Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Galați Evaluarea activității 2021

ro

07 Feb, 2022 13:11 762 Marime text

RAPORT DE EVALUARE A ACTIVITĂŢII
Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu
al Judeţului Galaţi, în anul 2021
 
 
Misiunea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului galați este aceea de a sprijini comunitățile, cetățenii și echipele de răspusn în demersul acestora de a construi, susține și perfecționa capacitățile necesare protecției și intervenției în situații de urgență, de a reduce vulnerabilitatea comunictăților la riscurile la care sunt expuse.
Obiectivele inspectoratului sunt orientate către reducerea substanţială a pierderilor de vieţi omeneşti, protejarea sănătăţii şi bunurilor populaţiei, limitarea pierderilor economice şi protejarea mediului înconjurător, obiective care impun o abordare activă şi integrată a continuităţii procesului de creştere a capacităţii operaţionale şi de răspuns a inspectoratului.
Obiectivul fundamental al activităţii desfăşurate în perioada analizată, a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă la nivelul zonei de competenţă.

APĂRAREA ÎMPOTRIVA INCENDIILOR
În domeniul activităţii preventive
Analiza modului în care activitatea de prevenire şi-a atins obiectivele stabilite în corelare cu situaţia operativă.
În calitate de autoritate de stat în domeniul apărări împotriva incendiilor, Inspectorul pentru Situaţi de Urgenţă al judeţului Galaţi a acordat și în anul 2021 o atenţie deosebită construcţiilor cu destinaţia de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Prin Concepția specifică privind desfășurarea activității de prevenire a situațiilor de urgență pentru anul 2021 unul din obiectivele stabilite la nivelul Inspecției de prevenire a fost ”Reducerea numărului de clădiri cu destinația de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”, fiind stabilite și întreprinse, prin Planul de măsuri elaborat în acest sens, o serie de măsuri specifice, care s-au urmărit consecvent pe tot parcursul anului.
Drept urmare, vizând măsurile stabilite, în anul 2021 pentru clădiri de învățământ au fost emise 19 avize de securitate la incendiu și 11 autorizații.


Exercitarea autorităţii statului realizată la nivelul I.S.U.J. Galaţi prin activitatea inspecţiei de prevenire s-a materializat în anul 2021 prin inspecţii sau controale individuale, colective dar şi prin acţiuni de controale tematice inopinate.

Au fost planificate şi desfăşurate în total 1256 de controale, ce au constat în: inspecţii de prevenire, audituri de supraveghere  și controale de fond şi tematice, prin acţiune colectivă sau individuale, la: 108 obiective de investiţii, 638 operatori economici, 314 instituţii, 65 localităţi, 5 obiective Seveso, 65 servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, 7 servicii private pentru situaţii de urgenţă, din care 4 constituite ca societăți comerciale, precum şi 116 audituri de supraveghere, pe timpul cărora au fost constatate 2262 deficienţe, cauze generatoare de incendii cât şi alte încălcări de la norme în domeniul situaţiilor de urgenţă, fiind înlăturate operativ 315 dintre acestea.

Urmare a controalelor executate, inspectorii au aplicat un număr de 1800 avertismente şi un număr de 150 amenzi în cuantum de circa 176.400 lei.
Pe timpul îndeplinirii activităților specifice, precum și în urma solicitărilor adresate în scris sau consemnate în registru, inspectorii au acordat în acest an un număr de 2751 de asistențe tehnice de specialitate pe segmentul avizare-autorizare, prevenirea incendiilor sau prevenirea dezastrelor.

În acest an cadrele inspecţiei de prevenire au efectuat 605 exerciţii de evacuare în caz de incendiu și 36 de exerciţii de alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă în situații de protecție civilă, din care 218 respectiv 8 prin activități inopinate, precum și 77 de aplicații și exerciții de intervenție cu serviciile voluntare și private pentru situații de urgență, din care 8 fiind desfășurate prin activități inopinate.

 
Totodată, în cursul anului 2021, inspecţia de prevenire a soluţionat 55 sesizări şi reclamaţii ale cetăţenilor, activitatea de rezolvare desfăşurându-se corespunzător, în termenele legale, cu răspundere şi obiectivitate. În cazurile în care sesizările au intrat în competenţa serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, componenta preventivă a acestora a fost implicată în cercetarea la faţa locului, precum şi în desfăşurarea unor acţiuni preventive ulterioare.
Pe segmentul avizare-autorizare, anul acesta au fost soluționate peste 600 de solicitări, fiind aprobată eliberarea unui număr de 93 avize şi 46 autorizaţii privind realizarea cerinţei fundamentale securitatea la incendiu, implicit a criteriilor de performanţă privind securitatea la incendiu specifice pentru învăţământ, sănătate, comerţ, birouri, turism, cult, cultură, producţie/ depozitare.

Din acestea 13 autorizații de securitate la incendiu au fost eliberate pentru obiective care au fost puse în funcțiune fără autorizație de securitate la incendiu, identificate până la sfârșitul anului 2020 și pe parcursul anului 2021, conform evidențelor deținute la nivelul inspecției de prevenire.
 
Din numărul total de 601 solicitări de avizare/autorizare, în urma verificării documentaţiilor primite spre avizare/ autorizare, un număr de 59 documentaţii au fost returnate ca necorespunzătoare, precizându-se în adresele înaintate şi motivele respingerii, la care se adaugă un număr de 329 adrese de neîncadrare la prevederile legii privind obligativitatea solicitării și emiterii avizelor și autorizațiilor solicitate.

Informarea şi educare preventivă a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă a constituit și în continuare o preocupare constantă a inspecţiei de prevenire, pe întreg parcursul anului 2021, putând fi scoase în evidență următoarele aspecte notabile:
  • prezentări și lecții deschise, cum au fost cele desfășurate la unitățile de învățământ cu prilejul sărbătoririi ZILEI PROTECȚIEI CIVILE sau cu ocazial zilei MARȚI 13 - PREVENIȚI GHINIONUL (din aprilie și iulie);
  • punctele de informare preventivă organizate cu prilejul sărbătoririi unor evenimente, cum au fost ”Ziua Protecţiei Civile” (28.02.2021), ”Ziua Informării Preventive – MARŢI 13” (13.04 și 13.07.2021), ”Noaptea Muzeelor” (12.06.2021), ocazie prin care în zonele cu aglomerări de persoane (parcuri, piețe, centre comerciale, zone de promenadă, muzee etc.) au fost distribuite materiale de informare preventivă (flyere, stickere, afișe, doorhangere) transmise de IGSU sau realizate în plan local (cu avizul IGSU);
          Astfel, pe timpul activităților desfășurate au fost distribuite 1214 afişe și 4652 pliante, au fost difuzate prin mass-media locală: 71 articole în presă, 14 emisiuni radio, 8 emisiuni TV, 99 apariţii on-line, atât în domeniul prevenirii incendiilor și protecţiei civile, cât și pe linia protecției sanitare în condițiile epidemiologice actuale.

ÎN DOMENIUL OPERATIV
În judeţul Galaţi, conform O.G. nr. 21/2004, cu  modificările și completările ulterioare, privind Sistemul Naţional al Managementului Situaţiilor de Urgenţă, la nivelul județului Galați sunt constituite următoarele structuri:
  • Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;
  • 2 comitete locale pentru situaţii de urgenţă la municipiile Galaţi şi Tecuci;
  • 2 comitete locale pentru situaţii de urgenţă la oraşele Bereşti şi Tg. Bujor;
  • 61 comitete locale pentru situaţii de urgenţă la comune;
  • Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – structură militară de comandă şi control;
  • 89 celule de urgenţă la operatorii economici.
ASISTENŢA MEDICALĂ DE URGENŢĂ – PRIMUL AJUTOR CALIFICAT
          IV. 1 Intervenţie
Activitatea de asistenţa medicală publică de urgenţă în faza prespitalicească a fost asigurată prin echipajele de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă din cadrul inspectoratului, care au intervenit la un număr de 8237 cazuri, fiind asistate 7433 persoane din care: 7038 de adulţi şi 395 de copii.
Intervenţiile echipajelor medicale de urgenţă pe subunităţi se prezintă astfel
  1. Detaşamentul de Pompieri Galaţi: 5869 (SMURD tip C1şi B2)
  2. Secţia  de Pompieri Galaţi: 745 ( SMURD tip B2)
  3. Secţia  de Pompieri Tecuci: 1609 (SMURD tip B2)
Intervenţiile echipajelor medicale de urgenţă, reanimare şi descarcerare se prezintă astfel:
Intervenție pentru: TOTAL
Intoxicatii 721
Afectiuni cardiace 343
Traumatisme 1967
Arsuri 20
Bolnavi cu stop cardio-respirator resuscitat 48
Diverse 1967
Bolnavi cu stop cardio-respirator neresuscitat 65
Bolnav gasit decedat 187
Transportat interclinic medicalizat 170
Accident rutier 395
Accident feroviar 3
Descarcerare rutier 26
Degajari de persoane 1
Persoane cazute in locuri publice 12
Epidemii (Covid-19) 1754
Evenimente publice de amploare 16
Alte  interventii 130
 
MANAGEMENT OPERAŢIONAL
           Dispecerizarea situaţiilor de urgenţă
          Activitatea principală în plan operaţional s-a axat pe creşterea capacităţii de răspuns, în vederea asigurării unei reacţii rapide şi oportune pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, intervenţia pentru înlăturarea efectelor negative ale manifestării tipurilor de risc şi restabilirea stării provizorii de normalitate.
          Activitatea principală în plan operaţional s-a axat pe creşterea capacităţii de răspuns, în vederea asigurării unei reacţii rapide şi oportune pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, intervenţia pentru înlăturarea efectelor negative ale manifestării tipurilor de risc şi restabilirea stării provizorii de normalitate.
          În anul 2021, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi, a fost apelat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă în 39.427 situaţii, în medie de 108 apeluri pe zi, în scădere faţă de anul 2020 când au fost un număr 53.424 situaţii, în medie de 137,37 apeluri pe zi.

          Prin compartimentul Monitorizare Situaţii de Urgenţă şi Dispecerat s-a asigurat preluarea tuturor anunţurilor despre producerea situaţiilor de urgenţă de la nivelul zonei de competenţă, alertarea pentru intervenţie şi dirijarea către locul acţiunii în timp oportun a structurilor de intervenţie din raionul cărora s-au produs evenimentele precum şi dirijarea forţelor proprii şi de cooperare către şi la locul de desfăşurare a evenimentelor.

Pe parcursul anului 2021 Administraţia Naţională de Meteorologie şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” au emis pentru judeţul Galaţi un număr de 282 de prognoze / informări / atenţionări / avertizări meteorologice / hidrologice  Cod Galben / Cod Portocaliu / Cod Roșu, în care au fost prognozate fenomene meteorologice periculoase, astfel:
Atenționări / avertizări / informări meteorologice
  • COD ROȘU - 9;
  • COD PORTOCALIU – 33;
  • COD GALBEN - 140;
  • 52 informări meteorologice.
Atenționări / avertizări / informări hidrologice
  • COD ROȘU - 2;
  • COD PORTOCALIU – 13;
  • COD GALBEN – 33.
Pentru avertizarea populației din zona de producer a situațiilor de urgență, precum și a cunoașterii consecințelor fenomenelor hidro-meteorologice extreme, prin intermediul sistemului RO-ALERT au fost transmise recomandări și mkăsuri privind modul de comportare în 9 situații, în care viața și sănătatea cetățenilor ar fi putut fi puse în pericol.
 
Coordonare şi conducere intervenţii
              În anul 2021, serviciile profesioniste împreună cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, populaţia şi personalul de pe locul de muncă de la operatorii economici, au desfăşurat un număr de 10.498 acţiuni, în medie 28,76 evenimente/zi, în scădere cu 5,95 % faţă de anul 2020 când au fost înregistrate un număr de 11.123 acţiuni.
         
          Tipul situaţiilor de urgenţă pentru care s-a intervenit, se împart astfel:
  • Incendii: 543 (faţă de 515 în anul 2020);
  • Incendii de vegetaţie: 246 (faţă de 257 în anul 2020);
  • Descarcerare: 34 (faţă de 6 în anul 2020);
  • Asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat: 6015 (faţă de 8985 în anul 2020);
  • Protecţia comunităţilor: 854 (faţă de 507 în anul 2020);
  • Asistenţă persoane: 418 (faţă de 298 în anul 2020);
  • Alte situaţii de urgenţă: 1944 (faţă de 251 în anul 2020), din care 1755 acțiuni pentru prevenirea și combaterea virusului SARS CoV-2.
În toate aceste acţiuni au fost salvate: 456 persoane (435 adulţi şi 21 copii) şi bunuri în valoare de 39.795.951 lei.
          Din păcate în anul 2021, ca urmare a incendiilor au decedat  9 persoane, iar 128 au fost rănite sau intoxicate cu fum/gaze toxice.
Echipa pirotehnică a executat un număr de 50 misiuni specifice, din care:
- 48 misiuni de cercetare, detectare, identificare, ridicare, transport şi depozitare a muniţiei rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare;
- 2 misiuni de distrugere a muniţiei asanate şi a altor muniţii.
 
INTERVENŢII SEMNIFICATIVE ÎN ANUL 2021
Situaţii de urgenţă generate de fenomene hidro-meteorologice periculoase (tipul de risc – inundaţii)
              În anul 2021, județul Galați a fost supus avertizărilor meteorologice şi hidrologice, iar fenomenele hidrometeorologice periculoase s-au manifestat prin ploi, ce au avut și caracter de averse torențiale, însoțite de descărcări electrice și izolat căderi de grindină de medii și mari dimensiuni,.
              În decursul anului 2021, fenomenele hidrometeorologice periculoase s-au manifestat pe mai multe perioade, după cum urmează:
  • în data de 14.05.2021;
  • în perioada 15.06.2021 - 24.06.2021;
  • în perioada 02.07.2021 – 06.07.2021;
  • în data de 20.07.2021;
  • în perioada 04.08.2021 – 07.08.2021.
          Intervenţia a fost organizată gradual, situațiile de urgență fiind gestionate de către grupa operativă constituită la nivelul inspectoratului ISUJ Galați şi personalul Centrului Operativ al Sistemului de Gospodarire a Apelor Galați.

          Situaţii de urgenţă generate de epizootii / zoonoze – pesta porcină africană (PPA)  și boala influenţă aviară
          În anul 2021 virusul pestei porcine africane s-a manifestat la nivelul judeţului Galaţi prin apariţia a unui număr de 14 focare confirmate în gospodăriile populaţiei, la sfârșitul anului fiind stinse dintre acestea 12 focare, iar pentru boala influenţă aviară a fost confirmat 1 focar.  
          La nivelul județului CJSU Galaţi s-a întrunit în şedinţe extraordinare de lucru fiind aprobate pentru fiecare focar, planuri de măsuri la suspiciune și la confirmare în zonele de protecţie şi cele de supraveghere, planuri de măsuri pentru controlul bolii influenţă aviară la suspiciune și la confirmare la păsări sălbatice.
 
          Situaţii de urgenţă generate de epidemii – virusul SARS-CoV-2
          Prin Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției - CJCCI, activat la sediul unității conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (HCJSU) nr. 22 din 13.03.2020, s-a asigurat în permanență fluxul informațional-decizional între toate structurile din județul Galați care au atribuții sau îndeplinesc funcții de sprijin pe linia gestionării situațiilor de urgență generate de COVID-19, de conducere și coordonare tehnico-operațională a tuturor activităților și misiunilor de intervenție, precum și funcțiile de monitorizare a evoluției situației epidemiologice din județul Galați.

De la instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării, I.S.U. Galați a desfășurat acțiuni si misiuni de intervenție, acestea fiind, cu preponderență pentru:
  • transportul persoanelor suspecte/confirmate de la locurile de carantină/izolare/domiciliu la spital;
  • transportul inter spitalicesc a persoanelor suspecte/confirmate, funcție de starea acestora și deciziile personalului medical competent pe această linie;
  • transportul persoanelor care nu au respectat măsura autoizolării/carantinării la domiciliu, către spațiile de carantină instituționalizată;
  • monitorizarea în permanență a spațiilor de carantinare libere, starea de întreținere și decontaminare a acestora la nivelul județului Galați;
  • misiuni de aprovizionare de la unitățile specializate din I.G.S.U. (depozitele de rezerve proprii) cu echipamente și materiale sanitare de protecție și distribuirea acestora către Serviciul de Ambulanță Galați, DSP Galați și unitățile spitalicești din județ;
  • verificarea prin echipe mixte ISU Galați, IPJ Galați, IJJ Galați în localitățile de pe raza județului Galați a persoanelor aflate în izolare/carantinare la domiciliu;
  • verificarea prin echipe mixte ISU Galați, IPJ Galați, IJJ Galați, ITM Galați, DSP Galați, DSVSA Galați a respectării de către populație și operatorii economici a măsurilor instituite pe timpul stării de urgență și a stării de alertă;
  • asigurarea transportului intra județean a dozelor de vaccin către centrele de vaccinare, respectiv a personalului medical desemnat pentru vaccinarea populației în mediul rural;
  • asigurarea recoltării de probe biologice de către echipe mixte ISU Galați și SAJ Galați;
       
         Zilnic, CJCCI Galați, începând cu data instituirii stării de alertă, a întocmit situația nominală pe județ și pe UAT-uri cu persoanele intrate în țară din zonele “galbene” asupra cărora se aplică măsura izolării/carantinării la domiciliu. Situația aceasta a fost transmisă către DSP Galați, Instituția Prefectului Județului Galați, IPJ Galați, IJJ Galați și UAT-uri.

         De asemenea, zilnic s-a întocmit situația nominală a persoanelor confirmate COVID-19 pe UAT-uri și cartiere în municipiul Galați, transmițându-se către Instituția Prefectului Județului Galați și UAT-urile din județ.
     
În prima perioada a anului 2021 s-au desfăşurat forme de pregatire profesionala în cadrul ,,Programului Salvator” din pasiune un număr de 34 de voluntari, după cum urmează:
  • Cursul introductiv – 34 voluntari;
 
Situaţia voluntarilor la nivelul Inspectoratului la data de 23.12.2021
Voluntari seria Înscrişi Rămaşi TOTAL intervenţii TOTAL acţiuni informări preventive
2016 34 1 0 0
2017 27 1 0 0
2018 13 3 0 0
2019 78 21 462 0
2020 76 41 0 5
2021 38 38 0 0
TOTAL 266 104 462 5
 
             
 
În anul 2021, în rândul personalului inspectoratului, au fost înregistrate 15 cazuri de pensionare la împlinirea vârstei standard de pensionare cu reducerea vârstei de pensionare, 9 cazuri de pensionare anticipată parțial și 1 caz de pensie de invaliditate ca urmare a clasării ca „inapt cu scoatere din evidenţă” de către comisiile de expertiză medico-militară.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii