Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:04 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Misiunile pompierilor harghiteni din ultimele 4 zile

ro

08 Apr, 2024 14:26 490 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Misiunile pompierilor harghiteni din ultimele 4 zile
În ultimele 96 de ore, la nivelul județului nostru, s-au înregistrat 28 de situații de urgență pe care pompierii militari le-au gestionat cu promptitudine.
În acest interval de timp, cea mai mare pondere a misiunilor gestionate de către salvatori o reprezintă cazurile de prim ajutor, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 21 de persoane aflate în dificultate.
De asemenea, în zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică, eforturile colegilor noștri s-au concentrat și asupra protecției comunităților și bunurilor acestora, sens în care echipajele operative au intervenit în 4 astfel de situații, și anume: o misiune de degajare arbori rupți, pe DN 13 A, în localitatea Satu Mare, o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma unui accident rutier, produs pe raza municipiului Toplița, precum și alte două misiuni de asigurare/supraveghere zonă, în municipiul Miercurea Ciuc, în urma semnalării prezenței mirosului de gaz, pe strada Bradului și pe strada Libertății, problemele fiind remediate, în scurt timp, de către echipajele distribuitorului de gaze.
Totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 3 incendii, dintre care o ardere necontrolată de vegetația uscată, în comuna Gălăuțaș, fiind afectată o suprafață de 30 mp de teren.
Astfel, sâmbătă dimineața, în jurul orei 07:00, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un garaj, situat pe strada Forțeni, din municipiul Odorheiu Secuiesc. În momentul sosirii forțelor de intervenție la locul solicitat, incendiul se manifesta în interiorul anexei, cu pericol de propagare la partea superioară a acesteia și la casa de locuit din imediata apropiere. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un scurtcircuit electric, au ars un frigider, o ladă frigorifică, scara de coborâre în garaj, o ușă termopan, un geam, o cositoare, scule și materiale diverse, pagube materiale evaluate la aproximativ 32.000 de lei. Din garajul incendiat s-au evacuat o butelie de aragaz și un autoturism.
Duminică dimineața, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, pompierii din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Plăieșii de Jos au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o casă, din comuna Plăieșii de Jos. Sosite la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau generalizat, pe întreaga suprafață a casei de locuit, de circa 70 mp, cu pericol de propagare la o casă învecinată. Proprietara, în vârstă de 86 de ani, s-a autoevacuat, fiind preluată și transportată, de către echipajul SAJ, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Miercurea Ciuc, cu arsuri de gradul II.  Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o jarul căzut din sistemul de încălzire pe materiale combustibile, s-a soldat cu pagube materiale evaluate la circa 100.000 RON.
Din păcate, statisticile arată că peste 500 de persoane vârstnice își pierd viața sau sunt rănite, în fiecare an, în urma incendiilor produse la locuințe.
Pentru preîntâmpinarea acestor situații tragice, sprijiniți campaniile publice naționale derulate de către instituția noastră și convingeți-vă părinții, bunicii sau cunoștințele să:
- Instaleze un detector de fum și unul de monoxid de carbon;
- Curețe coșurile de fum, să nu folosească aragazul pentru a se încălzi și să nu lase lumânările aprinse peste noapte;
- Folosească sobele și alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate său să aprindă focul cu lichide inflamabile;
- Să protejeze pardoseala combustibilă din fața sobei cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 cm;
- Să evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar și cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire.

 
 
În plus, pentru protecția populației, au fost transmise 2 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urs) în localitatea Cobătești, comuna Șimonești.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Menționăm că prin lansarea noii variante a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență - fiipregatit.ro, fiecare dintre noi are parte de acces facil la informații educativ-preventive, inclusiv prin optimizarea unui ChatBot care permite relaționarea directă cu cetățenii, prin furnizarea răspunsurilor la întrebările adresate.
De asemenea, și aplicația mobilă DSU oferă informații extrem de utile despre prevenirea sau modul de reacție în cazul producerii unor situații de urgență. Aceasta poate fi descărcată, gratuit, din App Store sau Google Play.
 
 
 

COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE          
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii