IPJ Galați Comunicat prevenire Black Friday
IPJ Galați: Comunicat prevenire Black Friday
10 Nov, 2021 15:57
ZIUA de Constanta
1174
Marime text
Nr. 894098 din 10 noiembrie 2021
CUMPĂRĂTURI ÎN SIGURANȚĂ
A început deja perioada celor mai mari reduceri din an, iar o bună parte dintre achiziții se vor realiza on-line. Preocupați de găsirea celui mai bun preț sau a produsului vizat, nu mai acordăm suficientă atenție măsurilor de siguranță și putem deveni victimele unor fraude.
Infractorii din mediul on-line sunt și ei pregătiți pentru ”promoțiile” de Black Friday și, folosindu-se de imaginea unor branduri cunoscute, trimit potențialelor victime mesaje cu link-uri către site-uri compromise, unde sunt prezentate oferte false. Astfel, dorind să câștigăm un premiu sau un voucher de cumpărărturi, riscăm să cădem în plasa răufăcătorilor.
Înainte de a face diverse achiziții, este recomandat să acordăm atenție unor minime măsuri de siguranță:
- Evităm accesarea link-urilor provenite din surse necunoscute și le analizăm cu o soluție de securitate înainte de a face click.
- Nu furnizăm date cu caracter personal, financiar sau date de autentificare în urma primirii unor astfel de link-uri.
- Verificăm mereu existența promoției pe canalele oficiale ale brandului (site, canale verificate de social media) și raportăm orice ofertă sau concurs care ridică suspiciuni, la 1911 sau alerts[@]dnsc[.]ro.
- Păstrăm datele personale în siguranță. Hackerii pot utiliza profiluri de social media pentru a-și da seama de parole și pentru a răspunde la întrebările de securitate din instrumentele de resetare a parolei. De aceea, evităm să publicăm informații precum ziua de naștere, adresele etc.
- Ne asigurăm că site-ul web de pe care vrem să cumpărăm folosește tehnologie sigură, verificăm dacă adresa web începe cu https și căutăm să vedem dacă pe pagină apare un simbol mic de lacăt.
- Suntem reticenți atunci când deschidem o pagină web care conține greșeli gramaticale.
- Nu deschidem mailuri nesolicitate, nu facem click pe linkuri dubioase și nu deschidem fișiere atașate sau ecrane pop-up din surse cu care nu suntem familiarizați. Acestea pot fi escrocherii care păcălesc utilizatorii să dezvăluie un cont privat sau informații de autentificare. Când sunt trimise în numele unei bănci, luăm legătura cu banca și le raportăm.
Contextul pandemic ne-a obligat să folosim tot mai mult Internetul în viața cotidiană, fapt care ne-a adus multiple avantaje, dar ne-a și expus unor amenințări de care trebuie să învățăm să ne protejăm.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre siguranța on-line, dacă vrei să testezi cât de pregătit ești pentru a nu cădea în plasa infractorilor cibernetici, accesează platforma sigurantaonline.ro .
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii