ISU Prahova Buletin informativ - 07.11.2022
ISU Prahova: Buletin informativ - 07.11.2022
07 Nov, 2022 14:45
ZIUA de Constanta
986
Marime text
BULETIN INFORMATIV
NR. 112 din 07 noiembrie 2022
NR. 112 din 07 noiembrie 2022
În perioada 04 – 07 noiembrie, pompierii din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 116 misiuni, dintre care 38 au fost intervenții în situații de urgență, 76 urgențe medicale și 2 activități de îndrumare și control.
Echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și lichidarea a 16 incendii, dintre care 13 au fost incendii de vegetație uscată și deșeuri menajere.
De asemenea, pompierii prahoveni au acționat și în alte 9 intervenții în sprijinul comunităților, care au vizat asistența unei persoane supraponderale, deblocarea unor persoane din locuințe, salvarea unui animal, degajarea unui arbore căzut pe carosabil etc.
În acest interval, 78 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 10 accidente rutiere, în care au fost implicate 18 autoturisme, un autocar, o motocicletă și ocupanții acestora. În urma acestor evenimente, 4 victime au fost transportate de urgență la spital.
În săptămâna 31 octombrie – 4 noiembrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfășurat 9 activități de informare, acţiuni de control și de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unități de cultură și centre comerciale.
Pe timpul desfășurării acestor acțiuni au fost depistate 22 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 6 au fost soluționate pe timpul activităților. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 17 avertismente și 5 amenzi în cuantum de 11.001 lei. În urma controalelor, au fost depistate 2 unități care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Cu ocazia desfășurării controalelor, au fost organizate 2 exerciții la care au participat 29 de persoane și 2 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor la care au participat 29 de persoane.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situații pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerințelor de securitate.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, verificând căile de acces la acest obiectiv, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
***
Misiuni relevante
Vineri seară, în jurul orei 18:43, a avut loc un accident rutier în localitatea Potigrafu, pe DN1, în care au fost implicate două autoturisme (3 ocupanți) și un autocar (ocupanți: 42 de copii și 7 adulți), care au acroșat un animal (bovină) intrat pe partea carosabilă. Pompierii prahoveni au fost mobilizați de urgență la locul evenimentului cu două autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD, o ambulanță de transport victime multiple și un microbuz pentru transportul persoanelor aflate în autocar. Din fericire, nu au fost înregistrate victime și nu au fost îndeplinite criteriile pentru punerea în aplicare a Planului Roșu de intervenție la nivelul județului Prahova.
Sâmbătă, în jurul orei 21:11, pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane căzute de la etajul 10 al unui bloc din municipiul Ploiești, str. Înfrățirii. Imediat, la locul indicat au fost mobilizate două echipaje SMURD și SAJ, o autospecială de stingere și o autospecială de salvare de la înălțime, deoarece, în cădere, victima a acroșat mai multe aparate de aer condiționat, existând pericolul ca acestea să cadă. Din nefericire, victima (bărbat în vârstă de 21 de ani) prezenta leziuni incompatibile cu viața, medicul fiind nevoit să declare decesul acesteia. În urma evenimentului nefericit, s-a impus transportarea de urgență la spital a părinților victimei.
Tot sâmbătă, pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină pentru a asigura măsurile specifice în cazul producerii unui accident rutier în orașul Slănic, fiind vorba despre un autoturism care a acroșat un cal aflat pe partea carosabilă. La locul accidentului au fost mobilizate o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD. În urma impactului, două persoane au fost rănite și au fost transportate de urgență la spital.
Duminică dimineață, la ora 05:30, un incendiu a izbucnit la o gospodărie din comuna Bănești. Pentru localizarea si lichidarea incendiului au fost mobilizate 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și o ambulanță SMURD. La sosirea echipajelor de pompieri flăcările se manifestau violent, pe o suprafață de aproximativ 250 mp, iar prin acțiunea promptă și organizată a pompierilor, incendiul a fost lichidat, fiind împiedicată propagarea acestuia la gospodăriile învecinate.
Tot duminică, în jurul orei 11:16, pompierii au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane electrocutate în comuna Bucov, sat Pleașa. Imediat, la locul indicat a fost mobilizată o ambulanță SMURD și o ambulanță de terapie intensivă mobilă (cu medic). La sosirea echipajelor, victima (bărbat, 72 de ani) se afla în stop cardio respirator, fiind transportată la spital în curs de resuscitare. Accidentul s-a produs în curtea locuinței victimei, după ce a atins firele de curent electric cu o undiță.
***
Un alt sfârșit de săptămână marcat de producerea incendiilor de vegetație uscată
Pompierii prahoveni au fost în alertă încă de vineri, confruntându-se și în acest sfârșit de săptămână cu 13 solicitări privind producerea de incendii de vegetație uscată și deșeuri menajere.
Revenim în atenția populației cu o serie de reguli care trebuie să fie respectate în această perioadă și atragem atenția cu privire la faptul că incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodării și pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor!
Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, transmitem din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condițiile meteorologice.
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă. În cazul unor astfel de incendii, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.
Pentru a evita producerea arderilor necontrolate, facem apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Le reamintim faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autoritățile administrației publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conștientizeze și să determine populația să se comporte și să acționeze în spirit civic.
***
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizați pentru a acționa cu operativitate în sprijinul semenilor.
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii