IPJ Iași Acțiuni pentru siguranța cetățenilor
IPJ Iași: Acțiuni pentru siguranța cetățenilor
18 Jan, 2024 11:21
ZIUA de Constanta
457
Marime text
Nr. 37.628 din 18 ianuarie 2024
BULETIN DE PRESĂ 18.01.2024
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
La data de 17 ianuarie 2024 poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 85 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
Au fost aplicate peste 250 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor au fost sesizate peste 25 de infracţiuni.
Poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Au fost organizate 3 acţiuni şi s-a intervenit la 87 de evenimente, dintre care 82 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor au fost aplicate 273 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 122.770 de lei și au fost constatate 26 de infracțiuni.
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale poliţiei ieşene.
Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 21 de permise de conducere și retrase 19 certificate de înmatriculare.
UPDATE://REȚINUT PENTRU VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE
La data de 15 ianuarie 2024, polițiștii din cadrul Secției nr. 1 Poliție Rurală Iași au reținut un bărbat, de 38 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de violență în familie.
Acesta este cercetat pentru faptul că, la data de 08.01.2024, pe fondul consumului de alcool, ar fi agresat-o fizic pe concubina sa, respectiv o femeie de 28 de ani.
În baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut de polițiști pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în Arestul IPJ Iași.
La data de 16.01.2024, a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând luarea măsurii arestării preventive a acestuia pentru 30 de zile.
Cercetările continuă.
UPDATE://REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU SĂVÂRȘIREA A 3 INFRACȚIUNI
La data de 15 ianuarie 2024, polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Hârlău au reținut un bărbat de 31 de ani bănuit de comiterea infracțiunilor de violență în familie, amenințare și încălcarea de către o persoană împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute de art. 47, alin . 1 din Legea nr. 217/2003.
Din cercetări a rezultat că, la data de 22.12.2023, pe fondul unui conflict spontan, acesta ar fi agresat-o fizic pe soția lui.
La momentul respectiv, față de acesta a fost emis un ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile, ulterior instanța a emis un ordin de protecție față de acesta.
La data de 10 ianuarie 2024, bărbatul a mers la domiciliul soției, unde, în urma unui conflict verbal, ar fi agresat-o fizic.
În urma probatoriului administrat în cauză, la data de 15.01.2024, acesta a fost reținut de polițiști pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în Arestul IPJ Iași.
La data de 16.01.2024, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău și Judecătoriei Hârlău, instanța dispunând luarea măsurii arestării preventive a acestuia pentru 30 de zile.
Cercetările continuă.
ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII RUTIERI IEȘENI
La data de 16 ianuarie 2024, polițiștii Biroului Rutier Iaşi au organizat şi executat o acţiune, pe raza municipiului Iaşi, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, respectiv a celor produse pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor.
Au fost legitimate 36 de persoane, fiind aplicate 64 de sancțiuni contravenționale, dintre care: 5 pentru neacordare prioritate pietoni, iar 59 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 20.790 de lei. Totodată, au fost reținute șase permise de conducere, dintre care 5 pentru neacordare prioritate pietoni, iar unul pentru altă abatere și au fost retrase trei certificate de înmatriculare.
Spre exemplu, un tânăr de 25 de ani a condus auto în municipiul Iași, iar la trecerea pentru pietoni marcată şi semnalizată corespunzător, nu a oprit și nu a acordat prioritate de trecere unui pieton care se afla angajat regulamentar în traversarea străzii pe marcajul pietonal. Astfel, acesta a fost sancţionat contravenţional conform OUG nr. 195/2002 şi s-a dispus măsura reţinerii permisului de conducere pe o perioadă de 60 zile.
*
La data de 17 ianuarie 2024, polițiștii Biroului Rutier Iaşi au organizat şi executat o acţiune pentru combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării normelor rutiere referitoare la indisciplina pietonilor.
Au fost aplicate 72 de sancțiuni contravenționale, dintre care: 19 pentru nerespectarea regulilor de către pietoni, iar 53 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 24.275 de lei. Totodată, au fost reținute cinci permise de conducere, dintre care 2 pentru neacordare prioritate pietoni, 2 pentru neacordare prioritate vehicule, iar unul pentru altă abatere.
ACTIVITĂȚI PREVENTIVE ALE POLIȚIȘTILOR IEȘENI
La data de 16 ianuarie 2024, în baza Programului cadru de prevenire a infracţiunilor contra persoanei cu accent pe prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor și a Proiectului de prevenire „Școală fără bullying”, poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Iaşi au organizat şi desfăşurat cinci activități informativ – preventive la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iași.
Cu această ocazie, poliţiştii au transmis informații privind cauzele şi formele de agresiune întâlnite în rândul minorilor; aspecte legislative – răspunderea contravenţională şi penală a minorilor; conştientizarea consecinţelor (fizice, psihologice, juridice etc.) ale faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase; recomandări pentru prevenirea victimizării minorilor.
În cadrul activităților s-a pus accentul și pe fenomenul de violenţă fizică şi psihologică; conştientizarea impactului şi a consecinţelor comportamentului de tip bullying; trăsăturile relevante al unui elev aflat în situaţii de risc; aspecte legislative: riscurile şi consecinţele asociate comportamentului infracţional; răspunderea penală a minorului şi instituţiile responsabile care pot interveni în susţinerea minorilor autori sau victime ale infracţiunilor.
Au participat 300 de elevi și 11 cadre didactice.
*
La data de 16 ianuarie 2024, în cadrul Proiectului ,,Plecatul de acasă nu e o soluție!”, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au organizat şi desfăşurat cinci activități informativ – preventive la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iași.
Cu această ocazie, poliţiştii au transmis informații privind siguranţa personală pentru a nu deveni victime ale infractorilor; siguranţa în mediul online – unde s-au transmis măsuri ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru conştientizarea și promovarea principiilor unui Internet mai sigur, s-a recomandat evitarea postării informaţiilor sau fotografiilor personale în mediul on-line; prevenirea traficului de persoane.
Elevilor le-au fost transmise informaţii despre serviciile de care pot beneficia: au fost informaţi că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro şi pe platforma online organizaţiei https://www.116111.ro/.
Au participat 132 de elevi și 13 cadre didactice.
*
La data de 17 ianuarie 2024, în cadrul Proiectului „IMPACT STOP BULLYING/ CYBERBULLYING!” și a Proiectului ,,Sigur acasă!”, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi împreună cu psihologi din cadrul Asociației R.O.R. au organizat şi desfăşurat două activități informativ – preventive la Liceul Tehnologic ,,Dumitru Popa”, din comuna Mogoşeşti, județul Iaşi.
Poliţiştii au transmis informații cu privire la bullying: cauze, forme de agresiune întâlnite în şcoli (de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidările fizice şi verbale); anturajul şi influenţele acestuia asupra comportamentului minorilor; cyberbullying: forme de manifestare.
De asemenea, au fost transmise recomandări privind prevenirea consumului şi traficului de droguri, făcându-se referire la aspectele legislative, la cauzele şi consecinţele consumului de substanţe psihoactive; măsurile de siguranţă ce trebuie cunoscute şi aplicate de orice persoană pentru prevenirea furturilor din locuinţe.
Au participat 186 de elevi și 10 cadre didactice.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii