Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:52 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ

ro

25 Sep, 2023 13:09 637 Marime text
Bilanțul misiunilor pompierilor harghiteni din ultimele 4 zile
În zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari harghiteni au gestionat 44 de situații de urgență, dintre care 37 au fost cazuri SMURD, 2 au fost intervenții pentru stingerea incendiilor, 1 pentru descarcerare, 3 misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor în urma a 3 accidente rutiere, produse pe DE 578 și DJ 138, în localitățile Sânmartin și Sub Cetate, comuna  Zetea, precum și 1 misiune de asanare muniție neexplodată, în comuna Sânmartin, zona Vârful Rugat, unde specialiştii pirotehnicieni au identificat un proiectil perforant cal. 37 mm, un proiectil exploziv cal. 37 mm, 96 cartușe de infanterie cal. 7,92 mm și 245 cartușe de infanterie cal. 7,65 mm, pe care le-au ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.
Un eveniment rutier grav s-a produs, vineri, în localitatea Sub Cetate, între două autoturisme. În urma impactului puternic, șoferul unui autoturism a rămas încarcerat, echipajele operative sosite la locul intervenției acționând pentru imobilizarea și extragerea victimei din autoturismul avariat, predarea acesteia, în stare stabilă echipajului SAJ, precum și pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor, prin deconectarea bornelor de acumulator.
Vineri dimineața, în jurul orei 09:00, echipajele Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc și SVSU Lunca de Jos au fost solicitate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la două anexe gospodărești, în localitatea Puntea Lupului, comuna Lunca de Jos. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la cele două anexe, pe o suprafață de aproximativ 170 mp, fără posibilitate de propagare. Având în vedere cantitatea mare de material combustibil depozitat (12.000 kg de fân), acțiunea de limitare și lichidare a incendiului a durat 7 ore. După stingerea incendiului, pompierii au stabilit ca și cauză probabilă folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
Tot în cursul zilei de vineri, 22 septembrie a.c., în jurul orei 15:30, a fost anunțat un incendiu la un depozit de furaje, în municipiul Miercurea Ciuc, zona Szecseny. Imediat, la fața locului s-au deplasat patru echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la circa 700 de rotobaloți, cu pericol de propagare la o anexă gospodărească din imediata apropiere, fiind mobilizate și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Ciceu și Păuleni Ciuc. Misiunea pompierilor a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de furaje, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere, astfel încât un echipaj a rămas în supraveghere și pe timpul nopții de vineri, spre sâmbătă. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.  În urma incendiului, au ars aproximativ 700 rotobaloți de fân și un fânar, pe o suprafață de cca. 160 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de jocul copiilor cu focul. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri materiale în valoare de 1.000.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 120.000 lei.
Pompierii harghiteni le reamintesc părinţilor şi bunicilor că trebuie să aibă grijă ca micuții să nu poată provoca incendii și le recomandă respectarea unor reguli simple, precum păstrarea chibriturilor, brichetelor și altor surse de foc în locuri în care copiii nu au acces, să le înlăture orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-le pericolul, şi să nu-i lase singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune.
Desigur, copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul deschis şi trebuie învăţaţi că, dacă sunt singuri acasă şi izbucneşte un incendiu, să părăsească imediat locuinţa, să anunţe un vecin, să sune la 112 şi sub nicio formă să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință.
Copiii trebuie învăţaţi şi că dacă le-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor, iar atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.
Părinţii şi bunicii trebuie totodată să elimine orice posibilitate de acces a copiilor la componentele instalaţiilor electrice, precum prize, tablouri electrice etc., să-i supravegheze permanent în timp ce folosesc jucării care sunt alimentate direct de la reţea şi să nu le permită copiilor să folosească aparatele electrice de uz casnic (fier de călcat, reșouri, radiatoare etc.).
În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință, au fost transmise 10 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase (urși) în localitățile: Ciumani(2), Borsec(2), Atia(2), Atid (2) și Sub Cetate(2).
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Urmăriți recomandările transmise de autorități și informați-vă asupra măsurilor și a modului de comportare în situații de urgență!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii