Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:08 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sprijin pentru asigurarea cofinanțării private – prioritate pentru proiectele PNDR

ro

04 Nov, 2014 13:23 1989 Marime text
La nivelul Centrului Regional al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din Constanța, a fost organizată o întâlnire de lucru pentru identificarea soluțiilor de obținere a finanțării necesare asigurării cofinanțării private.
Întâlnirea de lucru a fost inițiată pentru a se asigura un dialog direct între beneficiarii PNDR, AFIR și instituțiile financiare (atât instituții financiare nebancare, cât și bănci comerciale) și pentru a găsi soluții concrete cu aplicabilitate urgentă pentru facilitarea obținerii de fonduri necesare finalizării proiectelor care se află în implementare. Precizăm că beneficiarii publici şi privaţi se confruntă cu un termen limită. Astfel Cererile de Plată pot fi depuse până cel târziu 30 septembrie 2015.

Întâlnirea a avut loc în prezența a peste 100 de participanți, instituții financiare și a oficialilor Agenției, respectiv Nicolae POPA, directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Anghel PANAIT, directorul Centrului Regional al AFIR. Evenimentul s-a desfășurat în Constanța, în data de 31 octombrie 2014.

„Vrem să stabilim o strategie şi să găsim soluţii clare pentru ca toţi beneficiarii să vină în plată şi să-şi finalizeze investiţiile la termenul stabilit de regulamentele europene şi legislaţia naţională. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta beneficiarii să termine de implementat proiectele. Cei care nu le vor finaliza până la 30 septembrie 2015, vor fi nevoiţi să dea toţi banii înapoi, ceea ce ar însemna că şi noi, şi ei am muncit degeaba. Aşadar, acesta este un semnal pentru toţi cei care au accesat fonduri europene să înțeleagă gravitatea situației și asumarea termenului de finalizare a proiectelor.” a precizat Nicolae POPA, director general adjunct al AFIR.

Necesitatea identificării soluțiilor pentru asigurarea cofinanţării private a proiectelor de investiţii în agricultură este strâns legată de accelerarea gradului de absorbţie efectivă a fondurilor europene. La finalul implementării PNDR 2007 – 2013, este foarte important ca proiectele contractate să poată fi duse la bun sfârşit. Baza implementării acestor proiecte este, în acest moment, modul în care sunt derulate achiziţiile de bunuri şi servicii, iar startul acestor achiziţii depinde în mare parte de capacitatea beneficiarilor de a asigura cofinanţarea privată.
„Am sugerat băncilor să vină alături de noi prin oferirea unui pachet de creditare mult mai accesibil pentru beneficiarii PNDR, cu dobânzi mai mici faţă de cele existente în momentul de faţă”, a adăugat Nicolae POPA.

Pentru a asigura absorbția integrală a fondurilor europene, precum și pentru implementarea corectă și cu celeritate a proiectelor care au fost selectate pentru finanțare, este foarte important ca Dosarele Cererilor de Plată să fie depuse conform eșalonării, astfel încât Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) să poată deconta cheltuielile eligibile efectuate până la data limită de decontare a cheltuielilor, respectiv 31 decembrie 2015 – aceasta presupune ca ultima cerere de plată să fie depusă la Agenție până cel târziu 30 septembrie 2015.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii