ISU Harghita - Buletin informativ 27 de intervenții ale pompierilor harghiteni, în acest sfârșit de săptămână
ISU Harghita - Buletin informativ: 27 de intervenții ale pompierilor harghiteni, în acest sfârșit de săptămână
02 Aug, 2021 14:14
ZIUA de Constanta
886
Marime text
BULETIN INFORMATIV
27 de intervenții ale pompierilor harghiteni, în acest sfârșit de săptămână
În perioada 30 iulie-01 august a.c., pompierii militari harghiteni au gestionat 27 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 20 de persoane aflate în dificultate. În afara acestor situații, salvatorii au acționat pentru stingerea a 4 incendii, precum și în alte 3 misiuni, cum ar fi: acțiuni desfășurate în contextul fenomenelor meteorologice periculoase, deblocare/salvare persoane.27 de intervenții ale pompierilor harghiteni, în acest sfârșit de săptămână
În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase prognozate, sâmbătă seara, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din localitățile aflate sub incidența acestora. Astfel, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, alături de pompierii civili din cadrul SVSU Toplița au acționat pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil, care bloca accesul pe strada Victoriei, în municipiul Toplița. De asemenea, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Mihăileni și Racu, au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească (grajd cu șură), provocat de un trăsnet, în satul Văcărești, comuna Mihăileni. Incendiul a fost lichidat după circa 3 ore. În urma acestuia, au ars, în totalitate, anexa gospodărească, circa 5 t de fân și mai multe scule depozitate în șură. Totodată, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 10 localități, însumând un număr de peste 2.350 de consumatori nealimentați. Pentru remedierea defecțiunilor au acționat echipe ale furnizorului de electricitate.
Sâmbătă după-amiaza, din cauza căldurii/radiației solare, a izbucnit un incendiu la o anexă gospodărească, în localitatea Remetea. Pentru stingerea acestuia au acționat peste 20 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Gheorgheni, SVSU Remetea și Ditrău, cu 4 autospeciale de lucru cu apă și spumă. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că ardeau un adăpost de animale și magazia de lemne, pe o suprafață de circa 60 mp, cu pericol de propagare la casele învecinate și la autoturismele parcate în imediata apropiere a anexei. Incendiul a fost lichidat după aproximativ două ore. În urma acestuia, au ars: grajdul și magazia de lemne, în proporție de 90%, un circular electric, o moară, 2 motoare electrice, circa 5 mc cherestea rășinoase și 30 ml lemn de foc. În urma intervenției pompierilor, s-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de aproximativ 200.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 50.000 lei.
Duminică dimineața, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a două incendii izbucnite la un apartament și o garsonieră, ambele situate la parterul unor blocuri de locuințe de pe str. Harghita, respectiv Culmei, din municipiul Miercurea Ciuc. La sosirea forţelor de intervenţie, s-a constatat că proprietarii uitaseră mâncarea pe aragaz, fapt ce a dus la degajarea unor cantităţi mari de fum. De această dată, intervenţia promptă a pompierilor a împiedicat producerea unor tragedii, însă atragem atenţia cetăţenilor că neglijenţa poate schimba destine, producând pierderi de vieţi omeneşti, dar şi pagube materiale însemnate. Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente, reamintim cetățenilor principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor, ce trebuie respectate în încăperile destinate preparării hranei:
- Aprinderea focului la aragaz, se realizează pe principiul „gaz pe flacără”, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.
- Mâncarea nu trebuie lăsată pe foc nesupravegheată. Dacă trebuie să părăsiţi încăperea pentru o perioadă îndelungată, aceasta trebuie luată de pe foc, mai ales că ar putea apărea întârzieri neaşteptate.
- După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul.
- Nu lăsaţi niciodată copii nesupravegheaţi în bucătării. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde copiii nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa cuptorului.
- Și, dacă se întâmplă, ca tigaia de pe aragaz să ia foc, „NU TURNAȚI APĂ!”
- Opriți alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/mașinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteți să o faceți în siguranță ) și lăsați-o să se răcească.
- Nu aruncați tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie!
- Stingeți tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
- Dacă nu reușiți să stingeți incendiul, iar acesta se extinde, evacuați persoanele din apartament, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112!De asemenea, în perioada de referință, au fost transmise 9 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 8 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitățile: Oțeni (1), Băile Tușnad (2), Zetea (1), Toplița (2), Gheorgheni (1), Bălan (1); 1 mesaj privind fenomenele meteorologice (avertizare COD PORTOCALIU).
Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evitate deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului FII PREGĂTIT (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii