Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:43 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Prahova Bilanțul misiunilor pompierilor militari harghiteni, din ultimele 24 de ore

ro

14 Mar, 2023 11:52 921 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul misiunilor pompierilor militari harghiteni, din ultimele 24 de ore
Ieri, 13 martie a.c., echipajele de salvatori harghiteni au fost solicitate să intervină la 2 misiuni de stingere a incendiilor11 cazuri SMURD (misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență), precum și la 1 misiune de asanare muniție neexplodată.
Un incendiu generat, cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine, izbucnit seara trecută la o locuință din comuna Sântimbru, a fost stins prompt de pompierii Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Sântimbru. Evenimentul, observat la timp, nu s-a soldat cu pagube, arzând doar depunerile de funingine din interiorul coșului de fum.
Tot aseară, în jurul orei 19.35, a fost anunțat, prin numărul unic 112, un incendiu la o anexă gospodărească situată pe strada Lăcătușilor din municipiul Odorheiu Secuiesc, apel în urma căruia, pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată, au fost mobilizate cu operativitate, două echipaje de stingere și unul de prim ajutor calificat din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc. În momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului, incendiul cuprinsese tavanul magaziei, existând un risc ridicat de propagare la întreaga anexă și la casa învecinată. Incendiul a fost stins, în limitele găsite, în aproximativ o oră. Ca urmare a producerii incendiului, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, au ars circa 9 mp din tavanul anexei.
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, reamintim cetățenilor că burlanele și coșurile de fum trebuie verificate, izolate termic față de materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn etc.) și curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
 În după-amiaza zilei de ieri, specialiștii pirotehniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita au desfășurat o nouă misiune de asanare a muniției rămase neexplodate din timpul celei de-a doua conflagrații mondiale. Misiunea a fost executată în municipiul Odorheiu Secuiesc, unde un cetățean care desfășura o activitate de căutare și detecție de metale, a descoperit o bombă de aruncător calibru 82 mm, datând, cel mai probabil, din cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost ridicată, transportată și depozitată, în condiții de siguranță, de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă la o dată ulterioară. În scopul prevenirii unor evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, recomandăm cetăţenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa în cazul descoperirii unor muniţii ori elemente de muniţie:
•     să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate;
•    să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
•    să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.
De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:
•    ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
•    comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
•    lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
•    introducerea muniţiilor în foc;
•    topirea elementelor metalice de muniţii;
•    tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

•    folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
•    utilizarea explozivilor şi pulberilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
•    demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
•    folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.
În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:
•    accesul persoanelor şi animalelor;
•    executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;
•    aprinderea focului deschis;
•    executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;

•    circulaţia vehiculelor.
De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urși), în localitatea Șoimușu Mic.
În continuare, salvatorii harghiteni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
 
 
 
 
 
 
                                                                                COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii