Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intalnirea conducerii MApN cu atasatii apararii acreditati in Romania

ro

25 Feb, 2010 17:58 1040 Marime text

 Nr. 51                                               
 25 februarie 2010                              

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea şi şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, s-au întâlnit joi, 25 februarie, la sediul M.Ap.N., cu ataşaţii apărării (militari, aero şi navali) acreditaţi în România.

Ministrul Gabriel Oprea a prezentat un tablou cuprinzător al priorităţilor politicii de apărare şi de cooperare internaţională. De asemenea, a prezentat şi perspectiva privind intensificarea colaborării cu corpul ataşaţilor apărării acreditaţi în România, care constituie o resursă esenţială a Ministerului Apărării Naţionale, cu un rol central în comunicarea cu aliaţii şi statele partenere.

În acest sens, ministrul a arătat că politica de securitate şi apărare a României este bazată pe principiul securităţii colective şi al cooperării internaţionale în domeniul apărării, ministerul român al apărării acordând o importanţă deosebită dialogului, cooperării şi acţiunilor concertate la nivel regional şi internaţional.

Domnul Gabriel Oprea a subliniat că ţara noastră va continua să fie parte a eforturilor internaţionale de luptă împotriva terorismului, prin participarea în mod activ la operaţiile desfăşurate de organizaţiile internaţionale, prin sprijinirea acţiunilor de combatere a proliferării armelor de distrugere în masă şi prin susţinerea operaţiilor de stabilizare şi reconstrucţie. „Atât la nivelul NATO, cât şi al UE, România s-a manifestat ca membru activ şi aliat de nădejde, îndeplinindu-şi angajamentele asumate prin participarea în teatrele de operaţii conduse de către cele două organizaţii,” a precizat ministrul apărării naţionale în acest context.

Referindu-se la priorităţile pe dimensiunea apărării, ministrul Gabriel Oprea a arătat că acestea derivă din statutul ţării noastre de membră a NATO şi UE, având ca element de referinţă procesul continuu de transformare şi adaptare a forţelor armate la evoluţiile mediului de securitate internaţional. Acest statut impune definirea, promovarea şi protejarea intereselor de securitate ale României atât în context aliat şi european, cât şi în plan regional şi bilateral.

„În vederea consolidării rolului României în NATO şi Uniunea Europeană, continuăm să fim preocupaţi de avansarea procesului de reformă a organismului militar, prin dezvoltarea unor capacităţi de apărare credibile, moderne şi eficiente. Poziţionarea României într-o zonă strategică de importanţă majoră a determinat asumarea responsabilă a unui rol activ în promovarea stabilităţii şi securităţii în regiune,” a precizat ministrul apărării.

Gabriel Oprea a apreciat că Ministerul Apărării Naţionale al României şi-a dezvoltat în ultimii ani relaţiile bilaterale cu forţele armate ale ţărilor cu care împărtăşeşte valori comune sau interese convergente, menţionând în acest context numărul crescut de state cu care România a încheiat parteneriate speciale de cooperare. De asemenea, ministrul apărării a reliefat importanţa eficientizării modului de utilizare a resurselor, în special prin focalizarea cooperării pe dimensiunea operaţională, în domeniul pregătirii şi instruirii trupelor, precum şi în cel al învăţământului militar.

Biroul de Presă al M.Ap.N.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii