Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Retrospectiva intervențiilor salvatorilor harghiteni

ro

08 May, 2023 14:27 686 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Retrospectiva intervențiilor salvatorilor harghiteni
În primul weekend al lunii mai (05-07.05.2023), pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”OLTUL” al județului Harghita au gestionat 26 de situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, astfel că echipajele SMURD au acordat îngrijiri medicale pentru 18  persoane aflate în dificultate.
Totodată, salvatorii au intervenit pentru stingerea  unui incendiu și au gestionat cu promptitudine 3 misiuni destinate protecției comunităților: 1 misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier pe strada Avram Iancu, din municipiul Toplița, 1 misiune de salvare animale, în Miercurea Ciuc, zona Ciba, unde pompierii au acționat pentru scoaterea unei bovine din râul Olt și 1 misiune asanare de muniție rămasă neexplodată.
Astfel, duminică, în jurul prânzului, echipajul pirotehnic din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a fost mobilizat în comuna Sânmartin, zona ”Vârful Rugat”, în urma descoperirii mai multor elemente de muniție, de către un detectorist autorizat. S-au identificat, ridicat, transportat și depozitat, în condiții de siguranță, în vederea distrugerii ulterioare: 105 cartușe cal. 7,92 mm; 2 proiectile perforante cal. 25 mm; 1 proiectil exploziv cal. 40 mm; 1 proiectil perforant cal. 37 mm; 1 proiectil perforant cal. 47 mm; 1 bombă aruncător cal. 50 mm; 2 grenadă de mână ofensive, provenite din ambele războaie mondiale.
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare. În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.
            În acest sfârșit de săptămână au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în municipiul Toplița.
            Pe lângă aceste situații, pompierii harghiteni au asigurat prima intervenție în caz de urgență, pe parcursul  desfășurării Campionatului Național de Raliuri- Raliul Harghitei, pe trasee din localitățile Feliceni, Suseni, Merești și Odorheiu Secuiesc, campionat încheiat fară incidente.
Nu uitați! Platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU sunt două surse importante de informare pentru cei care doresc să își îmbunătățească comportamentul preventiv. Acestea oferă informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, precum și despre măsurile de siguranță pe care cetățenii le pot lua pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur.
 
                          COMPARTIMENTUL INFORMARE  ȘI RELAŢII PUBLICE          
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii