Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:04 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Reținut de polițiști pentru violare de domiciliu și furt calificat

ro

14 Mar, 2024 15:48 738 Marime text
Nr. 83 din 14 martie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din data de 13 martie 2024
 
 
Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității și Siguranţă Şcolară
 
În ziua de 13 martie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Buzau, au desfășurat activități informativ-preventive cu elevii Școlii Gimnaziale “Înv.Clementa Beschea” Căpăţâneşti.
Activitățile au avut ca scop prevenirea traficului de persoane şi prevenirea traficului şi consumului de droguri.
La activități au participat și părinții elevilor și au fost dezbătute aspecte despre efectele consumului de droguri, consecințele în plan social, familial, juridic și medical.
De asemena, le-au fost prezentate în detaliu formele asociate traficului de persoane (exploatarea sexuală, traficul de organe, exploatarea prin muncă, introducerea în rețelele de cerșetorie sau în rețelele infracționale, racolarea minorilor prin intermediul rețelelor de socializare), fiindu-le expuse situaţiile de risc prin care pot ajunge victime și modalităţile de recunoaştere a situaţiilor de pericol, în vederea însuşirii unor măsuri de autoprotecţie.
Și ofițerii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfăşurat activităţi preventive cu elevii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” Buzău.
Activităţile s-au desfășurat sub egida campaniei educaționale „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, având ca scop prevenirea infracțiunilor comise cu violență și respectarea regimului circulației rutier.
Activităţile au urmărit creșterea gradului de informare pe linia prevenirii infracțiunilor comise cu violență. Polițiștii au discutat cu elevii despre comportamentul pe care ar trebui să îl adopte în incinta unității de învățământ și efectele negative pe care bullying le poate avea asupra psihicului.
Comportamentul preventiv în trafic a fost un alt subiect abordat, polițiștii explicându-le școlarilor semnificația indicatoarelor rutiere și regulile de circulație ce trebuie respectate în special de pietoni, urmărindu-se completarea cunoștințelor acestora cu privire la semnificația și utilitatea semnalizării rutiere.
 

 
  •  
Reținut de polițiști pentru violare de domiciliu și furt calificat.
 
Ieri, 13 martie, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Beceni au reținut pentru 24 de ore, principalul bănuit în cazul unor infracțiuni de violare de domiciliu și furt calificat.
Din cercetări s-a stabilit că, în data de 26 februarie a.c., bănuitul ar fi pătruns în curțile a trei persoane, cu vârste cuprinse între 90 şi 102 ani, din Mânzălești sub pretextul necesităţii schimbului unei bancnote în cupiuri de valoare mai mică.
Ulterior, acesta ar fi pătruns în imobile, fără acordul proprietarilor, de unde ar fi sustras bunuri în valoare de 600 de lei.
Din investigaţii, poliţiştii au stabilit că principalul bănuit este un braşoveanul, de 41 de ani.
Poliţiştii l-au depistat în Bran şi, în baza mandatului de aducere, l-au condus la sediul poliţiei, pentru audieri.
În urma materialului probator, poliţiştii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, iar astăzi, 14 martie, urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.

 
RECOMANDĂRI!
  • Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, polițiștii vă recomandă să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat. Totodată, nu furnizaţi informaţii despre vecinii dumneavoastră persoanelor necunoscute care pretind că reprezintă diverse instituţii sau oferă diverse servicii.
  • Manifestaţi precauţie şi atenţie atunci când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că sunt reprezentanţii a diferite instituţii sau societăţi.
  • Solicitaţi legitimaţia de serviciu şi buletinul de identitate şi reţineţi numele, prenumele şi eventual, seria ori numărul documentului prezentat.
  • Dacă aveţi cel mai mic dubiu cu privire la realitatea celor afirmate de aceste persoane, nu ezitaţi să contactaţi instituţiile pe care pretind că le reprezintă, pentru a vă convinge de veridicitatea celor ce v-au fost spuse. Totodată, nu ezitaţi să sesizaţi acest lucru poliţiei, atunci când cele afirmate nu se confirmă sau când aveţi dubii temeinice cu privire la realitatea celor ce vă sunt comunicate de către aceste persoane.
  • Nu lăsaţi astfel de persoane să vă oprească din realizarea acestor minime verificări sub pretextul că se grăbesc.
  • persoană serioasă nu va avea nimic împotriva acestui lucru şi va aştepta afară până vă veţi convinge de realitatea celor afirmate.
  • Nu uitaţi să păstraţi uşa închisă până terminaţi aceste verificări. În situaţia în care persoanele ezită să se identifice, nu continuaţi discuţia cu ele şi anunţaţi poliţia.
 
  •  
Nereguli în trafic
 
În data de 13 martie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 110 sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 16 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.Poliţiştii au efectuat peste 60 de testări cu aparatele etilotest.
Un șofer de 44 de ani, din Buzău, s-a ales cu dosar penal după ce a fost depistat de polițiștii rutieri conducând sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul alcooltest, acesta a indicat o valoare de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Polițiștii au mai întocmit de asemenea un dosar penal pentru săvârșirea infracții de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni ce au avut ca scop depistarea conducătorilor auto care depăşesc limita legală de viteză, atât în localităţi cât şi în afara acestora.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 43 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 10 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză120 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unei șoferițe de 33 de ani, din Prahova, ce rula pe DN2E85, în localitatea Cioranca.
Alte 6 permise de conducere au fost reţinute pentru neacordarea priorității de trecere a pietonilor și a autovehiculelor ce aveau acest drept și pentru adoptarea unui comportament agresiv în trafic.
29 de sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă şi 17 sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 37.000 de lei.
 
 
MĂSURI PENTRU A FI ÎN SIGURANŢĂ LA VOLAN RECOMANDATE DE POLIȚIȘTII BUZOIENI
 
Siguranţa pasagerilor din maşină şi a celorlalţi participanţi la trafic se afla în legatură directă cu pregătirea conducătorilor auto. Pentru a preveni incidentele la volan:
 
Folosiţi centura de siguranţă
 
Centura de sigurantă ar trebui să fie purtată de conducătorii auto şi de pasageri în orice moment în care călătoresc cu maşina. În cazul unui potenţial impact, aceasta poate salva viaţa tuturor celor implicaţi.
 
Menţineţi vizibilitatea
 
Asiguraţi-vă că toate oglinzile sunt dispuse astfel încât să aveţi vizibilitate din toate unghiurile. Completaţi lichidul de parbriz şi utilizaţi exclusiv ştergătoare care se află în forma bună şi care pot curăţa eficient parbrizul. În cazul în care conduceţi când afară e soare puternic, utilizaţi ochelari de soare.
 
Dotări necesare
Nu călătoriţi fară să aveţi în portbagaj o trusă de prim ajutor, extinctor, vestă şi triunghiuri reflectorizante. Conform legislaţiei în vigoare, dacă nu aveţi aceste obiecte în maşină, puteţi fi sancţionaţi cu amendă.
 
 
 
 
Concentraţi-vă la drum
 
Evitaţi lucrurile care vă distrag atenţia când conduceţi. Nu utilizaţi telefonul mobil la volan.
Nu ascultaţi muzica tare şi asiguraţi-vă că sunteţi mereu atent la trafic.
Evitaţi alcoolul şi medicamentele contraindicate şoferilor.
Asiguraţi-vă că sunteţi apt să conduceţi de fiecare dată când vă urcaţi la volan.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii