Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu Buletin informativ - 06.09.2022

ro

06 Sep, 2022 10:15 898 Marime text
BULETIN INFORMATIV
Nr. 305 din 06.09.2022
 
 
Intervențiile pompierilor în ultimele ore
 
Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, misiunile acestora au vizat, în principal:
  • acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 9 situații
  • îndepărtarea unei crengi de salcie de pe acoperișul unei clădiri din localitatea Braniștea
Intervenția a avut loc ieri după-amiază, după ce creanga a căzut pe acoperișul clădirii în care funcționează grădinița din localitate. În momentul producerii evenimentului, copiii nu se aflau în incinta instituției.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu autospeciala pentru intervenție și salvare de la înălțime. Aceștia au tăiat creanga respectivă, intervenția fiind dificilă din cauza cablurilor de electricitate din apropiere.
  • stingerea a trei incendii, în următoarele localități:
  • Giurgiu, în incinta Zonei Libere - incendiul a avut loc aseară, într-o magazie. Au ars materiale combustibile (lemn) și capitonajul interior al magaziei, pe o suprafață de aproximativ 30 mp. Cel mai probabil incendiul a fost provocat de efectul termic generat în urma unor lucrări de tăiere / lipire, fără respectarea normelor. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere.         
  • Uzunu - au ars aproximativ 10 mp de vegetație uscată și lăstăriș. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni, cu o autospecială de stingere.
  • Clejani - a ars aproximativ un ha de vegetație uscată și mărăciniș. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu o autospecială de stingere.
Cauza probabilă de producere a incendiilor de vegetație uscată a fost focul deschis în spații deschise.
Informare preventivă
          Potrivit legislației privind protecția mediului, arderea vegetației uscate este interzisă. Astfel, cetățenii trebuie să respecte următoarele prevederi legale:
  1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: protecția mediului constituie o obligație a tuturor persoanelor fizice și juridice. Acestora le este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.
Proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Încălcarea acestei prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.
  1. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale.
Reamintim faptul că utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mici faţă de locurile cu pericol de explozie, faţă de materiale sau substanţe combustibile.
Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
 
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii