Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu Intervențiile pompierilor în perioada minivacanței de Rusalii

ro

25 Jun, 2024 12:40 229 Marime text
BULETIN INFORMATIV
Nr. 249 din 25.06.2024
 
Intervențiile pompierilor în perioada minivacanței de Rusalii
 
Pompierii au fost la datorie în perioada 22-24 iunie a.c., pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. Peste 70 de misiuni s-au întregistrat, zilele acestea, 29 fiind doar intervenții SMURD.
Cele mai grave au fost incendiile izbucnite în gospodării din localitățile Giurgiu, Dărăști-Vlașca și Bolintin Vale, astfel:  
  • Două case și mai multe anexe au fost cuprinse de flăcări, luni după-amiază, în localitatea Dărăști-Vlașca. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Stațiilor Mihăilești și Colibași, Punctului de Lucru Călugăreni, Detașamentului Giurgiu și Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, cu șapte autospeciale de stingere, echipaje de Poliție și jandarmi.
Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta la acoperișul caselor, în anexe și la vegetație uscată, existând pericolul de propagare și la alte locuințe.
În două dintre gospodării pagubele au fost însemnate, iar oamenii vor avea nevoie de ajutor pentru a-și putea reface locuințele.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul în aer liber lăsat nesupravegheat, într-o curte. Vegetația uscată din apropiere s-a aprins și, din cauza vântului, focul s-a extins la casele și anexele vecinilor.
  • 10 baloți de paie, aproximativ 100 de tomberoane și vegetație uscată au ars, în noaptea de duminică spre luni, în două curți, pe șos. Ghizdarului din municipiul Giurgiu. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu patru autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD, echipaje de Poliție și o echipă de la societatea de frunizare a energiei electrice.
Pompierii au constatat faptul că ardeau violent cei 10 baloți de paie a câte 300 kg fiecare și, din cauza unui scurtcircuit la rețeaua de joasă tensiune, flăcările s-au extins și la cea de-a doua curte, unde au ars în jur 100 de tomberoane mari, din material plastic. Aceștia au reușit să limiteze propagarea flăcărilor la construcțiile dintr-una din curți, la alte aproximativ 500 de tomberoane și la restul baloților de fân depozitați în apropiere.
  • Un incendiu violent a izbucnit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o gospodărie din orașul Bolintin Vale. Din fericire, nu au fost persoane rănite, însă atât locuința, cât și foișorul, ambele construite din lemn, au fost cuprinse de flăcări. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere, o cisternă și o ambulanță SMURD.
Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 100 mp, atât la nivelul acoperișului, cât și în încăperi. Din cauza flăcărilor, a căldurii radiate și a apei s-au deteriorat electrocasnice, mobilier și alte bunuri din interior.
Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.
  • Un autoturism a luat foc, duminică după-amiază, pe DN 5 în apropierea localității Plopșoru. Evenimentul s-a produs pe sensul de mers spre capitală. Conducătoarea auto a fost atenționată de ceilalți șoferi că iese fum de la compartimentul motor. Aceasta a oprit imediat, a ieșit din mașină și a cerut ajutor. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu cu o autospecială de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta, atât la partea din față a autoturismului, cât și în interior.
Mașina a fost afectată în proporție de aproximativ 80%.
În ultimele zile a crescut și numărul incendiilor de culturi agricole, vegetație uscată și deșeuri menajere. 21 de astfel de incendii au avut loc în ultima perioadă.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Așadar, facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să respecte măsurile de prevenire a incendiilor.
Pompierii rămân mobilizați pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii