Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE

ro

16 May, 2024 12:26 364 Marime text
  Nr. 139
 16 mai 2024
 
 
Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE
 
            Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat miercuri, 15 mai, la ședința Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMC), în formatul șefilor apărării, organizată la Bruxelles.
            Reuniunea s-a axat pe situația curentă de securitate și planurile de menținere a stabilității pe continent. Discuțiile șefilor europeni ai Apărării au vizat asigurarea sprijinului militar pentru Ucraina, desfășurarea operațiilor maritime EUNAVFOR ASPIDES și EUNAVFOR ATALANTA, respectiv stabilirea direcțiilor de acțiune pentru continuarea operaționalizării Capacității UE de Dislocare Rapidă (EU Rapid Deployment Capacity), element cheie al Busolei Strategice a Uniunii Europene.
            Pe timpul sesiunilor de lucru, generalul Gheorghiță Vlad a subliniat importanța operațiilor și misiunilor executate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) pentru menținerea relevanței UE ca actor de securitate în plan global. „Participarea militară a statelor membre pentru asigurarea stabilității internaționale trebuie menținută. Armata României contribuie în prezent la toate operațiile și misiunile militare ale UE, în mod deosebit prin continuarea exercitării comenzii EUTM RCA (European Union Training Mission in Central African Republic) și asumarea, începând cu 2025, a comenzii operației EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina în cadrul căreia avem una dintre cele mai consistente prezențe”, a afirmat șeful Apărării. De asemenea, în context, generalul Gheorghiță Vlad a reiterat angajamentul Forțelor Armate Române pentru continuarea sprijinului multidimensional al statului vecin, Ucraina.
            În marja reuniunii, generalul Gheorghiță Vlad a avut întrevederi bilaterale cu omologul său din Portugalia, generalul José Nunes da Fonseca, respectiv cu Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul Iulia Raluca Matei.
***
            EUMC, forumul în domeniul Politica de Securitate şi Apărare Comună, este constituit din șefii Apărării din statele membre care, după armonizarea pozițiilor naționale, propun cursuri de acțiune pentru securitatea europeană. Președintele EUMC este generalul Robert Brieger (Austria). În această sesiune, șefii Apărării au ales pe noul președinte EUMC în persoana generalului-locotenent Seán Clancy (Irlanda), al cărui mandat va începe în 2025.    
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii