Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:28 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Ialomița Comunicat de presă - 08.02.2022

ro

08 Feb, 2022 14:28 835 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
 
EVALUAREA ACTIVITĂȚII INSPECTORATULUI DE POLIȚIE 
JUDEȚEAN IALOMIȚA ÎN ANUL 2021
 
 
Activitățile Poliției Ialomițene în anul 2021 au fost desfăşurate pornind atât de la prioritățile stabilite de Poliția Română în domeniul prevenirii şi combaterii criminalității, precum și direcții de acțiune privind creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prevenirea răspândirii virusului COVID-19, protejarea patrimoniului, siguranţa rutieră sau asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale.
 
Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2021, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița, în „Programul de prevenire a infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor”.
 
În cel de-al doilea an cu context epidemic, prin acțiunile desfășurate alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică, polițiștii ialomițeni au contribuit la conștientizarea necesității respectării de către cetățeni a tuturor normelor sanitare, pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în județul Ialomița. 
 
În plan operativ, au fost intensificate măsurile în vederea prevenirii şi combaterii răspândirii pandemiei coronavirus COVID-19, dar şi a faptelor asociate evenimentelor circumscrise, astfel, pe raza de competenţă judeţului Ialomiţa au acţionat, în medie, zilnic, în dispozitivul de ordine şi siguranţă publică peste 90 de poliţişti, care au desfăşurat activităţi atât în patrule independente, cât şi mixte cu jandarmi, militari şi poliţişti locali.
 
Totodată, la nevoie, poliţişti din structurile de suport au suplimentat patrulele în vederea asigurării unei prezenţe sporite a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne pe raza judeţului Ialomiţa.
 

Persoanele izolate/carantinate au fost verificate zilnic la domiciliu de efectivele din dispozitivul de ordine şi siguranţă publică.
 
Pe parcursul derulării activităţilor pentru prevenirea/limitarea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 și reducerii efectelor asupra populației, poliţiştii au derulat 1.165 de acţiuni punctuale, în cadrul acestora fiind constatate 6 infracţiuni circumscrise cadrului legislativ în materie. De asemenea, au fost aplicate 12.198 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.797.627 de lei.
 
În perioada analizată, eforturile polițiştilor, în cooperare cu jandarmeria şi poliția locală au fost canalizate spre întărirea sentimentului de siguranță a cetățeanului în mediul stradal, o mare parte din efective acționând în zonele identificate cu risc criminogen, fiind organizate şi efectuate 9 razii, 628 de acţiuni cu efective lărgite şi 2.780 de controale directe.
 
Eforturile depuse de politiști împreună cu celelalte instituţii abilitate din judeţ au dus la menţinerea sub control a fenomenului infracţional în anul 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița fiind sesizate 6.681 de infracţiuni, cu 3% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.
 
În anul 2021, au fost sesizate 1.082 de infracţiuni stradale, dintre acestea 50,73% în mediul urban și 49,27% în mediul rural, fiind descoperite în flagrant delict 73 de infracţiuni.

 
În perioada de referinţă, polițiștii criminalişti din cadrul I.P.J. Ialomița s-au deplasat pentru cercetarea la faţa locului la 2.930 de evenimente, fiind descoperite şi ridicate 11.576 de urme, de diferite categorii. Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 196 de persoane sau obiecte, în 174 de cauze penale. 
 
Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a gradului de victimizare, la nivelul inspectoratului au fost puse în aplicare planuri de măsuri, urmărindu-se combaterea cu fermitate a principalelor cauze generatoare ale accidentelor, în principal indisciplina pietonilor, neacordare de prioritate pietonilor și vehiculelor, disciplinizarea bicicliștilor și conducătorilor de atelaje hipo și mopede și nerespectarea regimului de viteză legal.
 
Pe raza județului s-au produs 54 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 39 de persoane şi rănirea gravă a 31
 
Totodată, au fost constatate 635 de infracţiuni rutiere, 52.925 de contravenții, îndeosebi pentru depăşirea limitei legale de viteză, nepurtarea centurii de siguranţă, neacordarea priorităţii de trecere şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi. Pentru abateri contravenţionale grave, sancţionate de lege, au fost reţinute 3.376 de permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto au fost retrase, până la remedierea cauzelor, 1.194 de certificate de înmatriculare.
 
Referitor la activitățile desfășurate pentru deservirea comunității, polițiștii ialomițeni au intervenit la 26.578 de apeluri primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
 
În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2021, au fost emise 106 ordine de protecţie provizorii, din care 50 în mediul urban, şi 98 de ordine de protecţie.
 
În perioada supusă analizei, poliţiştii de proximitate au organizat şi participat la 789 de activităţi preventive în comunitate, din care 86 cu asociaţiile de proprietari și 658 în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ. De asemenea, au fost organizate 278 de activităţi de prevenire în rândul persoanele vârstnice.
 
Una dintre cele mai importante și eficiente resurse în cadrul unei instituții este cea umană, urmărindu-se astfel, pe parcursul întregului an, realizarea unui management responsabil și eficient, în scopul îndeplinirii unor obiective esențiale în cadrul instituției, procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute fiind de 77,92%.
 
De la începutul lunii august 2021, a fost operaționalizat Biroul Pregătire Profesională, având ca principale atribuții coordonarea, monitorizarea și evaluarea pregătirii de specialitate și a celei din domeniul intervenției polițienești, respectiv pregătire tactică, pregătire în domeniul educației fizice și autoapărării, în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare și al conducerii autovehiculelor de serviciu.     
 
Obiectivul principal al acestei structuri este dat de realizarea unui proces de instruire teoretică și practică de calitate pentru constituirea unui corp polițienesc bine pregătit, pentru a face față provocărilor unui mediu operativ extrem de dinamic.
 
Pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară, prevenirea victimizării minorilor, siguranţa în unităţile de învăţământ și a delincvenţei juvenile sunt preocupări primordiale în fiecare an şcolar.
 
Având în vedere că modalitatea de desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ a fost afectată de pandemia generată de virusul SARS COV 2, respectiv în anul 2020 cursurile au fost desfășurate în mare parte în sistem on-line, iar în anul 2021 acestea au fost defășurate preponderent cu prezență fizică a elevilor, fapt ce a generat o creștere a criminalității în zona și în incinta unităților de învățământ preuniversitar, astfel că au fost sesizate 18 fapte (toate în incinta unităţilor), comparativ cu aceeași perioadă a anului școlar precedent, când au fost sesizate doar 10 infracțiuni.
 
În cadrul activității de prevenire, au fost desfăşurate acţiuni de informare și prevenire, dintre care amintim: „Vacanța s-a încheiat”, „Atingeri nedorite”,  „Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău”, „Campania de prevenire a furturilor din locuințe, Alege Siguranța Locuinței Tale!”, dar și campanii educaţionale derulate în colaborare cu instituţii de învăţământ din judeţ.
 
Biroul pentru Protecția Animalelor este o structură nouă în cadrul Poliției Ialomițene, operațională din ianuarie 2021. Printre scopurile și obiectivele polițiștilor de la Biroul pentru Protecția Animalelor se regăsesc combaterea și prevenirea faptelor de natură contravențională și penală referitoare la animale și protecția acestora, regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și gestionarea câinilor fără stăpân, dar și luarea de măsuri imediate pentru protejarea animalelor aflate în pericol.
 
În cursul anului 2021, polițiștii Biroului Protecția Animalelor au soluționat 41 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale și au efectuat investigații în cadrul a 28 de dosare penale.  
 
De asemenea, în anul 2021, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat 52 de acţiuni în domeniile combaterii ilegalităților cu produse accizabile ( tutun, alcool), produse de panificație, turism şi alimentaţie publică, legume – fructe, achiziții intracomunitare și importuri, achiziții publice, jocuri de noroc. În cadrul acestora au fost constatate 127 de infracţiuni, dintre care 18 în flagrant delict, au aplicat 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 104.500  de lei şi au confiscat bunuri în valoare totală de 419.216 lei.  
 
Activitatea de cercetare penală a efectivelor de investigare a criminalităţii economice la nivelul județului Ialomița, în toate domeniile de activitate, a fost concentrată în perioada ianuarie – decembrie 2021 pe finalitatea judiciară  şi pe recuperarea prejudiciilor, fiind recuperat un procent  de 66,7% din totalul de 8.582.000 de lei.
 
Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliţiei, în condiţiile în care, acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.
 
În perioada supusă analizei, au fost constatate și aplicate 61 de sancțiuni contravenționale în baza Legii  171/2010, în valoare totală de 50.000 de lei, fiind totodată confiscată şi cantitatea de 46,82 m3 de material lemnos.
 
Pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, la nivelul judeţului Ialomița, au fost executate, în sistem integrat, acţiuni şi controale pe fluviul Dunărea şi în zona inundabilă dig-mal, respectiv pe drumurile publice, în pieţe/târguri, reușindu-se confiscarea a peste 2.790 de kilograme de pește, 10 unelte de pescuit, 4 ambarcațiuni și 9 plase monofilament. Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 101 sancțiuni contravenționale la OUG 23/2008, fiind sesizate 95 de infracțiuni de braconaj piscicol.
 
Ca structură antrenată special pentru a acţiona pe timp limitat, independent sau în colaborare cu alte forţe de menţinere a ordinii, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor urmăriţi, efectivele Serviciului pentru Acţiuni Speciale au participat la 518 acțiuni.
 
Pe parcursul anului 2021, au fost primite şi soluţionate 29.664 de cereri pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice.
 
De asemenea, au fost înregistrate 771 de petiţii cu referire la infracțiuni contra persoanei, infracţiuni contra patrimoniului, sesizări privind tulburarea liniștii publice, etc.,  solicitând  audienţă 25 de cetăţeni, problemele ridicate de aceștia fiind rezolvate pe loc sau în termenul legal, de către structurile de poliţie cărora le-au fost repartizate. 
 
În anul 2021, activităţile de prevenire s-au materializat în organizarea a 49 de acţiuni şi 238 de controale pe liniile arme, materii explozive şi substanţe periculoase. 
 
De asemenea, au fost descoperite 75 de infracţiuni la regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, cele mai multe reprezentând încălcări ale prevederilor legale referitoare la regimului armelor și munițiilor, la regimul vânătorii și protecției fondului cinegetic și la regimul materiilor explozive.
 
27 de arme letale și neletale supuse autorizarii, 1.734 de bucăţi muniţie și 5.000 de kilograme de articole pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării, fiind indisponibilizate și 4 autoturisme.
 
Activitățile de urmărire și extrădare derulate pe parcursul anului au condus la darea în urmărire a 46 de persoane, dintre care 17 în urmărire internaţională.
 
Au fost desfăşurate activităţi de căutare a persoanelor dispărute, fiind clarificate 144 de cazuri de dispariţie, situaţii în care persoanele au fost încredinţate familiei sau internate în centre de profil.
 
De asemenea, au fost dispuse de către organele judiciare, 118 măsuri de supraveghere judiciară, dintre care 87 reprezentând măsuri de supraveghere prin control judiciar şi 31 de măsuri de arest la domiciliu.
 
În perioada evaluată, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă a  Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au fost încarcerate 270 de persoane din care: în baza ordonanței de reținere 178, mandat de arestare preventivă 87, mandat de executare a pedepsei 5.
 
Serviciul Financiar, împreună cu compartimentele de specialitate, au asigurat  condițiile necesare  desfășurării activității  inspectoratului, cu încadrarea în prevederile  bugetului alocat Inspectoratului de Poliție Județean Ialomita, stabilindu-se ordinea priorităților şi a impactului lor asupra funcționării întregului sistem logistic, în concordanță cu cel operativ.
 
Fondurile alocate au avut ca destinație asigurarea drepturilor salariale pentru personalul unității, precum si achizitiile de bunuri si servicii, reparatiile la imobilele din administrare, reparatii auto, plata expertizelor medico-legale.
 
În vederea desfășurării în condiții optime a activității Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița, au fost luate măsuri de prioritizare a achizițiilor necesare, au fost executate lucrări de reparații curente la nivelul structurilor din cadrul reședinței, subunităților teritoriale, posturilor de poliție comunale și structurilor deservite logistic și financiar de I.P.J. Ialomița.
 
Pentru anul 2022, creșterea siguranței cetățeanului se menține ca fiind obiectivul principal al polițiștilor ialomițeni.
  • Printre cele mai importante obiective pentru anul în curs se numără perfecţionarea sistemului integrat de menţinere a ordinii publice, îmbunătăţirea standardelor de intervenţie şi eficientizarea acţiunilor poliţiei; 
  • Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse din tutun;
  • Identificarea și documentarea activității membrilor unor grupări infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care ar putea generea conflicte stradale;
  • Intensificarea activităţilor pentru diminuarea faptelor cu violenţă, cu accent pe infracțiunile de loviri sau alte violențe, inclusiv a conflictelor violente între grupuri mari de persoane;
  • Prevenirea și combaterea accidentelor rutiere grave, pentru reducerea consecințelor acestora;
  • Prevenirea şi combaterea delicvenței juvenile şi a victimizării minorilor şi asigurarea unui climat de linişte şi siguranță în şcoli şi în zona şcolilor prin reducerea gradului de victimizare a elevilor şi reducerea numărului de infractori;
  • Îmbunătăţirea parteneriatului interinstituţional, dezvoltarea cooperării public-privat;
  • Derularea de activităţi pentru prevenirea şi limitarea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 și reducerii efectelor asupra populației.
 
 
          Evaluarea activității desfășurată de polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomița, în anul 2021.
 
În ce privește activitatea Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomița, în anul 2021, s-a axat pe creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, combaterea infracționalității și consolidarea activității de ordine publică. 
 
În perioada analizată, a fost acordată o atenție deosebită de prevenire și combatere a faptelor ilegale în sistemul transporturilor feroviare și navale, pentru ridicarea siguranței călătorilor în domeniul transporturilor, pe un sector de 68 de kilometri de căi navigabile și pe infrastructura feroviară de 275 de kilometri de cale ferată.
 
La nivelul acestei structuri se constată o creștere a infracționalității sesizate, 128 de infracțiuni au fost sesizate, cu 68 mai mult decât în anul precedent, fiind constatate 24 de infracțiuni în flagrant delict.
 
Furturile din vagoanele de marfă au scăzut față de anul 2020, fiind înregistrate numai 3 astfel de fapte, iar în ce privește furturile de la călători se constată o creștere de la 2 fapte în 2020 la 3 fapte în 2021.
 
În anul 2021, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Ialomița au aplicat 1.768 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 670.400 de lei.
 
De asemenea, au fost indisponibilizate 10 ambarcațiuni, 9 motoare, peste 300 de kilograme de pește precum și un dispozitiv electric de pescuit.
 
Polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomița au patrulat în 627 de trenuri de călători, fiind legitimate 4673 de persoane, au fost efectuate 3 percheziții domiciliare, 2 persoane reținute și una împotriva căreia a fost dispusă măsura controlului judiciar.
 
Gradul de încadrare la nivelul Serviciului Județean de Poliție Transporturi este de 74,19%.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii