Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Județul Harghita sub COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată

ro

02 Jul, 2024 14:29 140 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Județul Harghita sub COD PORTOCALIU
de instabilitate atmosferică accentuată
 
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu, valabilă pentru întreg județul nostru, în perioada 02 iulie, ora 10.00 – 03 iulie, ora 10.00, fenomenele vizate fiind intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, descărcări electrice și grindină, averse torențiale.
 
               De azi, 02 iulie, ora 10:00 și până mâine, 03 iulie ora 10:00, județul Harghita se va afla sub incidența avertizării meteorologice Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, conform informării transmise de către Administraţia Naţională de Meteorologie. În intervalul menționat, sunt prognozate averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp.
               Pentru prevenirea unor situații de urgență, ISU Harghita recomandă populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu încerce traversarea lor prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. În situația manifestării vântului puternic, aceștia trebuie să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise.
               Totodată, le recomandăm să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.
               În cazul în care persoanele sunt surprinse în zone deschise, se vor îndepărta rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi vor identifica un spaţiu care să le asigure protecţia.
În cazul în care furtuna este iminentă:
– Întrerupeţi orice activităţi în aer liber;
– Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;
– Închideţi ferestrele şi uşile;
– Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;
– Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
    În timpul unei furtuni:
– Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ: puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi și reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;
– Nu vă întindeţi pe pământ;
– Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;
– Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
– Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;
– Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.
               Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.    
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii