ISU Iași Salvatorii ieșeni, alături de cetățeni, sărbătoresc Ziua Protecţiei Civile din România
ISU Iași:Salvatorii ieșeni, alături de cetățeni, sărbătoresc Ziua Protecţiei Civile din România
27 Feb, 2024 08:49
ZIUA de Constanta
562
Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ NR. 15
28 FEBRUARIE - ZIUA PROTECŢIEI CIVILE DIN ROMÂNIA
1 MARTIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PROTECȚIEI CIVILE
28 FEBRUARIE - ZIUA PROTECŢIEI CIVILE DIN ROMÂNIA
1 MARTIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PROTECȚIEI CIVILE
Salvatorii ieșeni, alături de cetățeni, sărbătoresc Ziua Protecţiei Civile din România, iar pe 1 Martie, Ziua Internațională a Protecției Civile.
La data de 28 februarie sărbătorim Ziua Protecției Civile, moment aniversar, dată la care Regele Carol al II-lea, prin ”Înalt Decret Regal nr. 468” a aprobat în anul 1933, Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejării populației civile, de urmările efectelor devastatoare ale primului război mondial; acestea constituie actul de naștere al Protecției Civile în România, având ca scop să limiteze efectele bombardamentelor asupra populației și resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor. Primele structuri au funcționat în cadrul Ministerului de Interne.
La data de 18 februarie 1943 se organizează Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului, iar prin Instrucțiunile nr. 440, se stabilesc structura organizatorică și misiunile apărării pasive, luând ființă Comandamentul Apărării Pasive, cu rolul de a pregăti, îndruma, controla și conduce toate operațiile de apărare pasivă, precum și de a instrui personalul de încadrare și populația pe baza legilor, regulamentelor, deciziilor ministeriale, ordonanțelor publice și tuturor dispozițiilor și ordinelor privind apărarea antiaeriană pasivă a teritoriului.
Tot în anul 1943, ia ființă Corpul Special de Intervenție, destinat a interveni în centrele bombardate de inamic, pentru înlăturarea bombelor neexplodate și dezamorsarea lor, stingerea și limitarea marilor incendii și înlăturarea marilor dărâmături din întreprinderi, repararea imobilelor avariate de incendii și bombardamente, construcția de baracamente și ridicarea de tabere pentru sinistrați, evacuați și materiale.
În iarna anului 1951 se înființează Centrul de Instrucție al armei, care avea menirea de a pregăti și perfecționa cadrele și personalul civil pentru diferite funcții și specialități în protecția civilă.
Prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952, se înființează Apărarea Locală Antiaeriană, prin adoptarea ”Regulamentului Apărării Locale Antiaeriene”, ia ființă Comandamentul Apărării Locale Antiaeriene, care era organizat în state majore de apărare locală antiaeriană la nivelul regiunilor, raioanelor și ca servicii specializate la nivelul localităților și agenților economici.
În anul 1978, Apărarea Locală Antiaeriană își schimbă denumirea în apărare civilă, prin Legea nr. 2 privind apărarea civilă în Republica Socialistă România și Decretul nr.140 privind organizarea activităților pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor dezastrelor; atribuțiile acesteia sunt diversificate, apar alte structuri organizatorice și misiuni adecvate. Orientarea spre misiuni specifice la dezastre devine evidentă și tot mai clară, abia după anul 1990, când acestea devin dominante.
Revoluția din decembrie 1989 a creat condiții perfecționării activității pe linie de apărare civilă, arma înscriindu-se în procesul de democratizare inițiat de acest act istoric. Astfel, România a ratificat prin Decretul nr. 224 din 11 mai 1990, Protocoalele adiționale I și II la Convențiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protecția victimelor conflictelor armate. În data de 04.09.1992, apare Hotărârea Guvernului României nr. 531 privind realizarea unor măsuri de apărare civilă.
În Legea apărării naționale nr. 45 din 01.07.1994 apare în mod oficial denumirea ”protecția civilă”. La data de 25 septembrie 1996, deplin racordată la cele mai noi structuri Europene, a fost promulgată Legea protecției civile nr. 106, ce a consfințit și schimbarea titulaturii armei. În data de 13.03.2000 apare Ordonanța Guvernului României nr. 14 privind înființarea formațiunilor de protecție civilă pentru intervenție de urgență în caz de dezastre care a fost aprobată prin Legea nr. 418 din 2001.
Prin Ordonanța de Urgență nr. 179 din 26 octombrie 2000, Comandamentul Protecției Civile cu structurile subordonate, trece din subordinea Ministerului Apărării Naționale în subordinea Ministerului de Interne.
În data de 30.08.2001, apare Ordonanța Guvernului României nr. 88 privind înființarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, prin comasarea unităților de protecție civilă și pompieri.
La data de 09.09.2004, apare Hotărârea Guvernului României nr. 1492 privind principiile de organizare, funcționare și atribuțiile serviciilor de urgență profesioniste, iar la data de 08.10.2004, apare Legea nr. 481 privind protecția civilă, unde protecția civilă este definită astfel : componentă a sistemului securității naționale, ce reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate potrivit legii, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor materiale și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
Tot în această perioadă sărbătorim și Ziua Internațională a Protecției Civile, pe data de 1 Martie, zi declarată astfel în anul 1972, printr-o rezoluția O.N.U.
La nivelul N.A.T.O. și al U.E. au fost puse bazele înființării, dotării și operaționalizării unor module de protecție civilă, unități cu specializări și misiuni diferite și complexe, capacitate de manevră ridicată, autonomie mare în funcționare și timp de răspuns adecvat. Modulele sunt întrebuințate la solicitarea statelor membre, pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre majore ce afectează populația, teritoriul sau mediul acestora.
La nivel național, din anul 2004 activitatea de protecţie civilă se desfăşoară în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului nostru în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Sturdza” al Judeţului Iaşi.
La ceas aniversar, conducerea inspectoratului le urează tuturor colegilor, voluntarilor și profesioniștilor în domeniu un călduros ,,La mulți ani!”
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii