Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Misiuni de stingere a incendiilor desfășurate de pompierii bihoreni în cinci localități

ro

02 Oct, 2023 14:16 650 Marime text
În interval de două zile, pompierii militari din cadrul a trei subunități ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) au acționat pentru stingerea a cinci incendii izbucnite în localitățile Bratca, Răbăgani, Hârsești, Aleșd și Ioaniș.
 
Incendiu în Bratca
 
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 01 octombrie a.c., în jurul orei 02.20, un apelant al numărului unic 112 sesiza producerea unui incendiu la o locuință situată în localitatea Bratca.
Pentru gestionarea evenimentului, ISU Bihor a mobilizat operativ, la adresa indicată de apelant, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd, din care două de stingere, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o autospecială tip Abroll și echipajul de pompieri paramedici, cu ambulanța SMURD a subunității, alertând totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bratca.
În momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau violent la acoperișul casei, la o cameră și la subsol, cu pericol de propagare la alte două construcții.
Forțele de intervenție au acționat concomitent pentru stingerea focarelor și protecția construcțiilor expuse riscului de incendiere, reușind să salveze casa învecinată, situată la circa un metru de clădirea în flăcări, repectiv o construcție în care se aflau animale, situată la aproximativ trei metri de focare.
În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de un aragaz aflat în funcțiune, nesupravegheat,  au ars acoperișul casei, pe o suprafață de circa 180 metri pătrați, ușa din lemn de la subsol,  un pat, două ferestre, o mașină de spălat și materiale textile.
 
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătării și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de evenimente
 
Pompierii militari atrag atenția bihorenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenței persoanelor la folosirea aparatelor de gătit, a nesupravegherii acestora sau a distragerii atenției în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă.
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale, este important: să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune (luați cratița de pe foc dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată), să așezați cratița cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curățați depunerile de grăsime și resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde ușor.
   

 În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc:
  • Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!
  • Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.
  • Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
  • Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lăsați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere.
  • Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.
 Incendii în Aleșd și Ioaniș
 
Sâmbătă, 30 septembrie a.c., echipajele Stației de Pompieri Aleșd au intervenit pe strada Dâmboviței din localitate, unde au acționat pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință, cel mai probabil din cauza unui aparat electrocasnic aflat sub tensiune.
Pompierii au stins incendiul în aproximativ 20 de minute, împiedicând propagarea acestuia la acoperiș și la locuința lipită de casa în flăcări.
Au ars o fereastră, o ușă și materiale textile.
În aceeași zi, pompierii militari din cadrul Secției Beiuș au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la construcție auxiliară din cadrul unei gospodării situate în localitatea Ioaniș, comuna Finiș, reușind să salveze casa care avea un perete comun cu anexa afectată de flăcări.
Evenimentul, provocat, cel mai probabil, de o sobă aflată în funcțiune, nesupravegheată, s-a soldat cu arderea a trei elemente de mobilier dintr-o încăpere și a circa 15 metri pătrați din acoperișul anexei.

Incendii de vegetație uscată

 
Tot sâmbătă, 30 septembrie a.c., echipajele Secției de Pompieri Beiuș și ale Stației de Pompieri Ștei au stins două incendii produse la două terenuri situate în localitățile Răbăgani și Hârsești (comuna Câmpani), evenimente în urma cărora nu s-au înregistrat pagube materiale, arzând vegetația uscată de pe terenurile respective.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii