aplicat 138 de sancțiuni contravenționale și au reţinut 13 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Două dintre dosarele penale au fost întocmite șoferilor ce au consumat alcool înainte de a se urca la volan.
Într-unul din cazuri, este vorba despre un bărbat de 63 de ani, din Prahova, care a fost depistat de polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Pogoanele pe o stradă din localitatea Rușețu.
În urma testării, aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
Polițiștii au întocmit alte două dosare penale pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv și conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 60 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 5 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Alte 6 permise de conducere au fost reţinute pentru neacordarea priorității de trecere celor care aveau acest drept și pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului și pentru neprezentarea în termenul legal la unitatea de poliție după un accident din care au rezultat doar pagube materiale.
20 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă şi 22 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 46.000 de lei.
Activitățile pentru reducerea riscului rutier vor fi continuate de polițiști în mod consecvent. Reamintim ca de la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă este de 5 la sută din salariul minim brut pe țară, adică 165 de lei.
Se păstrează în continuare cele 5 clase de amendă și, de asemenea, există în continuare posibilitatea achitării la jumătate a valorii sancțiunii în termen de 15 zile.
Totuși, supunem atenției faptul că nu posibilitatea de a fi sancționat este riscul cel mai mare al încălcării regulilor rutiere, ci creșterea probabilității de a fi implicat în evenimente rutiere ce ar putea avea consecințe dintre cele mai grave.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii