ISU Bihor Atenție
ISU Bihor:Atenție: incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodăriile populației
24 Mar, 2023 10:37
ZIUA de Constanta
763
Marime text
Nr. 96 Oradea, 24.03.2023
COMUNICAT DE PRESĂ
Atenție: incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodăriile populației, punând în pericol viața și bunurile cetățenilor!
Anual, în această perioadă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor intervin pentru stingerea unui număr mare de incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară, în unele cazuri flăcările propagându-se la gospodăriile populației și la păduri.
În cursul anului 2022, pompierii bihoreni au acționat pentru stingerea a peste 500 astfel de incendii, o parte dintre acestea soldându-se cu pagube materiale.
Incendiu în cătunul Merișor
În după-amiaza zilei de joi, 23 martie a.c., pompierii militari din cadrul Stației Ștei au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un teren viran din cătunul Merișor, eveniment soldat cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de circa cinci hectare.
Reamintim bihorenilor că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obținerea acceptului de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
- Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
- Permis de lucru cu focul.
Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii