Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Intervențiile din ultimele 24 de ore

ro

11 Jan, 2024 14:41 619 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
 
  Intervențiile pompierilor din ultimele 24 de ore
              Ieri, 10 ianuarie a.c., pompierii militari harghiteni au gestionat 8 intervenții; dintre acestea 6 au constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 6 persoane aflate în dificultate, iar echipajele operative au intervenit cu promptitudine pentru stingerea unui incendiu, precum și pentru o misiune de asistență/transport persoană supraponderală în sprijinul unui echipaj SAJ, în municipiul Miercurea Ciuc.
              Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au intervenit pentru stingerea unui incendiu, izbucnit, seara trecută, în jurul orei 21:00, la o locuință,  din municipiul Toplița, având drept cauză probabilă coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. La sosirea echipajelor de stingere, ardea funinginea din interiorul coșului de fum și circa 2 mp din tavan, cu pericol de propagare la întreaga casă de locuit. Incendiul a fost lichidat cu promptitudine, în limitele găsite, salvându-se astfel bunuri în valoare de aproximativ 100.000 de lei. 
              În perioada sezonului rece, necurățarea și amplasarea necorespunzătoare a coșurilor de fum rămân printre principalele cauze generatoare ale incendiilor la locuințe și a riscului de intoxicație cu monoxid de carbon.
La nivelul județului Harghita, începând cu luna octombrie a anului trecut, personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” derulează campania de informare și educație preventivă ” De tine depinde să schimbi povestea. Viața este mai importantă!” scopul acesteia vizând importanța decisivă a măsurilor de prevenție care trebuie respectate de către vârstnici sau de către aparținătorii acestora, pentru preîntâmpinarea unor evenimente soldate, de cele mai multe ori, cu pierderi de vieți și pagube materiale însemnate.
Din păcate, vedem prea multe cazuri în care vârstnicii cad victime ale incendiilor cauzate de diverse incidente din gospodării. Ne dorim ca astfel de drame să fie evitate astfel încât:
Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Este interzisă folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate! Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!
Semne ale unui incendiu de coș de fum iminent:
  • un vuiet în coșul de fum – ca un vânt care urlă;
  • un coș de fum anormal de fierbinte;
  • un miros puternic de funingine;
  • fum negru abundent;
  • flăcări și scântei care provin uneori din sobă.
Pentru asigurarea securităţii la incendiu, întrețineți coșul de fum în mod corespunzător, astfel:
  • curățați-l cel puțin o dată pe an apelând doar la coșari autorizați;
  • verificați-l periodic de fisuri;
  • preveniți apariția fisurilor – pentru evitarea și observarea timpurie a fisurilor, tencuiți și vopsiți cu var partea exterioară a coșului de fum care traversează podul casei;
  • izolați-l față de elementele combustibile – zidăria de cărămidă se va îngroșa cu 25 cm, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale incombustibile;
  • lăsați o distanță de cel puțin 10 cm – între zidăria coșului de fum și elementele combustibile ale acoperișului.
              Fiți responsabili și instalați un detector de fum în locuință! Acesta va declanșa alarma încă din stadiul incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea vieții și a bunurilor din locuință.
              În continuare, echipajele de intervenție rămân la datorie și sunt pregătite să gestioneze cu eficiență situațiile de urgență înregistrate în dinamica operativă.
            Informații despre pregătirea în situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU, disponibilă gratuit pe App Store și Google Play.    
 
 
 
                                                                                  COMPARTIMENTUL INFORMARE
                                                                                            ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii