Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonia militara ocazionata de incheierea misiunii din Afganistan a Batalionului 280 Manevra

ro

12 Feb, 2010 20:06 965 Marime text

12 februarie  2010                                       

COMUNICAT  DE PRESĂ

          În prezenţa ministrului apărării naţionale Gabriel Oprea, a consilierului de stat la Administraţia Prezidenţială, general-locotenent Ion Oprişor, şi a locţiitorului pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major General, general-maior Valeriu Nicuţ, a avut loc vineri, 12 februarie, la Focşani, ceremonia militară ocazionată de încheierea misiunii din Afganistan a Batalionului 280 Manevră. Totodată, s-au sărbătorit şi 15 ani de la înfiinţarea unităţii.

          După salutul trupelor şi efectuarea Apelului Solemn, au fost prezentate mesajul preşedintelui României Traian Băsescu şi cel al şefului Statului Major General al Armatei, amiral Gheorghe Marin, la împlinirea unui deceniu şi jumătate de existenţă a batalionului.

          Ministrul Gabriel Oprea a mulţumit militarilor pentru modul exemplar în care   şi-au făcut datoria în Afganistan, pentru curajul şi determinarea în asumarea riscurilor din teatrul de operaţii şi de a duce la bun sfârşit misiunile primite, precum şi familiilor acestora pentru importantul suport moral pe care l-au asigurat permanent din ţară. “Apreciez solidaritatea şi camaraderia de care aţi dat dovadă în cadrul activităţilor desfăşurate, şi faţă de aliaţii noştri americani, şi vă felicit pentru profesionalismul manifestat pe timpul misiunilor executate exemplar”, a arătat ministrul apărării naţionale, trecând în revistă numele tuturor militarilor din batalion care au fost răniţi în acţiuni de luptă purtate în zona de responsabilitate a Task Force Zabul, asigurându-i de tot sprijinul său şi al conducerii ministerului pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă.

          Ministrul apărării a reiterat preocuparea constantă a conducerii ministerului de a promova în ritm susţinut proiectele legislative care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale militarilor, rezolvarea problemelor sociale ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari, amintind în acest sens de proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari prin care se elimină tratamentul diferenţiat, în faţa legii, al celor care participă, practic umăr la umăr cu subofiţerii şi ofiţerii, la îndeplinirea misiunilor. În acest context, domnul Gabriel Oprea a precizat că a fost absolută nevoie să se mărească la 45 de ani vârsta de menţinere în activitate a soldaţilor şi gradaţilor voluntari şi, totodată, ca această categorie de personal să beneficieze de drepturile pe care le au cadrele militare. Ministrul a subliniat faptul că iniţiativa legislativă a avut sprijinul preşedintelui Traian Băsescu, al premierului Emil Boc şi al întregii clase politice, prin reprezentanţii din comisiile de specialitate pentru muncă şi apărare din Parlament.

         Referindu-se la momentul aniversar, ministrul apărării naţionale a felicitat întregul personal, subliniind faptul că astăzi, de ziua batalionului, această unitate tânără adaugă în palmaresul rezultatelor remarcabile cea de-a doua misiune îndeplinită cu succes în Afganistan: “Cu prilejul sărbătoririi a 15 de ani de existenţă, adresez felicitări tuturor celor care şi-au slujit sau îşi slujesc Ţara sub Drapelul de luptă al acestei tinere, dar prestigioase unităţi, mult succes în continuare, sănătate şi fericire alături de familiile dumneavoastră!”

          În cadrul ceremoniei, au fost medaliaţi militarii care s-au remarcat prin acte de eroism pe timpul desfăşurării misiunii. Sergentul Ciofu Mihai a fost decorat cu Medalia Naţională “Serviciul Credincios”, clasa a II-a, cu însemne de război, iar caporalii Andrei Marian, Ciocântă Ionel, Pavăl Ghiorghiţă, fruntaşii Buturugă Constantin, Drehluţă Florin şi soldaţii Creţu Ciprian şi Ungureanu Bogdan au primit Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemne de război , distincţii conferite prin decret prezidenţial. Plutonierul Buzatu Dănuţ, caporalul Ciubotaru Bogdan şi fruntaşul Dumbravă Ionuţ au fost decoraţi de către ministrul apărării naţionale cu “Emblema de onoare a Armatei României”.

          De asemenea, joi, 11 februarie, în cadrul unei vizite la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, ministrul Gabriel Oprea i-a decorat pe doi dintre răniţii batalionului internaţi în spital. Sergentul Cojocaru Florin a primit Medalia Naţională “Serviciul Credincios”, clasa a II-a, cu însemne de război, conferită prin decret prezidenţial, iar fruntaşul Berdei Emanuel a fost medaliat cu “Emblema de onoare a Armatei României”, în semn de înaltă recunoaştere a curajului şi profesionalismului dovedite pe timpul îndeplinirii misiunilor în teatrul de operaţii din Afganistan. Cu aceeaşi distincţie a Armatei României a fost decorat, cu acest prilej, şi plutonierul Hulpoi Daniel, rănit pe data de 24 ianuarie a.c. la Kandahar.

          La activitatea desfăşurată la sediul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” au  participat, alături de familiile militarilor, personalităţi civile şi militare din structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, veterani de război, cadre militare în activitate şi în rezervă, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii