Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu Comunicat de presă - 05.10.2022

ro

05 Oct, 2022 14:25 819 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 343 din 05.10.2022
 
Detectoarele de fum și de gaze pot salva vieți
          Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum și de gaz. La nivel național, astfel de evenimente s-au transformat în adevărate tragedii, în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite, iar locuințele în care s-au petrecut exploziile au fost avariate.  
          Pentru a preveni cazurile de acest gen, încă din anul 2016, IGSU a lansat campania RISC - “Mai bine previi decât să nu fii!”, ce urmărește informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuințe. Aparatele sunt dotate cu senzori care generează semnale de alarmă în cazul în care detectează urme de fum sau de gaz într-o încăpere. Acestea sunt transmise, fie unui panou de control, fie se manifestă prin emiterea unor semnale audio și luminoase, astfel încât proprietarii să își poată da seama, la timp, că există un pericol.
          Informare preventivă
Fără culoare şi fără miros, monoxidul de carbon acumulat în încăperi este foarte periculos şi poate ucide. La fel de periculoase sunt şi instalaţiile de încălzire pe gaz, nereparate la timp sau lăsate nesupravegheate. În cazul intoxicațiilor cu monoxid de carbon intervenţia trebuie să fie rapidă și vizează:
  • scoaterea persoanei din mediul toxic. Accesul în încăperile expuse trebuie să se facă, în mod obligatoriu, cu mască de protecție, pentru ca cel care acordă ajutorul să nu se expună riscului de a inhala CO;
  • aport de oxigen - prin respirație artificială (oxigenul reprezintă antidotul în caz de intoxicație cu monoxid de carbon) sau masaj cardiac, dacă este necesar;
  • aerisirea încăperii și apelarea serviciului unic de urgență 112.  
Simțiți miros de gaz metan în casă? Trebuie să știți cum să reacționați, astfel încât să nu provocați o explozie care v-ar putea pune viața în pericol.
  • aerisiți imediat locuința, prin deschiderea geamurilor și a ușilor;
  • nu folosiți aparatura electronică și electrocasnică;
  • nu utilizați curentul electric, nici măcar pentru iluminarea locuinței;
  • nu verificați problema mirosului de gaz cu ajutorul focului;
  • evitați utilizarea telefoanelor mobile deoarece bateriile acestora pot provoca scurtcircuite.
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii