Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:14 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Aprinderea focului nu se face cu ajutorul lichidelor inflamabile

ro

21 Nov, 2023 13:51 651 Marime text
PREGĂTIREA PENTRU SEZONUL RECE
 
Ştiut fiind faptul că prevenirea incendiilor este mult mai puţin costisitoare decât valoarea pagubelor provocate de flăcările scăpate de sub control, reamintim câteva reguli menite să prevină incendiile ce pot fi produse de mijloacele (instalaţiile) de încălzire.

SOBELE ŞI COŞURILE DE EVACUARE A FUMULUI trebuie întreţinute şi utilizate in stare bună de funcţionare. Între sobele cu acumulare de caldură (de tera-cotă) şi materiale combustibile trebuie păstrată distanţa de siguranţă de minim 50 cm, iar între sobele fără acumulare de caldură (metalice) si materiale combustibile distanţa recomandată este de 100 cm. Sobele metalice se protejează faţă de pardoseala combustibilă printr-un strat izolator (de cărămidă, beton etc). În faţa focarelor şi cenuşarelor de la sobe, pardoselile combustibile se vor proteja cu o bucată de tablă de 50 x 70 cm.

Aprinderea focului nu se face cu ajutorul lichidelor inflamabile (combustibile), iar exploatarea sobelor cu uşa focarului deschisă este interzisă. Cenuşa rezultată în urma arderii nu se va arunca la întâmplare, ci se va depozita în locuri (gropi) special amenajate.

Coşurile de evacuare a fumului se exploatează fără fisuri, fiind recomandată tencuirea lor şi in zona podului clădirii. De asemenea este obligatorie verificarea si curăţirea coşurilor de evacuare a fumului înaintea sezonului rece. La trecerea prin planşee şi acoperiş, hornurile se izolează faţă de elementele combustibile ale construcţiei prin îngroşare (cu materiale incombustibile) până la 25 cm. Hornul trebuie să depăşească cu cel puţin 50 cm coama acoperişului.

APARATELE ELECTRICE CU DEGAJARE DE CĂLDURĂ (reşouri, radiatoare) nu se amplasează pe materiale combustibile sau în imediata apropiere a acestora, ci numai pe suporţi incombustibili. A nu se uita că suprasolicitarea circuitelor electrice (prin conectarea simultană a mai multor consumatori de mare putere) prezintă pericol de incendiu. De asemenea e de reţinut că aceste aparate conectate la instalaţii electrice defecte, improvizate sau care prezintă un grad avansat de îmbătrânire pot declanşa incendii.
ARAGAZUL (utilizat uneori şi ca mijioc de încălzire locală) se aprinde după principiul "gaz pe flacără": întâi se aprinde sursa de foc (chibritul) şi apoi se deschide robinetul de gaz. Pe timpul exploatării lui, aragazul se va supraveghea permanent.

Verificarea etanşeităţii racordării buteliei cu gaz petrolier lichefiat la aragaz nu se face cu flacără, ci cu emulsie de apă cu săpun. Când se constată scăpări de gaze nu se manevrează echipamente electrice sau surse de foc, se asigură aerisrea spaţiului şi se apelează la persoane autorizate pentru remedierea deficienţelor. Racordarea buteliei cu g.p.l. la aragaz se face cu furtunul fără porozităţi sau fisuri, iar la capetele acestuia se montează coliere de fixare.

MICROCENTRALELE TERMICE DE APARTAMENT - instalaţii de încălzire centrală mai complexe - trebuie să fie verificate, întreţinute şi, eventual, reparate în cazul unor defecţiuni de către persoane fizice şi/ sau juridice autorizate, calificate şi instruite pentru astfel de lucrări.


Se recomandă ca în fiecare gospodărie şi în casele de scări ale blocurilor să se asigure dotarea cu stingătoare de incendiu.
Dacă reglemetările de mai sus vor fi respectate în permanenţă, riscurile şi numărul incendiilor vor scădea, cu siguranţă, simţitor.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii