Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:44 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ - 11.03.2022

ro

11 Mar, 2022 15:20 1240 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, deblocare sau salvare persoane reprezintă exemple ale celor 11 misiuni desfășurate de salvatorii harghiteni, în ultimele 24 de ore (10.03.2022). Au fost înregistrate 7 solicitări pentru acordarea de prim ajutor, tot atâtea persoane fiind asistate medical de către echipajele SMURD.

În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, precum și în alte 2 intervenții în sprijinul comunităților: o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Gheorgheni și o misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul unui echipaj SAJ, în municipiul Miercurea Ciuc.

Totodată, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință, situată pe strada Kós Károly, în municipiul Odorheiu Secuiesc, ce a fost cauzat de coșul de fum necurățat de funingine. Echipajul de intervenție a constatat că ardea funinginea din interiorul coşului de fum. Chiar dacă acest incendiu nu s-a soldat cu pagube materiale însemnate, pericolul a existat și dacă nu ar fi fost observat și lichidat la timp, acoperișul casei ar fi fost cuprins de flăcări.

Tot în cursul zilei de ieri, echipajele de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni și SVSU Joseni au fost solicitate să intervină pentru lichidarea flăcărilor izbucnite la acoperișul unei case, în localitatea Joseni. În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta pe o suprafață de circa 5 mp din acoperișul locuinței, cu pericol de propagare la întreaga casă.

Incendiul a fost lichidat în scurt timp, în limitele găsite. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scânteile din coșul de fum deteriorat. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei prompte, bunuri materiale evaluate la 10.000 lei, iar pierderile materiale la 500 lei.

Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să verifice coșul de fum și să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.


Pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita rămâne mobilizat pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
 
 
 
 
 
                                                                                    COMPARTIMENTUL INFORMARE
                                                            ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii