Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Intervenții

ro

10 Jun, 2024 13:04 327 Marime text
    Nr.25 din 10 iunie 2024   
                                                                                                             
BULETIN INFORMATIV
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, intervenția în cazul accidentelor rutiere și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 59 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (07.06-09.06.2024).
La nivel județean, 46 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de aceștia, amintim:
    
 
  • În data de 07 iunie, în jurul orei 17:00, două echipaje operative din cadrul Stației de pompieri Țăndărei au intervenit pentru lichidarea unui incendiu, produs la o locuință, în localitatea Săveni. Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, salvatorii ialomițeni au evacuat din locuința cuprinsă de flăcări, o persoană de sex masculin care se afla imobilizată la pat.
Au ars trei încăperi ale locuinței, obiecte de mobilier, articole electrocasnice și o anexă pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind un aparat de gătit lăsat nesupravegheat.
Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor și evitarea unor situaţii neplăcute ce pot avea urmări grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al județului Ialomița vine in sprijinul cetăţenilor cu următoarele măsuri de prevenire pentru incendii produse în bucătării (spaţii de preparare a hranei):
  • menţineţi permanent curăţenia şi ordinea, ca de exemplu: se curăţă petele/scurgerile de grăsimi/ulei, se amenajează cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, separat de cele pentru resturi de ţigări, se păstrează cârpele de lucru departe de sursele de aprindere;
  • aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor, friteuzelor, cuptoarelor cu microunde şi altele similare se utilizează conform instrucţiunilor producătorilor şi se deconectează întotdeauna de la priză, atunci când nu sunt folosite.
Se interzice:
  • folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei, cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supravegherea şi respectarea instrucţiunilor specifice de apărare împotriva incendiilor;
  • lăsarea produselor alimentare/culinare, precum ulei/grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, în apropierea/pe sursele de aprindere;
  • lăsarea nesupravegheată a mijloacelor şi a dispozitivelor termice de preparare a hranei.
          Pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător sau a unei pături de incendiu.
 
  • De asemenea, în data de 09 iunie, în jurul orei 09:00, Detașamentul de pompieri Urziceni a intervenit la un accident rutier, produs în comuna Coșereni, în care a fost implicat un autoturism. În evenimentul rutier au fost implicate două persoane, care, după acordarea primului ajutor la locul evenimentului, nu au necesitat transportul la spital.
Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.
 
În ultimele 72 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 8 incendii înregistrate la nivel județean .
 
Din totalul celor 8 incendii care au avut loc în perioada menționată, 6 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată), fiind afectate aproximativ 6 hectar de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind focul deschis în spații deschise sau folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
 
       În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
 
    Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii