Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:34 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manifestari dedicate implinirii a 150 de ani de la infiintarea Armei Geniu

ro

28 May, 2009 21:13 945 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021 319 60 22
e-mail: presamapn@mapn.ro                                                          

 Nr. 188 din 28 mai 2009                                                         Persoană de contact: Mr. Pavel Petrea

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

Manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Armei Geniu

Statul Major al Forţelor Terestre organizează vineri, 29 mai a.c., în Bucureşti, o serie de manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea armei geniu.

Activităţile debutează, la ora 11.00, cu o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor Armei Geniu din Piaţa Leu, continuând, în intervalul orar 12.30 - 14.00, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre (Str. Drumul Taberei 9 – 11), cu o expoziţie de carte. Vor fi lansate, de asemenea, volumele “Arma geniu din Armata României – 150 ani de jertfe şi glorie”, “Omagiu pentru aceia care sfidează moartea” şi “O viaţă pentru o idee – dezrobirea pontonierilor”, având ca autori ofiţeri de geniu în activitate şi în rezervă, şi vor fi înmânate medalii, plachete şi diplome jubiliare.

În garnizoanele în care sunt dislocate unităţi militare de geniu sau amplasate monumente ale geniştilor vor fi organizate, ceremonii militare de depuneri de coroane la monumentele geniştilor, lansări de carte, reabilitarea monumentelor ridicate în memoria geniştilor de pe Transfăgărăşan la “Poarta geniştilor” şi “Poarta Întâlnirii”.

Jurnaliştii interesaţi să participe la evenimentele organizate în Bucureşti sunt aşteptaţi vineri, 29 mai, la ora 10.45, la Monumentul Eroilor Armei Geniu din Piaţa Leu.

* * *

Arma Geniu a luat fiinţă în Armata României prin crearea, la 31 mai 1859, la Iaşi, a primei unităţi române de geniu comandată de căpitanul Panait Donici. De la înfiinţare şi până în prezent, istoria armei s-a confundat cu istoria armatei române, geniştii contribuind semnificativ la efortul militar al ţării în toate momentele importante ale istoriei militare ale poporului român.

Creată pentru a răspunde atât nevoilor militare, cât şi unor nevoi economice şi sociale, arma Geniu şi-a împlinit destinul prin importante jertfe de sânge pe câmpurile de luptă ale războaielor ce au marcat istoria secolului trecut, dar şi dovedindu-şi vocaţia constructivă şi umanitară în perioadele de pace prin participarea la pregătirea teritoriului naţional pentru apărare, la reconstrucţia ţării după războaie, la construirea unor obiective sociale şi economice, sau intervenind în sprijinul populaţiei afectate de diferite dezastre sau calamităţi naturale: cutremure, inundaţii, alunecări de teren etc.

După 1990, arma geniu s-a înscris organic în amplul proces de reformă a armatei, de reorganizare şi modernizare a structurilor sale.

Participarea cu succes, începând cu martie 1996, la forţa de implementare şi ulterior de stabilizare a păcii în Bosnia Herţegovina şi din 2003, în Irak, reprezintă o realitate de necontestat a profesionalismului şi nivelului de interoperabilitate a geniştilor români.

          Biroul de Presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii