Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu Intervențiile pompierilor pe timpul și după codul roșu și portocaliu de vreme severă

ro

14 Jun, 2024 10:28 498 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 220 din 14.06.2024
 
 
Intervențiile pompierilor pe timpul și după codul roșu și portocaliu de vreme severă
 
În urma fenomenelor meteo periculoase care s-au înregistrat, în această noapte, în municipiul Giurgiu și în mai multe comune ale județului, pompierii au fost solicitați să intervină pentru înlăturarea unor copaci, căzuți pe partea carosabilă, pe autoturisme sau cabluri de electricitate, atât în municipiu, cât și în județ.
Cel mai grav caz s-a înregistrat pe DJ 504, în  apropierea localității Vieru, acolo unde s-a produs un accident rutier din cauza unui copac rupt de vânt, căzut pe partea carosabilă. În eveniment a fost implicat un singur autoturism, care a lovit copacul ce bloca ambele sensuri de mers. Din fericire, conducătorul auto, în vârstă de 33 de ani, nu a fost rănit, însă autoturismul a fost avariat.
O altă intervenție a avut loc pe B-dul Mihai Viteazul din municipiul Giurgiu, în parcarea blocurilor ANL. O salcie ruptă de vânt a căzut peste un autoturism staționat.
De asemenea, pompierii au mai acționat pentru îndepărtarea a peste 30 de copaci de pe partea carosabilă sau cabluri de electricitate în municipiu, pe B-dul I.C. Brătianu, B-dul 1 Decembrie 1918, șos. Alexandriei, sos. București, pe DN 5 și în localitățile Ogrezeni, Roata de Jos, Bolintin Vale, Grădinari, Drăgănescu, Dărăști-Vlașca, Remuș, Poșta, Mârșa, Prundu, Crevedia Mare, Hotarele, Varlaam, Oinacu, Adunații Copăceni și Mihăilești.
Au acționat echipaje din cadrul Detașamentului Giurgiu, Detașamentului Bolintin Deal, Stației Mihăilești, Gărzii de Intervenție Roata de Jos, Punctului de Lucru Călugăreni, Punctului de Lucru Greaca și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile afectate.
Intervențiile sunt în dinamică și la această oră fiind apeluri care sesizează consecințele fenomenelor meteo periculoase.
Timp de o oră, 14 comune ale județului s-au aflat sub incidența unui cod roșu de vijelii puternice, rafale de peste 70-90 km/h, grindină de mari dimensiuni, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.
Alte 39 de localități, printre care și municipiul Giurgiu, s-au aflat timp de o oră, sub o avertizare meteo tip cod portocaliu de vijelii puternice, rafale de 70-90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice.
 
Pentru protecția populației din zonele vizate a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT.
Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
  • curățați permanent șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
  • nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
  • în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
  • fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
  • parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • nu atingeți firele căzute la pământ.
Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii