IPJ Buzău Recomandări ale polițiștilor buzoieni pentru a fi evitate fraudele la cumpărături de Black Friday
IPJ Buzău: Recomandări ale polițiștilor buzoieni pentru a fi evitate fraudele la cumpărături de Black Friday
10 Nov, 2023 14:28
ZIUA de Constanta
740
Marime text
Nr. 360 din 10 noiembrie 2023
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 9 noiembrie 2023
privind evenimente şi activităţi din ziua de 9 noiembrie 2023
Recomandări ale polițiștilor buzoieni pentru a fi evitate fraudele la cumpărături de Black Friday
La data de 9 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități de informare și conștientizare a cetățenilor pentru a evita dobândirea calității de victimă în perioada destinată cumpărăturilor la reducere, denumită „Black Friday”.
S-au purtat discuții cu cetățenii pe tema fraudelor în mediul online şi a riscurilor asociate. Au abordat probleme precum vizualizarea anunţurilor de vânzare online, atragerea cumpărătorilor prin diverse modalităţi cu privire la caracteristicile tehnice ale produselor comercializate la reducere, dar care nu corespund realităţii şi, nu în cele din urmă, riscul de a fi păgubit prin transferul sumelor solicitate drept contravaloare, fără ca bunurile să mai fie livrate.
De asemenea, polițiștii le-au prezentat și cum ar putea fi înșelați prin intermediul plății electronice ori prin modul de operare ,,achitare colet necomandat”, ce constă în primirea și achitarea unor produse prin curier, care nu au fost comandate în realitate.
Polițiștii continuă activitățile de prevenire pe tot parcursul lunii noiembrie, astfel încât informațiile să ajungă la cât mai multe persoane în vederea conștientizării importanței adoptării minimului de măsuri de siguranță pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor în acestă perioadă.
La activitate au participat aproximativ 70 de persoane.
Recomandări ale polițiștiilor buzoieni pentru a fi evitate fraudele la cumpărături de Black Friday
Redăm lista cu sfaturile poliţiştilor pentru evitarea fraudelor online:
- Dacă efectuaţi cumpărături online, este recomandat să nu trimiteţi banii în avans. Folosiţi un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului). Înainte de a face achiziţii online, verificaţi cu atenţie sursa de comercializare. Cumpăraţi bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerţ online pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit şi verificaţi recenziile comerciantului, înainte de a achiziţiona produsul.
- Păstraţi întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-aţi efectuat online.
- Cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăţi sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.
- Mare atenţie la mail-urile care conţin link/link-uri. În conţinutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username şi parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).
- Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS - pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.
- Evitaţi să transmiteţi prin telefon sau alte dispozitive informaţii referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului), precum şi date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate.
- Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.
- În momentul în care cumpăraţi bunuri de la persoane fizice, cereţi documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.
Pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvaţi sau tipăriţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării.
Acțiuni informativ-preventive ale polițiștilor din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară
În ziua de 9 noiembrie a.c., polițiștii Biroului Siguranţă Şcolară au organizat şi desfășurat activități informativ-preventive la Liceul Tehnic Buzău.
Polițiștii au discutat despre prevenirea infracțiunilor comise cu violență, aducându-le la cunoștință tinerilor legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor.
De asemenea, polițiștii au prezentat liceenilor efectele negative pe care bullyingul le are asupra victimei, dar și întregii societăți, explicându-le că ignoranța te face vinovat.
Polițiștii au abordat și subiecte pe linia prevenirii traficului și consumului de droguri și au diseminat mesaje preventive referitoare la infracțiunile informatice, precum înșelăciuni on-line, fraude privind instrumentele electronice de plată, pornografie infantilă sau atacuri cibernetice.
În cadrul acestei activităţi au fost consiliați peste 70 de adolescenți și cadre didactice.
Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, Poliţia vă recomandă:
- comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;
- fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
- interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dvs.;
- încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dvs. şi de familiile lor;
- asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
- distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;
- atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dvs., motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
- alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
- când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.
Reţinut pentru lovire sau alte violenţe
În ziua de 9 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliţie Costeşti, au reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, un tânăr de 17 ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.
Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că, în ziua de 8 noiembrie a.c, în jurul orei 17.30, pe fondul unor neîntelegeri, ar fi agresat un bărbat de 41 de ani, din Gherăseni. Acesta din urmă a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violenţe.
În cursul acestei zile, tânărul urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
Reținut pentru încălcarea ordinului de protecţie provizoriu.
Joi, 9 noiembrie a.c, în urma materialului probator administrat, poliţiştii din cadrul Poliției municipiului Buzău, au reţinut un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din Buzău, pentru încălcarea ordinului de protecţie provizoriu.
Ordinul a fost emis de poliţişti în data de 8 noiembrie a.c., ca urmare a unei altercaţii între bărbat şi concubina acestuia, o buzoiancă de 37 de ani.
Din cercetări a reieşit că, în cursul zilei de ieri, bănuitul ar fi pătruns în locuinţa concubinei, contrar celor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu.
Pe bază de ordonanță, polițiștii l-au reținut pe bărbat pentru o perioadă de 24 ore.
Astăzi, 10 noiembrie, bănuitul urmează să fie prezentat unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
Reținut de polițiști pentru furt calificat
În ziua de 9 noiembrie a.c., în continuarea cercetărilor efectuate de către polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Pogoanele, a fost reținut un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Padina, pentru furt calificat în formă continuată și tentativă la furt calificat.
Fapta a fost sesizată de către persoana vătămată, un bărbat de 39 de ani, din Ialomița, în ziua de 28 octombrie a.c..
Din cercetări s-a stabilit faptul că, în perioada 26-28 octombrie a.c., bănuitul ar fi sustras din extravilanul comunei Padina, mai multe cererale cu ajutorul unui atelaj hipo.
Față de bărbat a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiuniilor de furt calificat și tentativă la furt calificat în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bănuitului.
Dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori
În ziua de 9 noiembrie a.c., în cadrul acţiunilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor la regimul silvic, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Râmnicelu au depistat în flagrant delict un localnic de 56 de ani, din Puieşti, în timp ce tăia ilegal arbori.
Din cercetări a reieşit că bănuitul, ar fi tăiat ilegal arbori de esenţă salcâm, folosind o drujbă. Arborii nu prezentau amprenta dispozitivului special de marcat.
Materialul lemnos a fost predat reprezentanților silvici, iar drujba a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.
Poliţiştii continuă cercetările pentru tăiere ilegală şi furt de arbori, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 46/2008 Codul silvic, pentru stabilirea întregii activității infracționale a bănuitului.
Tot ieri, polițiștii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Merei au depistat pe DJ205, în Breaza, un bărbat de 53 de ani, din localitate, care transporta lemn de foc din specia fag.
În urma verificărilor s-a stabilit faptul că bărbatul transporta lemnele fără a deţine documente de provenienţă.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
De asemenea, polițiștii au procedat la confiscarea materialului lemnos transportat în afara cadrului legal, pe care au predat-o reprezentanților ocolului silvic.
În ziua de 9 noiembrie a.c., în cadrul acţiunilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor la regimul silvic, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Râmnicelu au depistat în flagrant delict un localnic de 56 de ani, din Puieşti, în timp ce tăia ilegal arbori.
Din cercetări a reieşit că bănuitul, ar fi tăiat ilegal arbori de esenţă salcâm, folosind o drujbă. Arborii nu prezentau amprenta dispozitivului special de marcat.
Materialul lemnos a fost predat reprezentanților silvici, iar drujba a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.
Poliţiştii continuă cercetările pentru tăiere ilegală şi furt de arbori, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 46/2008 Codul silvic, pentru stabilirea întregii activității infracționale a bănuitului.
Tot ieri, polițiștii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Merei au depistat pe DJ205, în Breaza, un bărbat de 53 de ani, din localitate, care transporta lemn de foc din specia fag.
În urma verificărilor s-a stabilit faptul că bărbatul transporta lemnele fără a deţine documente de provenienţă.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
De asemenea, polițiștii au procedat la confiscarea materialului lemnos transportat în afara cadrului legal, pe care au predat-o reprezentanților ocolului silvic.
Peste 160 de sancţiuni aplicate pentru neregulile constatate de poliţişti în trafic în ultimele 24 de ore.
În ziua de 9 noiembrie a.c, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au aplicat 164 sancţiuni contravenţionale și au reţinut 10 permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Poliţiştii au acționat şi pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate înregistrând 36 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise. Împotriva a 5 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Cu cea mai mare viteză– 112 km/h – a fost înregistrat de aparatul radar autoturismul unui bărbat de 53 de ani, din București, ce rula pe DN2E85, în localitatea Limpeziș.
Tot ieri, polițiștii rutieri au acționat cu privire la prevenirea și combatere accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării regulilor de circulație de către bicicliști, pietoni, căruţaşi și utilizatorilor de trotinete electrice fiind aplicate 13 sancțiuni contravenționale. Cu toţii au fost consiliaţi cu privire la riscul la care se expun atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, prin nerespectarea legislaţiei rutiere.
Sancţiuni au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (36), pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor (10), dar şi 46 pentru alte abateri în trafic.
Alte 7 permise de conducere au fost reţinute celor ce au consumat băuturi alcoolice înainte e a se urca la volan, pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare și pentru neacordarea de prioritate celor ce aveau acest drept.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 36.000 de lei.
RESPECTAŢI REGULILE RUTIERE!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii