Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Misiunile pompierilor harghiteni în perioada Sfintelor Sărbători Pascale

ro

18 Apr, 2023 15:13 711 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Misiunile pompierilor harghiteni în perioada Sfintelor Sărbători Pascale
 
45 de persoane asistate medical, 8 incendii și alte 2 misiuni de asistență persoane. Acesta este bilanțul intervențiilor gestionate de pompieri, în ultimele 6 zile (12-17.04.2023).
 În minivacanța prilejuită de sfintele sărbători pascale, zilnic, salvatorii harghiteni au fost la datorie, cu mijloacele tehnice din dotare, pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Majoritatea misiunilor gestionate de pompierii harghiteni au constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, peste 80% din numărul total de intervenții, ceea ce înseamnă 44 de astfel de situații, pe timpul cărora 45 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD. De asemenea, colegii noștri au intervenit pentru stingerea a 8 incendii, o misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul unui echipaj SAJ, în municipiul Odorheiu Secuiesc, precum și o misiune de asistență persoană (femeie, în vârstă de 84 de ani), căzută în puțul din pivnița casei unde locuia, în localitatea Sâncrăieni, însă, din nefericire, decedată. Pompierii au acționat pentru extragerea victimei.

Prevenirea evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor a reprezentat un alt obiectiv prioritar pentru instituția noastră. Astfel, pe timpul desfășurării activităților de prevenire și control la unitățile de cult, în perioada 12-17 aprilie, au fost prezentate măsurile preventive referitoare la modul de utilizare a mijloacelor de stingere precum și modul de evacuare în cazul producerii unei situații de urgență.

Întrucât siguranța beneficiarilor este esențială, astfel de acțiuni se vor derula și în perioada următoare, la unități de turism și de agrement, spații comerciale și alte categorii de obiective. 
Din nefericire, nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor continuă să genereze pagube importante, astfel că, la nivel județean, au fost înregistrate 8 incendii.

Miercuri seara, 12 aprilie a.c., în jurul orei 20.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu la o gospodărie din localitatea Gălăuțaș. Imediat, au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat, fiind alertate totodată și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Gălăuțaș și Sărmaș. În momentul sosirii echipajelor, ardeau generalizat casa și anexe din cadrul gospodăriei, pe o suprafață de aproximativ 250 mp, cu pericol de propagare la alte două clădiri din imediata proximitate. Pompierii au acționat simultan pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectiv pentru protecția clădirilor aflate în pericol de a fi incendiate. După aproximativ 3 ore, incendiul a fost stins în limitele găsite, forțele de intervenție reușind să limiteze propagarea flăcărilor. Pagubele înregistrate, în urma incendiului, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric, au constat în acoperișul și astereala casei, articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, mobilier și structura de lemn a anexelor; s-au degradat: pereții casei, tâmplăria, electrocasnice, unelte de mână, pardoseala camerelor de la nivelul superior al casei, unelte și utilaje aflate în anexe, butelii GPL. Din fericire, nu au existat victime.
Joi, 13 aprilie a.c., pompierii Detașamentului Miercurea Ciuc au intervenit pentru stingerea a 4 incendii. Primul apel, care semnala producerea unui incendiu la un autoturism, pe strada Brașovului din municipiul Miercurea Ciuc, a fost primit la ora 12.45 și stins după circa 25 de minute. În urma evenimentului de natură electrică, au ars: acumulator auto, panou siguranțe, far stânga față. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
   Un alt incendiu, care a fost generat de jarul căzut din sobă, a avut loc la o locuință din satul Armășenii Noi, comuna Ciucsângeorgiu. Ajunse la locul solicitării, echipajele operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au constatat că flăcările se manifestau generalizat, la nivelul întregului imobil, pe circa 25 mp. Salvatorii au lichidat incendiul în limitele găsite, fără a fi înregistrate pierderi de vieți.
Cel de-al treilea apel, care semnala producerea unui eveniment similar, de această dată la o casă de pe strada Primăverii, municipiul Miercurea Ciuc, a fost primit în jurul orei 17.00. Pompierii au intervenit prompt pentru stingerea acestuia, care se manifesta generalizat la întreaga locuință, pe o suprafață de aproximativ 40 mp.


În aceeași zi, pompierii Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Frumoasa au lichidat un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (magazie) din localitatea Frumoasa. În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de focul deschis în spații deschise, au fost afectate: magazia din lemn, pe circa 40 mp, o mașină de tuns iarba, diverse unelte și aproximativ 12 metri steri lemn de fag.
Vineri seara, 14 aprilie a.c., pompierii Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița  au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs, din cauza unui coș de fum necurățat de funingine, la o locuință de pe strada 1 Decembrie 1918 din municipiul Toplița. Pompierii militari au stins rapid incendiul, împiedicând producerea de pagube materiale.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, un nou apel semnala producerea unui incendiu provocat, de această dată, de coșul de fum deteriorat al unei case, tot în municipiul Toplița, în acest caz înregistrându-se pagube materiale ce au constat în circa 200 mp din acoperișul locuinței, 8 anvelope, 5 mp material lemnos; s-au degradat: un panou solar pentru apă, planșeul și pereții casei, mobilier, tâmplărie, 200 mp țiglă metalică.

Sâmbătă dimineața, pompierii din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Mărtiniș au acționat pentru gestionarea unui eveniment similar, produs la acoperișul căminului de bătrâni din satul Locodeni, comuna Mărtiniș. Echipajele de pompieri au împiedicat propagarea flăcărilor la întregul acoperiș, limitând pagubele la circa 5 metri pătrați din structura din lemn a acoperișului. După stingerea incendiului, generat, cel mai probabil, de coșul de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic față de materialele combustibile, pompierii au acționat în continuare la fața locului pentru căutarea eventualelor focare ascunse. Din fericire, cele 45 de persoane vârstnice instituționalizate au fost evacuate, în siguranță, de la etajele superioare la sala de mese aflată la parter.
Reamintim cetățenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.


    De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența unor urși, în Băile Tușnad și Borzont.   

Adoptați un comportament preventiv, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi. Consultați sursele oficiale de informare pentru parcurgerea informațiilor privind măsurile și modul de comportare specifice tipurilor de risc.
Descărcați, gratuit, aplicația DSU de pe App Store și Google Play și accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, unde puteți afla informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență.
În continuare, noi rămânem la datorie pentru gestionarea cu maximă operativitate a situațiilor de urgență înregistrate la nivelul zonei de competență și acoperirea, în cele mai bune condiții a solicitărilor de sprijin primite din partea persoanelor aflate în dificultate.
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii