Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Ceremonia de predare/primire a funcției de Șef al Statului Major al Operației EUFOR Althea

ro

16 May, 2024 09:22 395 Marime text
Ceremonia de predare/primire a funcției de Șef al Statului Major al Operației EUFOR Althea
 
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a reprezentat Ministerul Apărării Naționale,  în perioada 14-15 mai, la ceremonia pentru marcarea predării/preluării funcției de Șef al Statului Major al Operației EUFOR Althea de la generalul de brigadă Ovidiu Lungu la reprezentantul Austriei, generalul de brigadă Herbert Roman Sailer, în Camp Butmir, Bosnia și Herțegovina.
 
Cu acest prilej, oficialul român a avut întrevederi cu omologul bosniac, Slaven Galic, adjunct al ministrului apărării, comandantul Forței UE în Bosnia și Herțegovina, general maior Laszlo Sticz, precum și cu general de brigadă Matthew A. Vales, comandantul Comandamentului NATO de la Sarajevo. 
 
Pe parcursul convorbirilor, secretarul de stat român a evidențiat importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru securitatea euro-atlantică și a subliniat angajamentul ferm al României în cadrul EUFOR Althea, operație care are un rol cheie în sprijinirea autorităților locale în menținerea unui mediu stabil și sigur. De asemenea, secretarul de stat Simona Cojocaru a transmis deplina susținere pentru parcursul european al Bosniei și Herțegovina, decizia Consiliului European din martie 2024 de a deschide negocierile de aderare cu acest stat reprezentând un semnal puternic pentru procesul de integrare în ceea ce privește regiunea Balcanilor de Vest.
 
„Importanța pe care o acordăm Balcanilor de Vest se reflectă inclusiv în angajamentul nostru operațional, în context UE, în cadrul Operației EUFOR Althea, și sub egida NATO, în cadrul KFOR. Astfel, România este unul dintre cei mai mari contribuitori la menținerea securității și stabilității în regiune”, a afirmat secretarul de stat pentru politica de apărare.
 
În cadrul Operației ALTHEA, România are dislocați în teatru peste 300 de militari, iar din mai 2023, a deținut pentru un an și funcția de șef de stat major al EUFOR Althea.
 
 
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii