Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Preșcolarii sfătuiți de polițiștii buzoieni în cadrul Proiectului Regional Educațional „Apelul de Urgență 112”.

ro

16 Nov, 2023 14:50 587 Marime text
Nr. 368 din 16 noiembrie 2023
 
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 15 noiembrie 2023
 
 
 
Preșcolarii sfătuiți de polițiștii buzoieni în cadrul Proiectului Regional Educațional „Apelul de Urgență 112”.
 
În ziua de 15 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, împreună cu reprezentanţi ai Spitalului Judeţean Buzău şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, au desfășurat o activitate preventiv – educativă la Grădinița ,,Bobocei din Micro III”.
Activitatea s-a derulat în baza Proiectului Regional Educațional „Apelul de Urgență 112”, încheiat între unitatea de învăţământ şi partenerii instituţionali.
Scopul activității a vizat implementarea utilizării corecte a sistemului de urgenţă încă de la vârste fragede, astfel încât cei mici să ştie când este cazul să apeleze 112 şi cum să acţioneze, pentru a beneficia de eficienţa lui atunci când se regăsesc într-o situaţie de pericol.
Încă de la vârsta de 3 ani, copiii trebuie să înveţe să intervină în cazul unei urgențe, apelând numărul valabil la nivel național 112 și să ofere informațiile vitale, precum nume și prenume, adresă. De asemenea aceștia trebuie să știe la ce să se aștepte de la conversația telefonică și cum să răspundă la întrebările operatorului;
Activitatea a avut, de asemenea, rolul de a pregăti copiii pentru ieşirea dintr-un mediu suprasecurizat, caracterizat de supravegherea permanentă, prin dezvoltarea unor deprinderi de recunoaştere a situaţiilor de pericol.
Prin această activitate s-a urmărit stabilirea bazelor comportamentului necesar conviețuirii sociale, pentru prevenirea victimizării minorilor.
La activitate au participat aproximativ 30 de preşcolari şi cadre didactice.
 

 
  •  
 
 
Dezbateri pe teme preventive ale poliţiştilor de la Biroul Rutier cu elevi de la Liceul Tehnic Buzău.
 
În ziua de 15 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Rutier şi Biroului Siguranţă Şcolară au desfăşurat o activitate preventiv – educativă la Liceul Tehnic Buzău.
 Activitatea a avut ca temă siguranţa rutieră, iar poliţiştii au urmărit conştientizarea liceenilor asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie, atât în calitate de conducători auto - în cazul celor care au împlinit 18 ani, dar şi ca pasageri sau pietoni.
De asemenea, au fost abordate şi aspecte referitoare la elementele răspunderii penale sau contravenţionale, iar poliţiştii nu au ezitat să le reamintească partenerilor de discuţii câteva evenimente rutiere în care au fost implicaţi elevi de aceeaşi vârstă, cu accent pe cauzele care au provocat accidentele.
Poliţiştii au adus în discuţie şi aspecte ce ţin de riscurile asociate vârstei partenerilor de dialog, formarea unui comportament responsabil în societate şi a unor deprinderi de siguranţă personală prin dezvoltarea capacităţii de cunoaştere a vulnerabilităţilor.
De asemenea, a fost atrasă atenţia asupra consecinţelor consumului de alcool, tutun, substanţe etnobotanice şi droguri.

Poliţiştii nu au încheiat vizita fără a oferi posibilitatea tinerilor parteneri de dialog de a observa de aproape elemente de tehnică (aparate alcooltest, aparat radar TRUCAM), dar şi autospecialele din dotarea poliţiei.
 Activitatea s-a desfasurat în cadrul proiectului Educație rutieră-Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională Proiectul prin Programul Operaţional Infrastructura Mare.
 
În atenţia adolescenţilor:
 
Alcoolul sau alte substanţe cu efecte similare nu-i face pe minori mari la fel cum Snapchat-ul nu le face pe mame mai tinere și nici trap-ul nu-i face pe tați mai cool.
Așadar, cel mai bine e să fim sinceri cu noi și să nu ne lăsăm influențați de percepții, anturaj și trenduri, mai ales când acestea pot avea efecte negative asupra sănătății.
 
 
  •  
 
 
Verificări la unităţi de cazare. 
 
În perioada 14-15 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Birourilor de Proximitate, de Ordine Publică, Rutieră şi Investigaţii Criminale de la Poliţia Municipiului Buzău, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău au desfăşurat o acţiune ce a vizat prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce s-ar putea produce în incinta unităţilor ce au ca obiect de activitate cazarea persoanelor în regim hotelier, dar și instruirea reprezentanților operatorilor economici din domeniu.
Au fost efectuate verificări în 56 astfel de unităţi, context în care au fost efectuate verificări cu privire la legalitatea funcţionării, precum și modul de organizare și funcționare a pazei locațiilor vizate. Totodată, au fost legitimate 189 de persoane cazate la unităţile controlate sau depistate în proximitatea acestora, în cazul a 68 dintre acestea fiind efectuate verificări suplimentare în bazele de date.
În urma verificărilor, polițiștii au constatat nereguli în cazul a 19 unități de cazare ce funcționau în regim hotelier, care nu respectau întocmai normele legale. În consecinţă, poliţiştii au informat structurile competente pentru luarea măsurilor legale ce se impun.
Echipele de control au atras atenţia angajaţilor cu privire la întocmirea registrelor şi a fişelor de cazare, la modul de asigurare a supravegherii imobilelor în cauză şi la semnalarea oricăror situaţii ce intră în sfera de responsabilitate a poliţiei.
Poliţiştii au discutat cu administratorii unităţilor de cazare şi recepţionerii despre prevederile legale ce le reglementează activitatea cu accent pe răspunderile ce le revin pe linia protecţiei consumatorilor, a bunurilor şi valorilor proprii şi ale turiştilor.
În cadrul activităţii, au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, din care 6 la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 13 la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi una la alte acte normative, în valoare totală de 4480 de lei.         
 
  •  
 
Poliţiştii râmniceni au reţinut doi tineri, de 18 şi 23 de ani, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată
 
          În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Râmnicu Sărat, au fost identificaşi şi depistaţi doi tineri, de 18 şi 23 de ani, din Râmnicu Sărat, bănuiţi de comiterea unei infracţiuni de tâlhărie calificată, faptă comisă în data de 13 noiembrie a.c.
Fapta a fost sesizată de către partea vătămată, un râmnicean de 62 de ani.
Pe parcursul investigaţiilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit că, în timp ce păgubitul se deplasa pe o stradă din localitatea de domiciliu, persoanele l-ar fi deposedat de bunurile pe care le avea asupra lui prin folosirea de acte de violență, profitând de starea sa de vulnerabilitate cauzată de starea de sănătate precară.
Bărbatului i-ar fi fost sustras  telefonul mobil, banii, cardurile bancare şi documentele pe care le avea asupra sa, în valoare totală de 1000 de lei.
În urma materialului probator administrat de poliţişti, poliţiştii i-au reţinut pe cei doi pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la furt calificat, respectiv tâlhărie calificată.
Astăzi, 16 noiembrie, urmează a fi prezentaţi unităţii de parchet cu propunere de arestare preventivă.
 
  •  
 
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
 
În data de 15 noiembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat activităţi de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 136 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 21 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 41 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 11 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Alte 10 permise au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce șoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor care aveau acest drept, șoferilor care  au pus în pericol viața celorlalți participanți la trafic prin efectuarea necorespunzătoare a manevrei de depășire și celor ce nu s-au prezentat la unitatea de poliție în termenul legal în urma unui eveniment rutier soldat doar cu pagube materiale.
9 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă , iar 15 conducători auto s-au ales cu sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Polițiștii rutieri au acționat şi pentru conștientizarea pietonilor cu privire la riscurile la care se expun în situaţia în care nu respectă regulile de circulație. 39 de participanți la trafic din această categorie au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea normelor rutiere.
Tot ieri, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Mărăcineni au oprit în trafic un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Poșta Câlnău.
În urma verificărilor specifice în bazele de date ale Poliţiei Române, aceștia au constatat faptul că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
 În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de  conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
 
 
NU UITAŢI DE EDUCAŢIA RUTIERĂ!
 
Siguranţa în trafic este foarte importantă pentru fiecare dintre noi, cei mai vulnerabili rămânând însă copiii, întrucât aceştia sunt la vârsta la care îşi formează proiecţia reală a riscurilor!
Aşadar, când aveţi copiii în maşină, conduceţi cu atenţie sporită! Procedând astfel, le daţi celor mici exemplul unui comportament corect în trafic!
Când vă conduceţi copilul la şcoală cu maşina obişnuiţi-l să-şi prindă centura de siguranţă imediat ce a urcat în autoturism!
Nu uitaţi că un copil care nu a împlinit încă 12 ani sau cu înălţimea sub 150cm trebuie să poarte centură de siguranţă adaptată greutăţii şi dimensiunilor sale şi să stea doar pe bancheta din spate!
Aveţi grijă de siguranţa copilului la coborârea din maşină! Nu uitaţi că acesta trebuie să coboare într-un loc sigur, întotdeauna pe partea cu trotuarul! Explicaţi-le că, după ce coboară, în drum spre şcoală, nu trebuie să alerge, să se împingă sau să coboare de pe trotuar pe carosabil!
Învăţaţi-l în permanenţă regulile de bază ale circulaţiei rutiere: deplasarea pe trotuar sau pe marginea din stânga a drumului, traversarea doar prin locurile marcate, semnificaţia semnalelor luminoase şi a semnelor de circulaţie!
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii