ISU Ialomița Dintre cele mai relevante misiuni
ISU Ialomița:Dintre cele mai relevante misiuni
16 Aug, 2023 12:59
ZIUA de Constanta
565
Marime text
Nr.32 din 16 august 2023
BULETIN INFORMATIV
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, acordarea de prim ajutor și intervențiile în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre cele 90 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 5 zile (11.08-15.08.2023).
La nivel județean, 73 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
! Trei echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit la un accident rutier, produs pe DN 21, între localitățile Slobozia Nouă și Iazu, în care a fost implicat un microbuz, în care se aflau trei persoane. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. Cele trei victime, conștiente și cooperante au fost evaluate de către echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior nefiind necesar transportul acestora la unitatea spitalicească. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
! De asemenea, în data de 13.08.2023, în jurul orei 11:00, Stația de pompieri Țăndărei a intervenit la un accident rutier, produs în localitatea Valea Ciorii, în care a fost implicat un autoturism ce a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. În sprijinul acestora au acționat și două echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma impactului au rezultat trei victime, conștiente și cooperante ( un adult și doi minori cu vârste de aproximativ 8 și 13 ani) care au fost evaluate de către echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior fiind transportate la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, pentru investigații medicale suplimentare.
! În data de 15.08.023, în jurul orei 12:30, Detașamentul de pompieri Urziceni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD a intervenit la un accident rutier produs în localitatea Balaciu (sat Crăsani), în care au fost implicate două autoturisme. În urma coliziunii au rezultat patru victime, conștiente și cooperante, care au fost evaluate la locul solicitării, ulterior nefiind necesar transportul acestora la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
! Salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării spectacolului ,,Zilele Romilor” în municipiul Slobozia și a festivalului ,,La Metereze Dridu Fest” în localitatea Dridu.
În ultimele 5 zile, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 9 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 9 incendii care au avut loc în perioada menționată, șapte intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată, culturi și gunoi menajer), fiind afectate aproximativ 3 hectare de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind focul deschis în spații deschise, folosirea intenționată a sursei de aprindere și fumatul în locuri nepermise.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu” al județului Ialomița face apel la cetățeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
- desfășurarea arderii să aibă loc numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor , deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;
- colectarea vegetației uscate și a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să fie controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curățarea de vegetație, a suprafeței din jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
! În data de 15.08.2023, în jurul orei 15:00, două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la locuința unui cetățean, din localitatea Rădulești. A ars interiorul unei camere a casei de locuit. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere.
! În perioada de referință, Detașamentul de pompieri Urziceni a intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la anexa unei ferme de animale, în localitatea Moldoveni. La locul solicitării au fost alocate imediat, două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD. Intervenția promptă a salvatorilor a dus la lichidarea rapidă a incendiului. Au ars patru grinzi din lemn ale acoperișului anexei, învelit cu plăci de azbociment. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind fumatul în locuri nepermise.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii