ISU Harghita Buletin informativ - 03.10.2022
ISU Harghita: Buletin informativ - 03.10.2022
03 Oct, 2022 15:50
ZIUA de Constanta
942
Marime text
BULETIN INFORMATIV
Peste 20 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend
Salvatorii harghiteni au avut un sfârșit de săptămână solicitant, perioadă în care au gestionat 24 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 21 astfel de cazuri.
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea unui incendiu, precum și în alte 2 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea/salvarea de animale și asanarea muniției rămase neexplodate.
Operațiunea de salvare de animale a fost desfășurată, sâmbătă, de un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni, care a fost mobilizat în localitatea Izvoru Mureșului, unde un cerb rămăsese blocat în cabluri de telefonie dezafectate. Folosind accesoriile din dotare, pompierii militari au eliberat animalul speriat și agitat, în 30 minute.
Ieri dimineață, 02 octombrie a.c., în jurul orei 09.10, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe strada Sâmbătești din municipiu. Incendiul, care se manifesta într-un spațiu al casei, având destinație birou contabilitate, a fost localizat și lichidat în aproximativ o oră, echipajul de pompieri reușind să împiedice propagarea flăcărilor la întregul imobil și la o altă locuință situată în imediata proximitate.
Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit provocat de un conductor electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată. În urma evenimentului, au ars o parte din arhivă (dosare) și mobilier birotică; s-au degradat: 2 unități calculator, 1 server central, 1 monitor, 1 printer multifuncțional, instalația electrică.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” Harghita reaminteşte măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale însemnate şi uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
Tot în cursul zilei de ieri, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic de Urgență 112, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita a fost mobilizat în comuna Sânmartin, zona Vf. Rugat, pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată. Ajunși la locul indicat de apelant, specialiștii pirotehnicieni au identificat 3 proiectile, 2 grenade de mână ofensive, o bombă de aruncător calibru 82 de milimetri și 613 cartușe de infanterie, provenite din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniția, care fusese descoperită de un detectorist autorizat, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, urmând a fi distrusă ulterior, prin explozie controlată.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, reamintim cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii muniţiilor şi elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat, fiind totodată interzise mutarea, ridicarea și transportul acestora.
Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența urșilor, în localitatea Păuleni Ciuc.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii