Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Consultările politice dintre ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și ministrul afacerilor externe al Bosniei și Herțegovina, Elmedin Konaković

ro

06 Jun, 2024 15:41 526 Marime text
6 iunie 2024
Comunicat de presă
Consultările politice dintre ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și ministrul afacerilor externe al Bosniei și Herțegovina, Elmedin Konaković
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 6 iunie 2024, consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina, Elmedin Konaković, aflat în vizită oficială la București.
Vizita oficială la București a ministrului Elmedin Konaković a avut ca obiectiv intensificarea dialogului politic bilateral, a cooperării economice și sectoriale. Domeniile de interes includ administrația, justiția, afacerile interne, apărarea, energia, transportul, agricultura, sănătatea, inovația, educația și sănătatea.
Cei doi miniștri au semnat Planul de Acțiune de cooperare pentru anii 2024-2025 între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Bosniei și Herțegovina, precum și Protocolul între Guvernul României şi Consiliul de Miniştri al Bosniei şi Herţegovina privind succesiunea Bosniei şi Herţegovina la tratatele bilaterale încheiate între Republica Populară Română/ Republica Socialistă România / România şi Republica Populară Federativă Iugoslavia/Republica Socialistă Federativă Iugoslavia la nivel de stat, respectiv de guvern.
Ministrul Luminiţa Odobescu a evidențiat sprijinul constant al României pentru avansarea parcursului european al Bosniei și Herțegovina, inclusiv în contextul deciziei recente a Consiliului European din 21-22 martie 2024 privind deschiderea negocierilor de aderare cu această țară. Demnitarul român a apreciat eforturile autorităților de la Sarajevo și a îndemnat la continuarea adoptării reformelor cheie asumate, precum și la alinierea la standardele și valorile democratice europene. A apreciat în acest sens eforturile omologului, care au rezultat în alinierea Bosniei și Herțegovina la Politica externă și de securitate comună a UE.
A mai subliniat disponibilitatea României pentru continuarea furnizării de expertiză în domeniile relevante pentru Bosnia și Herțegovina, în cadrul eforturilor de integrare europeană ale acesteia.
Totodată, ministrul Luminița Odobescu a subliniat angajamentul ferm al României pentru consolidarea mediului de securitate în Bosnia și Herțegovina, exemplificat prin contribuţia consistentă și responsabilitățile asumate de către România la nivelul Operației EUFOR Althea.
Consultările au prilejuit, totodată, un amplu schimb de vederi privind situația complexă de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și impactul său regional, inclusiv în ceea ce privește Balcanii de Vest, precum și situația din Orientul Mijlociu. 
 
Redăm mai jos transcriptul declarațiilor de presă susținute de către ministrul afacerilor externe român Luminița Odobescu:
Bună ziua,
Domnule ministru, dragă Elmedin,
Doamnelor și domnilor,
Dragi colegi,
Îmi face o deosebită plăcere să îi urez bun venit la București colegului meu, domnul Elmedin Konaković, ministrul afacerilor externe al Bosniei și Herțegovinei. Domnul ministru este un bun cunoscător și prieten al țării noastre și un bun vorbitor de limba română, prin prisma experienței sale profesionale anterioare ca sportiv de performanță în România.

Bine ați revenit în România, domnule ministru!
Aș dori să îi mulțumesc domnului ministru pentru discuțiile deschise și substanțiale pe care le-am avut astăzi. În ceea ce privește cooperarea bilaterală, am convenit că este necesară impulsionarea dialogului politic și diplomatic.
În sprijinul acestui obiectiv, am semnat, astăzi, împreună, Planul de acțiune pentru cooperarea dintre cele două ministere de externe pentru anii 2024-2025.
Implementarea acestui document va facilita dialogul regulat și sprijinul pentru obiectivele de integrare europeană și euro-atlantică ale Bosniei și Herțegovinei – două obiective strategice și legitime, pe care România le sprijină deplin, precum, evident, și dialogul în alte domenii, cum ar fi dialogul în sfera consulară.
De asemenea, am fost de acord că este necesară întărirea relațiilor economice și comerciale dintre cele două țări, situate la peste 200 de milioane de Euro, inclusiv prin intermediul misiunilor economice, a forumurilor de afaceri bilaterale și prin participarea la târguri și expoziții.
Încurajez pe această cale companiile românești să se uite cu atenție maximă la oportunitățile oferite pe piața din Bosnia și Herțegovina.
Din această perspectivă, sunt convinsă de rolul important al Consulatelor Onorifice - Consulatul Onorific al Bosniei și Herțegovinei la Ploiești, deschis în octombrie 2022, și respectiv Consulatul Onorific al României la Mostar, inaugurat anul acesta.
Am efectuat și un schimb de vederi cu privire la proiectele de cooperare sectorială concretă pe care le putem realiza în viitor, cu precădere în domeniile administrație, afaceri interne, apărare, energie, transport, agricultură, sănătate, educație.
De asemenea, am concluzionat asupra oportunității dezvoltării relațiilor educaționale și culturale, prin contacte inter-umane consolidate, în special în rândul tinerilor. Aceștia sunt cea mai bună investiție în viitorul societăților noastre.

Totodată, am asigurat că Bosnia și Herțegovina va rămâne și în anii următori o țară prioritară în ceea ce privește asistența oficială pentru dezvoltare, cu accent pe domeniile educație, promovarea tinerilor, guvernanță și societate inclusivă, pace și securitate.
În plan european, am subliniat că avansarea procesului de extindere al Uniunii Europene, atât cu Balcanii de Vest, cât și cu Trio-ul Estic, este singura opțiune viabilă pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea pe termen lung a continentului european. Am reiterat astfel sprijinul României pentru avansarea acestui proces pentru Bosnia și Herțegovina, așa cum de altfel o știți și dumneavoatră, inclusiv în contextul acordării în 2022 a statutului de candidat la aderare, cât și în ceea ce privește decizia din acest an de deschidere a negocierilor de aderare.  
Am exprimat aprecierea României pentru eforturile autorităților de la Sarajevo de a implementa pașii stabiliți de Comisia Europeană și am arătat că vom acorda sprijinul nostru în vederea avansării acestui proces. Astfel, România este pregătită să acorde expertiză, în acord cu nevoile Bosniei și Herțegovinei și, evident, la solicitarea dumneavoastră.
Am discutat cu domnul ministru cât de important este spiritul proeuropean la nivelul societății, ceea ce conferă actului de comunicare publică o importanță mai mare, mai ales în ceea ce privește beneficiile și obligațiile asociate parcursului european, precum și cu privire la sprijinul oferit de Uniunea Europeană.
Nu cred că există alternativă pentru a asigura securitatea și prosperitatea cetățenilor decât aderarea la Uniunea Europeană. Și o spunem din propria noastră experiență.
Pe agenda discuțiilor de astăzi s-a aflat evident, și situația complexă de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și impactul său regional, inclusiv în ceea ce privește Balcanii de Vest. De asemenea, am discutat și despre criza din Orientul Mijlociu. 
În aceste vremuri sub semnul crizei, cea mai bună soluție este o cooperare cât mai strânsă între noi, parteneri ghidați de aceleași valori și de aceleași obiective comune.
Am apreciat și am transmis-o în cadrul discuțiilor eforturile domnului ministru care au rezultat în alinierea Bosniei și Herțegovinei la politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene. Și este foarte important să subliniem acest lucru. Pentru că această abordare arată atașamentul pentru valorile comune pe care le proiectăm în plan global, cu atât mai important în contextul consecințelor negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Și încurajăm menținerea acestei conduite.
În ceea ce privește prezența militară românească în Bosnia și Herțegovina, în special în cadrul EUFOR Althea, am transmis asigurările noastre că aceasta va continua pe teren atât timp cât va fi necesar. Acesta este un angajament pe care România și l-a asumat încă de la începutul misiunii de stabilizare în Bosnia și Herțegovina.
Timp de un an, începând cu luna mai anul trecut, România a asigurat funcția de șef al Statului Major al Operației EUFOR Althea, în cadrul căreia avem una dintre cele mai consistente prezențe și, totodată, ne vom asuma, începând cu anul viitor, comanda Operației.
Domnule ministru, m-am bucurat să regăsesc în discuțiile noastre o viziune proeuropeană orientată către viitor și ca lideri, cred că este de datoria noastră, a tuturor, să transformăm în înțelepciune experiența trecutului, să privim cu deschidere la oportunitățile prezente și să clădim pentru mâine un viitor cât mai bun pentru generațiile care vor urma, iar acest viitor comun este așa cum a spus în familia europeană.
Îmi permit să spun cât este de important să continuați acest dialog constructiv pe care dumneavoastră îl aveți acasă.
În încheiere, îmi exprim încrederea că această vizită va contribui la intensificarea în continuare a cooperării noastre bilaterale, dar și în ceea ce privește parcursul european și în forurile internaționale și va conduce la o etapă nouă în relațiile dintre țările noastre.
În perspectiva alegerilor de duminică, i-am transmis domnului ministru așteptarea noastră ca cetățenii români să-și poată exercita dreptul de vot în condiții optime, la fel ca pentru orice alt stat european.
Încă o dată, vreau să-i mulțumesc domnului ministru pentru vizita la București și pentru consultările substanțiale de astăzi.
Vă mulțumesc!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii