Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu Misiunile pompierilor, în trimestrul II/2024

ro

02 Jul, 2024 11:00 129 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 272 din 02.07.2024
 
Misiunile pompierilor, în trimestrul II/2024
 
          Principalele misiuni gestionate de pompieri în ultimele trei luni ale acestui an au fost prezentate, astăzi, într-o conferință de presă susținută de inspectorul șef, lt.col. Vîlceanu Dumitru.  
Stingerea incendiilor, salvarea persoanelor implicate în evenimente grave ce le pot pune viața în pericol, acordarea asistenței medicale de urgență și verificarea îndeplinirii cerinței de securitate la incendiu au fost principalele obiective ale ISU Giurgiu, în ultimele trei luni.
În egală măsură, organizarea unor activități de informare a fost în atenția specialiștilor inspectoratului, scopul fiind acela de a transmite recomandări cu privire la modul în care cetățenii trebuie să se comporte, în diferite situații de urgență.
Misiuni de stingere a incendiilor
În trimestrul II al acestui an, s-au produs 47 de incendii în locuințe sau gospodării, cu 46% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cel mai grav eveniment s-a înregistrat în luna iunie, în localitatea Prundu, acolo unde un bărbat, în vârstă de 69 de ani, și-a pierdut viața, fiind surprins într-un incendiu violent, izbucnit pe timpul nopții.
Pompierii au constatat că cele mai multe incendii s-au produs din cauza scurtcircuitelor, a efectului termic, a jarului depozitat aproape de materiale combustibile și a focului deschis în spații deschise.
În perioada analizată, s-au înregistrat 20 de incendii de autovehicule, un număr dublu față de trimestrul II al anului trecut. Din fericire, nu au fost persoane rănite, ci doar pagube materiale.

Pe de altă parte, pompierii au intervenit pentru stingerea a 166 de incendii de culturi agricole, vegetație uscată, stuf, lăstăriș, mărăciniș sau deșeuri menajere. Acestea au înregistrat o creștere cu 140%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

                         
Incendiile au fost provocate de focul în aer liber lăsat nesupravegheat sau de fumatul în locuri neprotejate corespunzător.
          Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

Misiuni pirotehnice
Pe linie pirotehnică, în trimestrul II acestui an, personalul specializat în asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată a executat șase misiuni, același număr ca și anul trecut. Cu acest prilej, au fost ridicate patru proiectile și o grenadă defensivă din municipiul Giurgiu și localitățile Vedea, Vlad Țepeș, Bolintin Vale și Bucșani.

Acordarea primului ajutor - intervenții SMURD
În trimestrul II/2024, s-au înregistrat peste 1.200 de intervenții ale echipajelor de acordare a primului ajutor medical (SMURD), în scădere cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cazurile gestionate de paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Giurgiu au fost evenimente rutiere, accidente casnice sau diverse probleme de sănătate.
De vineri, 21 iunie a.c., un echipaj de prim ajutor calificat își desfășoară activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu. De la operaționalizarea acestui punct, cinci persoane au fost monitorizate, iar ulterior patru dintre acestea transportate de paramedici la spital.
Ambulanța SMURD se află 24 de ore din 24 pe sensul de intrare în țară, pregătită să intervină în cazul în care vor fi persoane ce vor avea nevoie de asistență medicală de urgență.
Decizia a fost luată ținând cont de faptul că în perioada sezonului estival numărul persoanelor care tranzitează punctele rutiere de trecere a frontierei de stat va crește, o intervenție rapidă în cazul producerii unor evenimente fiind foarte importantă.
Punctul de prim ajutor va funcționa până la jumătatea lunii septembrie.

Controale desfășurate de Inspecția de Prevenire
Inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control la unități de cult, învățământ, comerț, alimentație publică și la stații de distribuție a carburanților.
De asemenea, personalul subunităților de intervenție a desfășurat acțiuni de recunoaștere în teren la categoriile de construcții și amenajări cu aglomerări de persoane și alte obiective relevante sub aspectul riscului de incendiu.
În urma celor 161 controale, inspectorii de prevenire au constatat o serie de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, pentru care au fost aplicate 78 de amenzi, în cuantum de 1.384.504 lei și 668 de avertismente.
Pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu, s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării la o unitate de turism din municipiu, până la obținerea acestei autorizații. Reiterăm, faptul că funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deținătorilor respectivelor construcții.
Important de menționat este că acțiunile de prevenire nu vizează doar aplicarea sancțiunilor, ci au ca scop asigurarea respectării permanente a regulilor și a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, iar prin responsabilizarea tuturor factorilor implicați crește gradul de siguranță a cetățenilor, în orice situație de urgență.

Reamintim faptul că procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar ISU Giurgiu primește și în format electronic documentațiile și răspunde solicitanților, inclusiv în acest format. Astfel, în primele șase luni ale anului au fost emise șapte autorizații de securitate la incendiu, 13 avize de securitate la incendiu, o autorizație de protecție civilă și un aviz de protecție civilă.
Pentru a preveni tragediile și vara aceasta echipaje mobile din cadrul ISU Giurgiu organizează acțiuni de prevenire și informare a cetățenilor cu privire la alegerea locurilor amenajate pentru scăldat. Autospecialele de pompieri transmit mesaje preînregistrate referitoare la respectarea tuturor măsurilor de siguranță în apă și în apropierea acesteia. Același tip de activități sunt organizate și pentru prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște.
       Pe linie de resurse umane, au fost reluate procedurile, de ocupare, prin încadrare directă, a două posturi, astfel:
  • ofițer I la Inspecţia de Prevenire, Compartimentul Control și Activități Preventive, termenul de înscriere a candidaților și de depunere a dosarelor fiind data de 05 iulie a.c., ora 14.00;
  •    ofițer specialist II la Serviciul Comunicații și Tehnologia       Informației, Compartimentul Comunicații, termenul de înscriere a candidaților și de depunere a dosarelor fiind data de 17 iulie a.c., ora 14.00.
  •  
Principalele direcții de acțiune şi obiective pentru trimestrul III/2024
  • asigurarea capacității de răspuns pentru gestionarea situațiilor de urgență;
  • dezvoltarea mecanismelor de cooperare intra/interinstituționale și creșterea gradului de interoperabilitate cu celelalte structuri /componente ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență de la nivel județean;
  • acoperirea nevoilor de personal și continuarea activităților de pregătire profesională, pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite cetățenilor.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii