Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Participarea șefului Apărării la Conferința șefilor Apărării din Balcani

ro

07 Jun, 2024 15:10 420 Marime text
  Nr. 176
  7 iunie 2024
 
 
 
Participarea șefului Apărării la Conferința șefilor Apărării din Balcani
 
          Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la cea de-a XVII-a ediție a „Conferinței șefilor Apărării din Balcani” (Balkans CHOD’s Conference), organizată în zilele de 5 și 6 iunie, la Durres, în Albania.
          Urmărind ideea bunei vecinătăți într-o lume guvernată de reguli, reuniunea din acest an a șefilor Apărării din țările semnatare ale acestei inițiative regionale de cooperare militară s-a axat pe intensificarea efortului comun pentru menținerea climatului de securitate, dezvoltarea mecanismelor de gestionare a crizelor, precum și creșterea interoperabilității forțelor armate prin exerciții și instruire in comun.
          Șeful Apărării a subliniat că, în Balcani, NATO și Uniunea Europeană sunt principalii furnizori de stabilitate, cu angajamente operaționale menite să asigure un mediu sigur, cum sunt misiunea NATO KFOR din Kosovo și operația EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina.
          În cadrul sesiunii cu tema „Implicarea tinerilor în probleme de securitate și apărare”, generalul Gheorghiță Vlad a afirmat că „în plan național, suntem într-o perioadă a schimbului de generații, între cei născuți în perioada 1981-1996 și cei născuți după 1997. Trebuie să înțelegem mai bine diferențele dintre generații pentru a identifica modalități adecvate de motivare a tinerilor, pentru a se angaja mai mult în chestiuni privind apărarea și securitatea. Luăm în considerare tendința de scădere și de îmbătrânire a populației, o problemă semnificativă pe întreg continentul european, care se adaugă altor dificultăți reale din domeniul angajării tinerilor nu doar în armată, ci și în alte domenii de activitate”.
          În marja conferintei, șeful Apărării a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Bulgaria, amiralul Emil Eftimov, Grecia, generalul Dimitrios Choupis, Macedonia de Nord, generalul-locotenent Vasko Gjurchinovski, și Serbia, generalul Milan Mojsilovic. De asemenea, a avut întrevederi cu locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite Aliate din Napoli, generalul-locotenent Stephen Kelsey.
 
 
          Conferința șefilor Apărării din Balcani se desfășoară anual și îi reunește pe șefii Apărării din nouă țări din Europa de Sud-Est: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia. În mod tradițional, și la întâlnirea din acest an au participat cu statut de invitați șefii Apărării din Croația și Slovenia. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți de rang înalt din structurile NATO și UE. Forumul este un instrument complementar altor inițiative regionale, din domeniul cooperării militare, care vizează menținerea stabilității în regiunea Balcanilor.
          România a găzduit două ediții ale acestui forum, în 2010, la Poiana Brașov, și în 2019, la București.
 
 
Biroul de Presă
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii