Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea secretarului de stat Clara Staicu la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

ro

26 Jun, 2024 08:53 251 Marime text
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Clara Staicu la reuniunea Consiliului Afaceri Generale
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Clara Staicu a participat marți, 25 iunie 2024, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Reuniunea a debutat cu o dezbatere de orientare cu privire la Directiva privind transparența reprezentării intereselor desfășurate în numele țărilor terțe. Secretarul de stat Clara Staicu a arătat că România susține identificarea unei soluții legislative echilibrate cu privire la propunerea de directivă, care să asigure atingerea obiectivelor de combatere a ingerințelor străine, în paralel cu protejarea libertăților fundamentale, precum și a libertății de exprimare și asociere.
În continuare, miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene au avut o dezbatere pe marginea proiectului de Concluzii ale Consiliului European din 27-28 iunie 2024, care va aborda Ucraina, Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea europeană, competitivitatea, aspecte legate de viitorul ciclu instituțional, precum și migrația, Marea Neagră, Republica Moldova și Georgia.
Secretarul de stat Clara Staicu a reiterat sprijinul ferm pentru Ucraina, pe toate palierele. În context, a evidențiat interesul particular al României pentru definirea unei abordări strategice a UE asupra regiunii Mării Negre, precum și importanța sprijinului pentru Republica Moldova. De asemenea, a susținut continuarea procesului de extindere a UE, având în vedere valențele strategice ale acestei politici, și a salutat organizarea, imediat după reuniunea CAG, a primelor Conferințe Interguvernamentale cu Ucraina și cu Republica Moldova, precum și a unei noi Conferințe Interguvernamentale cu Muntenegru, la 26 iunie 2024.
În privința aspectelor de securitate și apărare, secretarul de stat român a evocat sprijinul pentru consolidarea apărării europene, cu evidențierea necesității de asigurare a unei finanțări adecvate. Raportat la aspectele legate de competitivitate, a reiterat importanța fundamentală a principiilor coeziunii și convergenței în procesul de elaborare a politicilor care privesc Piața Unică. În ceea ce privește noul ciclu instituțional, a exprimat susținerea pentru o tranziție suplă către următorul ciclu legislativ, astfel încât să poată fi inițiate eforturile pentru atingerea obiectivelor din viitoarea Agendă Strategică a UE.
De asemenea, în cadrul CAG s-a desfășurat o nouă audiere pe tema valorilor europene în Ungaria în cadrul procedurii stabilite în baza articolului 7 alineatul (1) din TUE. De asemenea, ca punct divers pe agenda reuniunii, Președinția belgiană a Consiliului UE a prezentat un Raport de progrese pe tema Viitorului Europei, inclusiv în perspectiva adoptării unei Foi de parcurs privind reforma instituțională a UE cu ocazia Consiliului European din 27-28 iunie 2024. În același timp, Lituania a abordat chestiunea combaterii ingerințelor străine și a dezinformării la nivel european.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii