Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Vaslui Acțiuni ale polițiștilor vasluieni pentru prevenirea consumului și abuzului de droguri în rândul tinerilor

ro

15 Dec, 2023 16:08 792 Marime text
Nr.  488  din  15 decembrie  2023
 
 
Acțiuni ale polițiștilor vasluieni pentru prevenirea consumului și abuzului de droguri în rândul tinerilor
 
În săptămâna 11-15 Decembrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități de informare și educativ-preventive la Colegiul Naţional "Gh. Roşca Codreanu" Bârlad, Școala Profesionala Specială "Sfânta Ecaterina" Huși și Școala Gimnazială „Ştefan Cel Mare” Micleşti, în vederea creșterii gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate consumului de droguri și substanțe psihoactive, precum și utillizării articolelor pirotehnice.
 
Contextul ultimilor ani și a situației pandemice reflectă o situație avansată a consumului de droguri legale și, implicit, dependența față de acestea. Odată cu această creștere, tinerii au devenit din ce în ce mai atrași de consumul  de substanțe psihoactive (droguri ilegale) cu efecte psihotrope, halucinogene, psihedelice sau etnobotanice, substanțe la fel de periculoase.
În cadrul activităților desfășurate în perioada 11-15 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanții polițiilor Municipiului Vaslui și orașului Huși și în colaborare cu reprezentantul Colegiului Psihologilor din România, președintele filialei Vaslui, Coman Cristina, au purtat discuții cu elevii și cadrele didactice de la Colegiul Naţional "Gheorghe Roşca Codreanu" Bârlad, Școala Profesională Specială "Sfânta Ecaterina" Huși și Școala Gimnazială „Ştefan Cel Mare”                                                            Micleşti, referitor la factorii de risc, cauzele individuale și efectele consumului de substanțe psihoactive, precum și modul în care pot fi evitate și combătute astfel de  situații. Totodată, reprezentanții Poliției au mai comunicat informații despre conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice, fiind instruiți 204 elevi și 24 de cadre didactice.
Tinerii participanți la activități au aflat că toxicomania, ca urmare a consumului,  produce consecințe în toate sferele de funcționalitate ale minorului, iar unele dintre cele mai prezente sunt cele psiho-sociale (probleme de comportament şi declin în performanţa şcolara, fragilitate psihică, răspunsuri emoționale în dezacord cu situația, confuzie și deteriorare intelectuale, irascibilitate, depresie severă, anxietate generalizată  sau tulburările psihotice). Consumul poate avea ca efect chiar și pierderea de vieți omenești.
Printre cei mai mulți factori care contribuie la consumul și abuzul de droguri în rândul adolescenților se regăsesc personalitatea adolescentului, interacțiunile din familie și relaționarea adolescentului cu ceilalți colegi.
Pe durata desfășurării activităților, polițiștii au interacționat cu elevii prezenți și au făcut recomandări punctuale, care trebuie cunoscute şi aplicate pentru amplificarea climatului educațional pozitiv. Informarea elevilor implicați s-a realizat într-un mod interactiv, fiind folosit un limbaj adecvat vârstei, mecanismelor cognitive și caracteristicilor psiho-individuale ale acestora.
 
Adolescența este o vârstă caracterizată de dorinţa de a face descoperiri, de a explora mediul înconjurător, o etapă în care se deschide un orizont de posibilităţi aparent nelimitate. Fiind o perioadă confuză, de schimbări şi de căutare a propriei identităţi, tinerii pot recurge la consumul de substanţe. În acest context, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui transmite următoarele recomandări pentru  părinți:
 
  • Discutați motivele pentru care nu trebuie consumate droguri! Subliniați modul în care consumul de droguri poate afecta lucrurile care sunt importante pentru adolescentul dumneavoastră. Câteva exemple ar putea fi performanța sportivă, șofatul, sănătatea sau aspectul fizic.
  • Luați în considerare mesajele din mass-media. Mass-media, programele de televiziune, filmele și cântecele pot face ca consumul de droguri să pară normal sau plin de farmec. Discutați despre ceea ce vede și aude adolescentul dumneavoastră!
  • Țineți evidența medicamentelor cu prescripție medicală. Faceți un inventar al tuturor medicamentelor cu prescripție medicală și fără prescripție medicală din casa dumneavoastră!
  • Stabiliți reguli și explicați consecințele! Explicați regulile familiei dumneavoastră, cum ar fi părăsirea unei petreceri la care se consumă droguri și faptul de a nu merge într-o mașină cu un șofer care a consumat droguri. Colaborați cu adolescentul dumneavoastră pentru a stabili un plan pentru a ajunge acasă în siguranță, dacă persoana care a condus consumă substanțe. Dacă adolescentul dumneavoastră încalcă regulile, explicați ce consecințe atrag astfel de comportamente.
  • Atunci când observați schimbări comportamentale negative sau atitudine ostilă,  comunicați cu acesta pentru rezolvarea în comun a situațiilor cu care se confruntă.
  • Încercați să îi cunoașteți și să vă apropiați de prietenii lui și familiile acestora. Cunoașteți activitățile adolescentului dumneavoastră. Fiți atenți la locurile unde se află adolescentul dumneavoastră.
 
Recomandări privind deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice:
  • Găsește alternative sigure și non-distructive, cum ar fi artificiile de lumină sau alte forme de divertisment fără zgomot și care să nu pună în pericol siguranța ta sau a celor din jur!
  • Este important să ne bucuăm de sărbători într-un mod responsabil, fără a compromite siguranța noastră sau a celor din jur.
  • Atenție! Orice operațiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept, se poate pedepsi cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc scăzut, adică cele care fac parte din categoria 1 și P1.
 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii