ISU Argeș - Incendii
ISU Argeș - Incendii
10 Jun, 2024 13:23
ZIUA de Constanta
532
Marime text
BULETIN INFORMATIV
În perioada 07.06.2024, ora 08:00 – 10.06.2024, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 149 de misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:
INCENDII:
07.06.2024
(ora 13:17) Patru autospeciale de stingere de la Punctul de Lucru Rociu, Garda de Intervenție Vișina a ISU Dâmbovița și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Slobozia au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Ștefan cel Mare. La sosirea forțelor de intervenție, flăcările se manifestau la acoperișul unei anexe de aproximativ 60 mp, construită în imediata apropiere a unei case și o cantitate de aproximativ 500 kg de plante furajere (fân). Pe timpul intervenției, paramedicii SMURD au monitorizat o persoană de sex feminin, în vârstă de 73 de ani, care prezenta atac de panică, neavând nevoie de transportul ulterior la spital.
(ora 17:56) Pompierii de la Punctul de Lucru Izvoru și Secția Costești au intervenit pentru stingerea unui incendiu care s-a manifestat pe mai multe proprietăți din comuna Ungheni. După lichidarea incendiului, pompierii au constat că au fost afectate trei anexe gospodărești, cu suprafețele de aproximativ 10, 30 și respectiv 40 mp, cinci metri cubi de lemn de foc, un gard pe o lungime de aproximativ 40 de metri și vegetația uscată de pe aproximativ 3000 mp. Flăcările violente prezentau pericol de propagare la o locuință, însă, prin intervenția promptă a pompierilor, acestea au fost oprite din dezvoltare. Paramedicii SMURD au evaluat o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 64 de ani, care prezenta atac de panică. În urma evaluării, persoana a refuzat transportul la spital.
09.06.2024
(ora 23:56) Pompierii de la Secția Costești și Punctul de Lucru Izvoru au intervenit cu două autospeciale pentru stingerea incendiilor și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat în cazul unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Căldăraru. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la o casă bătrânească de aproximativ 50 de mp și prezenta pericol de propagare la proprietățile vecine. Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca flăcările să nu ajungă în gospodăriile învecinate. În urma incidentului, s-a constatat că au ars o locuință cu bunurile din interior, precum și un gard din lemn pe aproximativ 20 de metri lungime. În urma evenimentului nu au rezultat victime.
În intervalul de referință, pompierii argeșeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 13 incendii izbucnite la vegetația uscată din mai multe zone, în urma acestora fiind afectată o suprafață de teren de peste 6 ha.
Incendiile s-au produs, după cum urmează:
- comuna Izvoru, în jur de 2.000 mp vegetație uscată;
- comuna Rociu, aproximativ 30.000 mp;
- comuna Suseni, în jur de 300 mp vegetație uscată, aproximativ 200 kg deșeuri, circa 100 kg lemn de foc, în jur de 20 ml de gard și două anvelope;
- comuna Mozăceni, în jur de 6.000 mp de vegetație uscată și aproximativ 6.000 mp lan de grâu;
- comuna Căteasca circa 10.000 mp vegetație uscată;
- orașul Ștefănești, în jur de 800 mp vegetație uscată și mărăciniș;
- orașul Costești, circa 300 mp vegetație uscată;
- comuna Recea, în jur de 10.000 mp plante furajere;
- două incendii izbucnite în comuna Leordeni, în urma cărora au ars aproximativ 60 mp lan de orz și circa 2.000 mp vegetație uscată și mărăciniș;
- comuna Priboieni, în jur de 3.000 mp vegetație uscată și mărăciniș;
- comuna Ungheni, aproximativ 200 mp vegetație uscată și mărăciniș;
- comuna Bradu, circa 150 mp vegetație uscată și mărăciniș.
Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
❗Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
❗Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
INTERVENŢII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:
În perioada supusă analizei, colegii noștri au fost solicitați să intervină la cinci evenimente rutiere în care au fost implicate nouă vehicule, pompierii asigurându-se de evitarea izbucnirii unor incendii, iar echipajele SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș au asigurat asistența medicală. În urma incidentelor, au rezultat opt victime care au primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior, patru fiind transportate la spital.
De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 104 situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Totodată, un mijloc de informare rapid și sigur este și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii