Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Bilanțul misiunilor gestionate de pompierii ialomițeni, în minivacanța prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor

ro

25 Jun, 2024 13:58 305 Marime text
Nr. 16 din 25.06.2024
 
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Bilanțul misiunilor gestionate de pompierii ialomițeni, în minivacanța prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor
 
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor și intervențiile în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre cele 93 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 96 de ore (21-24.06.2024).
La nivel județean, 60 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de aceștia, amintim:
    
  • În data de 21.06.2024, în jurul orei 13:00, două echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță S.M.U.R.D. la un accident rutier produs în municipiul Slobozia, în care au fost implicate un autoturism și un tractor. În urma evenimentului rutier, trei persoane au fost monitorizate de echipajul medical, ulterior nefiind necesar transportul acestora la unitatea spitalicească.
Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.
 
  • De asemenea, în data de 21 iunie, în jurul orei 17:30, două echipaje din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit la un accident rutier produs în comuna Rădulești, sat Rasimnicea, în care a fost implicat un autoturism, în care se afla o persoană. În sprijinul salvatorilor a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. După acordarea primului ajutopr medical, pacientul a refuzat transportul la spital.
Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.
 
  •        Salvatorii ialomițeni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării evenimentului dedicat copiilor „Prima zi din vacanța mare”, organizat în orașul Amara și al unui eveniment sportiv, desfășurat în municipiul Fetești.
 
  • În perioada de referință, Detașamentul de Pompieri Slobozia a intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un spațiu comercial, în orașul Amara. În urma evenimentului, au ars acoperișul și spațiul comercial pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați, precum și un perete și acoperișul, pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați de la spațiul comercial aflat în vecinătate. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric.
Reamintim măsurile necesare pentru preîntâmpinarea incendiilor de acest gen, care pornesc de la scurtcircuitele electrice:
- efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat;
- nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
- verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
- nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
- nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
- instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
- amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede.
 
  • Salvatorii ialomițeni au intervenit în data de 24 iunie, în jurul orei 10:00, pentru lichidarea unui incendiu produs la un autoturism, în municipiul Slobozia. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric. A ars compartimentul motor al autoturismului.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
 
  • În ultimele 72 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 25 de incendii înregistrate la nivel județean .
 
Din totalul celor 25 de incendii care au avut loc în perioada menționată, 23 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată, lan de grâu, miriște), fiind afectate aproximativ 70 de hectare de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind focul deschis în spații deschise, jocul copiilor cu focul și folosirea intenționată a sursei de aprindere.
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
  • Luni, în jurul orei 17:20, salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au fost solicitați să intervină pentru căutarea unei persoane înecată în lacul Iezer. La locul evenimentului au fost alocate de urgență o autospecială de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă și barca pneumatică. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciul Județean de Ambulanță Ialomița. După aproximativ o oră, persoana ( un tânăr cu vârsta de aproximativ 20 de ani) a fost găsită, extrasă din apă și predată echipajului medical aflat la fața locului care, din păcate,a constatat decesul.
 
         În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
       Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
                                             
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii