IPJ Galați Plecatul de acasă nu este o soluție
IPJ Galați:Plecatul de acasă nu este o soluție
13 Jun, 2023 15:33
ZIUA de Constanta
679
Marime text
Nr. 3044296 din 13.06.2023
PLECATUL DE ACASĂ NU ESTE O SOLUȚIE
În perioada mai 2023 – iunie 2024, Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului derulează, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, proiectul de prevenire a disparițiilor voluntare în rândul minorilor ”Plecatul de acasă nu este o soluție”. Demersul vizează creșterea nivelului de conștientizare cu privire la fenomenul plecărilor voluntare și la riscurile asociate acestei forme de dispariție din familie și din centrele de protecție.
Disparițiile de minori reprezintă un fenomen complex care generează o emoție puternică în rândul comunității, de mare impact, atenția fiind concentrată în jurul ipostazelor victimale în care se pot regăsi copiii. Studiile efectuate de către specialiști au identificat și o serie de factori care au determinat/ favorizat disparițiile de acest gen: nesupravegherea de către părinţi, aparţinători legali ori factori responsabili din unităţile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate, lipsa unei comunicări autentice cu părinţii, starea materială precară care determină neglijarea funcţiei de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, abandonul şcolar sau acumularea de absenţe, rezultate negative la şcoală, creşterea influenţei anturajului negativ, precum și spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul.
În cadrul proiectului, specialiști ai Poliției Române, împreună cu reprezentanții Asociației Telefonul Copilului, vor organiza sesiuni dedicate copiilor, în care aceștia vor învăța despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Este important ca în mediul familial sau în mediul centrelor de protecție să se discute despre pericolele la care se pot expune minorii în situația în care aceștia consideră că singura rezolvare a unei probleme este plecatul voluntar de acasă.
Pe parcursul implementării proiectului, vor fi organizate activități de informare în mediul școlar, în locuri publice, spații de petrecere a timpului liber sau în centrele de tip rezidențial gestionate de către DGASPC. Astfel, indiferent de mediul din care provin, minorii vor afla că, înainte de luarea unei astfel de decizii, pot suna gratuit la 116 111 (linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului).
Materialele informative pentru copii utilizate pe parcursul întâlnirilor includ conținut elaborat de către psihologii Asociației Telefonul Copilului împreună cu specialiști din cadrul Poliției Române, într-un limbaj adecvat particularităților vârstei, sub sloganul ”Plecatul de acasă nu este o soluție. Când pleci de acasă, închizi o ușă, dar nu ți se deschid altele.”
Copiilor le este dedicată și o pagină web conținând informații despre ceea ce înseamnă plecarea voluntară, situațiile de risc la care pot fi expuși, recomandări preventive, soluții, dar și exemple de cazuri reale consiliate de către specialiștii asociației (editate pentru respectarea anonimatului).
https://www.116111.ro/plecatdeacasa
De asemenea, un spot radio transmite mesaje preventive pe acest subiect, iar pentru comunicarea electronică se poate folosi adresa de e-mail -
vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro.
#PlecariVoluntare
De la începutul anului 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Galați a fost sesizat cu privire la dispariția a 26 minori, în 23 de cazuri fiind vorba despre plecări voluntare. Dintre acestea, 10 sunt situații de plecări repetate ale unor minori, în special din centrele de protecție.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii