Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

M.Ap.N. Vizita oficiala a ministrului Gabriel Oprea in R.P. Chineza

ro

11 Nov, 2010 22:58 1101 Marime text

În cadrul vizitei oficiale în Republica Populară Chineză, ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, s-a întâlnit joi, 11 noiembrie, la Beijing, cu omologul său chinez, Liang Guanglie. Cei doi miniştri au discutat despre cooperarea militară bilaterală, identificând modalităţi de consolidare a relaţiilor de colaborare dintre cele două armate în domeniul instruirii în comun a trupelor şi la nivelul dialogului politico-militar pe probleme ce vizează evoluţiile mediului internaţional de securitate.

Ministrul Gabriel Oprea a evidenţiat contribuţia părţii chineze la întărirea legăturilor dintre România şi R.P. Chineză, în special în dezvoltarea relaţiilor militare, concretizate în realizarea majorităţii activităţilor prevăzute în planul bilateral de cooperare.

„Prietenia de durată dintre ţările noastre, materializată în colaborarea în domeniile politic, economic, cultural şi ştiinţific, precum şi mecanismele de cooperare bilaterală dintre cele două armate ne dau garanţia că putem acţiona împreună pentru transformarea armatelor noastre, pentru a găsi soluţii adecvate provocărilor lumii contemporane şi a contribui, astfel, la securitatea globală", a arătat ministrul Gabriel Oprea.

Trecând în revistă aspectele practice ale cooperării militare bilaterale, ministrul român al apărării şi-a exprimat aprecierea pentru înfiinţarea, la Bucureşti, a laboratorului de învăţare a limbii chineze, primul de acest fel din Europa, urmare a donaţiei făcute de partenerul chinez şi intenţia de transformare a acestuia, în viitor, într-un Centru Regional.

Desfăşurarea în comun a exerciţiilor la nivelul unor subunităţi din Forţele Terestre, extinderea colaborării dintre institutele militare de studii strategice, precum şi continuarea schimburilor de experienţă pe tema evoluţiilor din mediul internaţional de securitate, au fost unele din domeniile identificate de cei doi miniştri pentru întărirea relaţiilor militare româno-chineze.

În cadrul convorbirilor, ministrul român al apărării a reliefat experienţa Armatei României în teatrul de operaţii din Afganistan, arătând că participarea la misiunea ISAF din această ţară reprezintă, în pofida constrângerilor financiare, prioritatea noastră operaţională.

Ministrul Liang Guanglie a exprimat, la rândul său, satisfacţia cu privire la evoluţia relaţiilor politico-militare dintre România şi R.P. Chineză, dezvoltate în cei 61 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări, bazate întotdeauna pe încredere reciprocă. Ministrul chinez al apărării a manifestat interes faţă de experienţa Armatei României şi a subliniat importanţa cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul instruirii în comun a trupelor, cum este exerciţiul "Friendship Action 2010" desfăşurat în prezent cu vânătorii de munte români şi aflat, anul acesta, la a doua ediţie.

Tot joi, 11 noiembrie, ministrul Gabriel Oprea s-a întâlnit, la sediul Ministerului chinez al Apărării Naţionale, cu vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale, generalul Guo Boxiong. Cu acest prilej, au fost trecute în revistă aspecte ale relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, cu accent pe cele militare.

De asemenea, ministrul apărării naţionale l-a vizitat joi pe sergentul (r) Daniel Porumb, internat la Institutul Medical Neurologic "Hongtianji", pentru tratament de specialitate. Ministrul Gabriel Oprea a discutat cu Daniel Porumb şi cu mama acestuia, încurajându-i să aibă încredere în tratamentul aplicat în această clinică de neurologie. "Eşti un adevărat simbol pentru noi şi meriţi tot respectul pe care ţi-l poartă camarazii din Armata României pentru curajul şi dăruirea cu care ai îndeplinit misiunile încredinţate. Te asigur că vom fi întotdeauna lângă tine",i-a spus domnul Gabriel Oprea sergentului Porumb.

Totodată, ministrul a discutat cu medicii chinezi şi le-a mulţumit pentru grija pe care o acordă militarului român. Daniel Porumb i-a spus ministrului că simte o uşoară îmbunătăţire a stării de sănătate, după aplicarea primelor proceduri medicale, că este în continuare optimist, mulţumindu-i pentru vizita la spital şi pentru sprijinul acordat în facilitarea internării în acest spital de renume. Pe 25 octombrie a.c., de Ziua Armatei României, ministrul apărării naţionale i-a conferit lui Daniel Porumb cea mai înaltă distincţie militară "Emblema Onoarea Armatei României". La finalul vizitei în R.P. Chineză, ministrul apărării naţionale îl va vizita din nou pe sergentul Porumb.

În zilele de 12 şi 13 noiembrie, ministrul Gabriel Oprea va participa la exerciţiul de instruire româno-chinez "Friendship Action 2010", care se desfăşoară în localitatea Kunming, provincia Yunnan, şi va discuta cu militarii plutonului de vânători de munte despre condiţiile de instruire alături de partenerii chinezi.

Biroul de Presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii