Convorbiri oficiale militare romano - chineze
Convorbiri oficiale militare romano - chineze
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021-319 60 22
e-mail: presamapn@mapn.ro
Nr. 289
18 august 2009 Persoană de contact: Cpt. Viorica Sabie, tel.0722.380.145
Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.gov.ro
Convorbiri oficiale militare româno - chineze
O delegaţie militară chineză condusă de generalul Li Jinai, membru al Comisiei Militare Centrale şi şef al Departamentului General Politic al Armatei Populare Chineze de Eliberare, a efectuat o vizită oficială în România, în perioada 16-18 august 2009.
Oaspeţii chinezi au avut întrevederi marţi, 18 august, la sediul MApN, cu ministrul apărării naţionale, Mihai Stănişoară, cu şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, secretarul de stat Viorel Oancea, şi cu locţiitorul şefului Statului Major General, generalul-maior dr. Ştefan Oprea.
Mihai Stănişoară a reinterat, în timpul întâlnirii, deschiderea pentru cooperarea cu China, pe domeniile de interes identificate de ambele părţi. “În ceea ce priveşte relaţiile militare bilaterale, suntem interesaţi de consolidarea acestora şi dorim continuarea cu mare deschidere a dialogului politico-militar la nivelul celor două ministere”, a declarat ministrul român al apărării.
La rândul său, generalul Li Jinai a subliniat faptul că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi România, arătând că prietenia dintre popoarele noastre este profundă, iar relaţiile dintre cele două ţări s-au bazat întotdeauna pe principiile egalităţii, respectului reciproc şi neamestecului în treburile interne. “Relaţiile militare sunt o parte importantă a cooperării dintre ţările noastre şi suntem interesaţi în întărirea şi dezvoltarea lor”, a spus oaspetele chinez, la finalul întâlnirii cu ministrul Stănişoară.
În timpul convorbirilor oficiale au fost abordate aspecte privind cooperarea militară bilaterală, problematica neproliferării armelor de distrugere în masă, colaborarea celor două armate în vederea contracarării ameninţărilor comune la adresa securităţii internaţionale.
Pe agenda de discuţii s-au aflat, de asemenea, subiecte referitoare la participarea României la Politica Europeană de Securitate şi Apărare (PESA) şi sprijinirea eforturilor UE în domeniul securităţii internaţionale, precum şi aspecte ale perspectivei chineze privind rolul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO).
Biroul de Presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp