Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:00 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ

ro

11 Sep, 2023 15:22 747 Marime text
Bilanțul misiunilor din ultimele 4 zile
În perioada 07-10.09.2023, pompierii militari harghiteni au intervenit în 32 de situații de urgență, 28 de misiuni dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență de către echipajele SMURD.
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a două incendii, precum și în alte 2 intervenții în sprijinul comunităților: o misiune de descarcerarea unei victime, în urma producerii unui accident rutier, în localitatea Corbu și o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, la un accident rutier pe DJ 138/B, în localitatea Vărșag.
În cursul zilei de vineri, 08 septembrie a.c., pompierii Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Ciucsângeorgiu au acționat pe raza localității Potiond, comuna Ciucsângeorgiu, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul ISU Harghita, în jurul orei 10:00, iar în momentul sosirii pompierilor la fața locului, incendiul se manifesta pe o suprafață de circa 4000 mp, cu pericol de propagare la o pădure din apropiere. În jurul orei 11:00 incendiul a fost localizat, forțele de intervenție împiedicând extinderea flăcărilor, ultimele focare fiind lichidate în jurul orei 14:00.    
 
Este interzisă arderea vegetației uscate!
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea miriștilor și a vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a miriștii și vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
Tot vineri, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Misentea, comuna Leliceni. La sosirea forțelor de intervenţie, incendiul se manifesta la cca. 650 baloți de fân, fără pericol de propagare. În urma evenimentului, a carui cauză probabilă a fost autoaprinderea, au ars 650 baloți de fân, înregistrându-se pagube materiale de aproximativ 6500 lei.
Reamintim faptul că furajele se pot autoaprinde dacă sunt depozitate înainte de a fi uscate sau în locuri ce nu sunt ventilate corespunzător. De asemenea, prin natura lor combustibilă, acestea se aprind foarte repede în prezenţa oricărei surse deschise de foc.
Intervențiile pentru stingerea incendiilor de furaje sunt solicitante pentru pompieri. Aceștia sunt nevoiți să acționeze continuu, ore în șir, în condiții dificile, să verifice fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere.
 
ATENȚIE!

- nu fumaţi și nu folosiţi flacără deschisă în apropierea depozitului de furaje;
- nu depozitaţi furajele în apropierea sau sub reţelele electrice, lângă căile ferate, drumurile publice sau pădurile aflate la distanţe mici faţă de acestea;
- amplasaţi nutreţurile la distanţe de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse să nu afecteze vecinătăţile (cât mai departe de casă, de bucătăriile de vară, de adăposturile animalelor, de cuptoare sau magazii);
- îngrădiţi şi curăţaţi de vegetaţia uscată terenul pe care îl folosiți pentru depozitarea furajelor;
- intrarea în depozitul de furaje trebuie să se realizeze pe un singur drum care va fi menţinut permanent liber pentru a permite accesul autospecialelor de intervenţie, în caz de incendiu;
- amplasaţi depozitul de furaje cât mai aproape de o sursă de apă;
- depozitaţi paiele şi fânul numai după ce au fost uscate în prealabil.
În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință au fost transmise 16 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase (urși) în localitățile: Fitod (2), Sub Cetate (2), Corbu (2), Odorheiu Secuiesc (4), Zetea (2), Chinușu (2) și Armășenii Noi (2).
În continuare, pompierii salvatori harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii